CIKEL ORKESTRSKIH KONCERTOV »MARIBORSKA FILHARMONIJA«

SEZONA 2006/2007

Koncerte sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor


1. ABONMAJSKI KONCERT

KONCERT POSVEČEN PRAZNOVANJU 60-TE OBLETNICE KONCERTNE POSLOVALNICE MARIBOR

Ponedeljek, 23. oktober 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

NIZOZEMSKI FILHARMONIČNI ORKESTER

 

YAKOV KREIZBERG dirigent

 

Solistka: JULIA FISCHER – violina

 

Spored

Max Bruch: Koncert za violino in orkester št. 1 v g-molu op. 26

***

Dmitrij Šostakovič: Simfonija št. 11 v g-molu, op. 103 (1905)

 

 KONCERTNI LIST

 

 Yakov Kreizberg  Julia Fischer

 

Svež veter, ki je med nizozemskimi filharmoniki zavel po prihodu novega šef dirigenta Yakova Kreizberga, se odraža tudi v številu gostovanj.

Tako jih bo pot iz njihove domicilne dvorane Concertgebouw v Amsterdamu tokrat pripeljala tudi v Maribor. Najbolj vsestranski med nizozemskimi orkestri se bo predstavil skupaj z mlado violinistko svetovnega slovesa Julio Fischer, ki jo je orkester v letu 2005 predstavil kot svojo rezidenčno glasbenico in BBC proglasil za vzhajajočo zvezdo leta 2006.

Ob lepozvočju Bruchovega violinskega koncerta prinaša program še mogočno mojstrovino Kreizbergovega rojaka Šostakoviča, njegovo 11. simfonijo, zapisano v spomin revolucionarnim dogodkom 9. januarja 1905. Utrinke bojnih napevov zadušene vstaje, mestoma vpete v glasbo, je ruska oblast v času nastanka simfonije seveda pozdravila in le malokdo je znal razbrati njihov resnični pomen: grenki napevi dvoma v svetlo bodočnost.

 

V sodelovanju z veleposlaništvom kraljevine Nizozemske v Ljubljani in Bilateralnim fokusom


2. ABONMAJSKI KONCERT

Sreda, 29. november 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

KOMORNI ORKESTER IZ MANTOVE

 

ALEXANDER LONQUICH dirigent in solist na klavirju

 

SPORED

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klavir in orkester št. 18 v B-duru KV 456

Joseph Haydn: Simfonija št. 80 v d-molu Hob. I:80

*******

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klavir in orkester št. 17 v G-duru KV 453

 

 KONCERTNI LIST

 

  Alexander Lonquich

 

Vsak skladatelj najde svojo glasbeno obliko, preko katere posreduje svoje najbolj intimne misli. Mozartovi koncerti za klavir so njegov dnevnik, z njimi pripoveduje svojo zgodbo, od izvajalcev pa je seveda odvisno, kako se bo skladateljeva izpoved dotaknila poslušalcev.

Sloves odličnega izvajalca Mozartove glasbe si je danes svetovno znani nemški pianist Alexander Lonquich pridobil že takrat, ko sta s Frankom Petrom Zimmermannom pred leti posnela zbirko Mozartovih klavirskih in violinskih sonat ter za posnetke prejela številne nagrade in pohvale kritikov. Lonquichov zadnji poklon Mozartu je izvedba vseh njegovih 27 koncertov za klavir. Komorni orkester iz Mantove se je na številnih odlično sprejetih nastopih v Italiji in tujini izkazal kot enakovreden partner mojstru črno-belih tipk, zato smo veseli, da lahko del proslavljenega programa in obenem odlomek iz dnevnika velikega glasbenega genija ob zaključku Mozartovega leta predstavimo tudi našemu občinstvu.

