»ABONMA MALI ODER« 2004/2005


NOVEMBER

1. predstava abonmaja »Mali oder«


ponedeljek, 8. 11., ob 20.00 - red ČRNI in izven


torek, 9. 11., ob 20.00 -  red BELI in izven


Vinko Prizmić: NEA

Dramaturgija: Tanja Lužar

Kostumografija: Stanislava Vauda

Priredba, scenografija, igra: Mirjana Šajinović

Igralko Mirjano Šajinović je Vinko Prizmić navdušil kot vsestranski avtor in zato se je odločila za uprizoritev Nee, saj to delo razkriva najbolj vidne in hkrati najbolj skrite pejsaže preteklosti, sedanjosti in prihodnosti našega bistva. Sprva se pisatelj navidezno lahkotno poigrava s končnimi življenjskimi dosežki pomembnih zgodovinskih osebnosti, nato pa se komičnost sprevrže v absurdnost in se razplet dogajanj pravzaprav zaplete skozi nežno in čustveno Neo. Ona vstopa v vsako življenje popolnoma suvereno in tako seveda oteži, hkrati pa obogati vsakdan slehernika.

Upamo,da bo obogatila tudi vaš večer in da boste odslej na takšne in drugačne Nee gledali drugače.

 

POKROVITELJ PREDSTAVE:


DECEMBER

2. predstava abonmaja »Mali oder«


ponedeljek, 6. 12., ob 20.00 - red ČRNI in izven


sreda, 8. 12., ob 20.00 -  red BELI in izven


Franca Rame, Jacopo Fo, Dario Fo:

SEKS? IZVOLITE, IN NAJ VAM TEKNE! (Sesso? Grazie, tanto per gradire!)

Slovensko ljudsko gledališče Celje

Prevajalec: Gašper Malej

Režiser: Miha Alujevič

Scenografa: Miha Alujevič, Ivona Stanič

Kostumografinja: Ivona Stanič

Skladatelj: Branko Rožman

Igra: Anica Kumer

 

Predstava traja 70 minut (brez odmora)!

Italijanski dramatik, igralec, režiser in scenograf Dario Fo je eden najpopularnejših italijanskih gledališčnikov in dobitnik Nobelove nagrade leta 1997. Sodelovanje med Dariom Fojem in njegovo ženo Franco Rame se je začelo v začetku 50. let prejšnjega stoletja. Pereča politična vprašanja, kot so korupcija v katoliški cerkvi in italijanski vladi, brutalnost policije, zlorabe v zaporih, kršenje človekovih pravic, mafija, posilstvo, onemogočanje pravice italijanskim ženskam do ločitve in abortusa sta uporabila kot temeljne teme svojega gledališča. Njuna novejša besedila, ki so večinoma posvečena ženski problematiki, so nastala na pobudo France Rame.

Komična monodrama Seks? Izvolite, in naj vam tekne! je bila prvič uprizorjena 18. novembra 1994 v Mestnem gledališču v Cervii, v izvedbi France Rame. Besedilo je nastalo po knjigi Jacopa Foja Zen in umetnost kavsanja. Groteskna in ironična monokomedija, ki se začne s prvo spolno izkušnjo France Rame, razkriva dejstvo, da ženska seksualnost še vedno velja za nekaj nespodobnega in nenaravnega.

 

Monolog France Rame razkriva zgodovino seksa od Adama in Eve do danes in obravnava vse ključne točke seksualnosti: orgazem, impotenco, točko G, homoseksualnost, komplekse, AIDS ... Igra je bila najprej prepovedana za mladoletne, po dveh mesecih medijske vojne in pritiskov javnosti pa je bila prepoved umaknjena. Monokomedijo Seks? Izvolite, in naj vam tekne! so označili za igro »polno globoke materinske ljubezni in zato primerno za mladoletne«.

 

Anica Kumer je dobitnica Borštnikovega prstana za leto 2003!


JANUAR

3. predstava abonmaja »Mali oder«


ponedeljek, 17. 1., ob 20.00 - red ČRNI in izven


torek, 18. 1., ob 20.00 -  red BELI in izven


Miro Gavran: HOTEL BABILON

Režija: Tijana Zinajić

Koreografija: Mojca Horvat

Kostumi: Zoran Garevski

Igra: Violeta Tomič

 

Predstava traja 80 minut (brez odmora)!