V sodelovanju z Italijanskim kulturnim inštitutom Slovenije


3. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 25. januar 2007, ob 19.30, Dvorana Union Maribor

KOMORNI ORKESTER ST. PAUL

 

ROBERTO ABBADO dirigent

 

Solist: LARS VOGT – klavir

 

Spored

György Ligeti: Razvejenost

Ludwig van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru op. 58

***

Arnold Schönberg: Komorna simfonija št. 2 v es-molu op. 38

Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 1 v C-duru op. 21

 

 KONCERTNI LIST

 

  Lars Vogt

 

»Še nikoli ni nihče uglasbil nekaj tako nepovezanega, vreščečega, kaotičnega in uhobolečega. Spopad rezkih disonanc v resnično odurni harmoniji in le tu in tam kakšna slabotna domislica, ki samo še stopnjuje neprijeten in zadušljiv učinek.«

Opazka, s katero bi se strinjal prenekateri poslušalec Ligetijeve glasbe in morda celo glasbe Arnolda Schönberga, pa čeprav je od smrti slednjega preteklo že 55 let!

Toda citat je izpod peresa dramatika Augusta von Kotzebueja, ki je leta 1806 z zgornjimi besedami opisoval uverturo k Beethovnovi operi Fidelio.

Presenetljivo, a vendar razumljivo, saj so tako Beethoven kot Schönberg in Ligeti zaradi načina, kako so spreminjali pojmovanje glasbe in širili njeno izrazno moč, med poslušalce vnašali nemir in nasprotujoče si občutke.

Ni naključje, da se z zgornjim programom predstavlja edini ameriški profesionalni komorni orkester iz St. Paula v Minnesoti, ki je v 48 sezonah svojega delovanja prejel kar 12 nagrad za drzno in smelo programiranje svojih koncertov. Umetniškemu vodstvu orkestra se je v zadnjem letu pridružil izjemen in vsestranski dirigent Roberto Abbado. O pianistu Larsu Vogtu pa je veliki Simon Rattle izrekel naslednje besede: »… eden najbolj izvrstnih pianistov vseh generacij, ki sem z njimi kdaj koli sodeloval!«


4. ABONMAJSKI KONCERT

Sobota, 17. februar 2007, ob 19.30, Dvorana Union Maribor

SINFONIETTA CRACOVIA

 

KRZYSZTOF PENDERECKI dirigent

 

pokrovitelj koncerta:

 

Spored

Witoslav Lutoslawski: Muzyka Zalobna (Pogrebna glasba za godala)

Gracyna Bacewicz: Koncert za orkester (1948)

***

Krzysztof Penderecki: Sinfonietta za godala

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonija št. 3 v a-molu op. 56 (Škotska)

 KONCERTNI LIST

 

 

  Krzysztof Penderecki

 

Krzysztof Penderecki je eden najpomembnejših skladateljev našega časa. V njegovih skladbah najdemo vso širino in zgodovinsko pogojeno dediščino, od spiritualnosti do monumentalnosti, ki označuje slovansko dušo. Njegov glasbeni izraz je samosvoj, pa vendar zelo priljuden, zato sodi Penderecki med tiste redke skladatelje našega časa, katerih dela so pri občinstvu izjemno priljubljena. Najočitnejša značilnost glasbe Pendereckega je njena izrazna moč, njena neposredna veličina, primerljiva z Bachovimi mojstrovinami. Napisal je vsaj ducat obsežnih vokalno-instrumentalnih del, ki po večini razkrivajo probleme nasilja, trpljenja in smrti. Njegova glasba je intelektualni izziv, pogosto zahteva povečane orkestre in zbore ter soliste izjemnih sposobnosti. Kljub zahtevnosti izvedbe so vtisi, ki jih zapusti poslušalcu, enkratni in neponovljivi in prav iz tega razloga najdemo njegove skladbe med največkrat izvajanimi deli številnih zasedb širom sveta.

Penderecki veliko nastopa tudi kot dirigent s pomembnimi orkestri, kot sta npr. Münchenska filharmonija ali Londonski simfonični orkester, zelo plodno pa je njegovo sodelovanje s Sinfonietto Cracovio, z enim najpomembnejših orkestrov na Poljskem, ki ga odlikujeta predvsem mladostni entuziazem in zagnanost.


5. ABONMAJSKI KONCERT

Petek, 30. marec 2007, ob 19.30, Dvorana Union Maribor

MOSKOVSKA FILHARMONIJA

 

YURI SIMONOV dirigent

 

Solistka: NATALIA TROULL – klavir

 

pokrovitelj koncerta:

 

Spored

Nikolaj Rimski Korsakov: Svetliy prazdnik (Ruska Velika noč) uvertura op.36

Sergej Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu op. 18

***

Modest Musorgski: Slike iz razstave

 KONCERTNI LIST

 

  Yuri Simonov

 

Da ljubiteljem simfonične glasbe širom sveta zaigra srce, zagotovo zadostujejo že preproste besede »Moskovska filharmonija z deli ruskih romantikov«! Če dodamo, da pričujoči spored prinaša tudi eno najbolj priljubljenih, največkrat izvajanih in v hollywoodski tovarni sanj (od Marilyn Monroe v Presnetem sedmem letu do Bridget Jones) uporabljenih del klavirske literature – govorimo, se ve, o Rahmaninovi v srce segajoči glasbi, ki zveni v nas še dolgo potem, ko orkester odigra zadnje takte, je polna dvorana zagotovljena. Uspeh izvedbe te nevarno prelestne glasbe pa seveda pogojujejo izvajalci. Za interpretacije Natalie Troull veljajo popolno zlitje z glasbo, unikaten odrski nastop in tehnična dovršenost. Yurija Simonova odlikujejo širok repertoar, uspešno sodelovanje z vsemi pomembnejšimi svetovnimi orkestri ter obilica odličnih gostovanj Moskovske filharmonije, orkestra, katerega zven so pred Simonovim brusili dirigenti kova Kondrašin, Kitajenko in Sinajski.


6. ABONMAJSKI KONCERT

Nedelja, 15. april 2007, ob 19.30, Dvorana Union Maribor

BEETHOVNOV ORKESTER IZ BONNA

 

ROMAN KOFMAN dirigent

 

Solistka: CHRISTIANE EDINGER – violina

 

Spored

Ludwig van Beethoven: Uvertura Egmont v f-molu op. 84

Ludwig van Beethoven: Koncert za violino in orkester v D-duru op. 61

***

Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 7 v A-duru op. 92

 KONCERTNI LIST

 

 Roman Kofman  Christiane Edinger

 

Težko bi si predstavljali učinkovitejši zaključek sezone orkestrskih koncertov kot ga prinaša Beethovnova 7. simfonija s svojimi vzvišenimi čustvi in univerzalnimi ideali, ki jim v zadnjem stavku – že Wagner ga je označil kot apoteozo plesa – ne manjka prešernih ritmov.

Beethovnovo ime in glasba sta tesno povezana z gostujočim orkestrom, katerega značilni zven so v dolgih letih delovanja oblikovali skladatelji in dirigenti, kot so: Max Reger, Paul Hindemith, Karl Böhm, Erich Kleiber, Sergiu Celibidache, Dennis Russell Davies ter v zadnjem obdobju Roman Kofman. Slednji se bo v okviru slavnostnih koncertov v počastitev 100. obletnice delovanja orkestra predstavil tudi našemu občinstvu.

Beethovnov edini, leta 1806 napisani violinski koncert, štejejo med bisere omenjene zvrsti, obenem pa velja za preizkusni kamen umetniške zrelosti solista. Poslušalci lahko zaenkrat samo ugibamo, ali se bo izkušena nemška violinistka Christiane Edinger v svoji izvedbi odločila dati poudarek opojnim harmonijam in omamnemu zvenu ali »nemško« in pompozno zvenečemu Beethovnu ali pa si je morda preprosto zadala nalogo prve med enakimi v skupni igri z orkestrom.


CENIK

 

75,00 € (17.973, 00 SIT) abonma

17,00 € (4073,88 SIT) posamezna vstopnica

 

Posebna ponudba za upokojence

62,50 € (14.977,50 SIT) abonma

14,50 € (3.474,78 SIT) posamezna vstopnica

 

Posebna ponudba za mladino

40,00 € (9.585,60 SIT) abonma

9,00 € (2.156,76 SIT) posamezna vstopnica

 

Ob predložitvi potrdila o šolanju ali fotokopije indeksa, lahko dijaki in študenti uveljavljajo pri nakupu abonmaja dodaten popust, ki ga je omogočila Študentska organizacija Univerze v Mariboru ŠOUM.

Cena abonmaja s subvencijo ŠOUM: 21,00 € (5.032,44 SIT)


DODATNE UGODNOSTI, KI VAM JIH NUDIMO OB NAKUPU ABONMAJEV

– 10-% popust ob nakupu dveh abonmajev;

– 20-% popust ob nakupu treh abonmajev;

– dodaten 10-% popust vsakemu abonentu, ki pripelje novega abonenta;

- možnost brezplačnega obiska izvenabonmajskih koncertov v okviru koncertne sezone 2006/7 ;

– imetnikom enega abonmaja nudimo 20-% popust pri nakupu vstopnic za koncerte mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september 2006 ter 50-% popust pri nakupu vstopnice za obisk koncerta Gérarda Causséja (viola) in Franka Braleya (klavir) 19. septembra 2006;

– imetnikom dveh ali treh abonmajev nudimo 40% popust pri nakupu vstopnic za koncerte mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september 2006 ter podelimo brezplačno vstopnico za obisk koncerta Gérarda Causséja (viola) in Franka Braleya (klavir) 19. septembra 2006;

– Ob vpisu lahko vplačate abonmaje z gotovino ali s kreditnimi karticami Mastercard, Eurocard, Activa, Diners, Visa in s plačilno kartico BA

- Informacije v zvezi z obročnim odplačevanjem nudi informacijska pisarna Narodnega doma Maribor, tel: 02 229 40 11, 02 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000


Kartica VAŠ IZBOR

Nakup kartice VAŠ IZBOR je namenjen vsem tistim, ki se ne želijo odločiti za posamezni abonma in raje izbirajo abonmajske koncerte, ki bi jih želeli obiskati. Ob tem lahko uveljavljate poseben popust glede na višino vplačanega zneska:

10-% popust ob vplačilu 50,00 € (11.982,00 SIT) in 20-% popust ob vplačilu104,50 € (25.042,38 SIT).

– Izbirate lahko med abonmajskimi koncerti vseh treh koncertnih ciklov ter koncerti mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september 2006;

– Pri dvigu vsake vstopnice vam Narodni dom Maribor priznava popust na redno ceno vstopnice;

– Stanje dobroimetja na vaši kartici se vam ob nakupu zmanjša za ceno predstave s priznanim popustom;

– Dobroimetje na kartici lahko obnovite tudi med letom in ga prenesete v naslednjo sezono;

– Imetniki kartice lahko dvignejo tudi več vstopnic hkrati.

 

Vstopnice ZADNJI HIP

10 minut pred pričetkom koncerta lahko kupite vstopnice po znižani ceni, za samo 5 € (1.198,20 SIT), če so v dvorani še prosti sedeži.


STROKOVNI SVET NARODNEGA DOMA MARIBOR

MARKO LETONJA – predsednik

ALDO KUMAR – član

VLADIMIR JURC – član

HELENA MEŠKO – članica

BRIGITA PAVLIČ – članica


INFORMACIJE IN PRODAJA VSTOPNIC

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Za prireditve v Unionski dvorani: uro pred prireditvijo na blagajni dvorane Union.

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si, prodaja@nd-mb.si