Zgodba se dogaja ob morju, kjer receptor hotela Babilon zapelje češko turistko, ta pa ga po tem, ko odkrije, da je bila samo ena od mnogih, skuša v restavraciji istega hotela ustreliti. V uprizorjenem TV show-u bomo na podlagi izjav prič (TV voditeljice, bosanske čistilke, primorskega zapeljivca, zapeljane Čehinje, nemškega turista, zdomke iz Amerike, ruske striptizete, dolenjske turistke, kolporterja...) skušali osvetliti zgodbo iz različnih strani in ugotoviti, kaj se je omenjenega večera zares zgodilo.


FEBRUAR

4. predstava abonmaja »Mali oder«


ponedeljek, 21. 2., ob 20.00 - red ČRNI in izven


torek, 22. 2., ob 20.00 -  red BELI in izven


rokgre: PAVLEK

Režija: Rok Vilčnik

Igra: Peter Ternovšek

 

Predstava traja 60 minut (brez odmora)!

»Šantavi« in »špeglavi« Pavlek, ki ga imajo vsi za »nebodigatreba« možakarja, ki je dober le za to, da ti posodi denar in da se človek lahko iz njega norčuje... Kaj drugega pa si z njim res nimaš početi.

Ženska, pri kateri živi, ga je vzela zaradi njegove »visoke penzije« ali pa zato, ker jo sploh ima. Njeni otroci, vsi že pri kruhu, no, vsaj blizu njega, ga prenašajo Ie zato, ker »da kaj zraven« za avto, za novo streho, za fasado na hiši ... pa še za kaj. V gostilni se obregujejo obenj, ker žuli svoj malinovec, za rundo pa nikoli ne da. Mu skrivajo očala, ga kličejo kripl...

Pa mislite, da se Pavlek kaj sekira? Niti ne. Njemu že ne bo želodec počil - tako kot njegovi mami, ki ga je včasih hudo maltretirala in zaradi katere se tudi oženil ni nikoli. No, saj psa mu je kupila, ja, to že, njegove simpatije pa je preganjala in takoj hotela v Dravo, če je kakšno pripeljal domov. Ganljiva zgodba o človeku, ki mu življenje ne prizanaša, on pa nikoli ne izgubi svoje velike človečnosti in svoje tihe filozofije, ki se skriva pod za tem: da se noben človek ne rodi slab.

Žlahtno komedijsko pero na natečaju za najbolj žlahtno komedijsko pero izvirne slovenske komedije sezone 2003/2004 na Dnevih komedije v Celju!

 

NAGRADA ZA NAJBOLJŠO MONODRAMO 2004


MAREC

5. predstava abonmaja »Mali oder«


ponedeljek, 21. 3., ob 20.00 - red ČRNI in izven


ponedeljek, 28. 3., ob 20.00 -  red BELI in izven


Saša Pavček: AL' EN AL' DVA?

Produkcija: Potodom Ljubljana

Igra in režija: Aleš Valič

Ali ima vročekrven primorski oštir Alen samo privid ali v resnici brata dvojčka?

Ker starša med otrokoma nista hotela delati razlik, sta jima dala enako ime: Alen in Alen.

Ko sta se ločila, je vsak vzel svojega Alena: mama je z njim odšla v Nemčijo, oče pa je ostal doma. Sina je vzgojil v podjetnega gostilničarja, ki je energično prevzel domačo gostilno in kmetijo. Medtem je njegov dvojček v tujini raje čakal in sanjal...


APRIL

6. predstava abonmaja »Mali oder«


sreda, 20. 4., ob 20.00 - red ČRNI in izven


četrtek, 21. 4., ob 20.00 -  red BELI in izven


Franca Rame in Dario Fo: OSAMLJENA ŽENSKA

Slovensko ljudsko gledališče Celje

Prevod: Gašper Malej

Režija: Miha Alujevič

Dramaturginja: Tatjana Doma

Scenografija:  Miha Alujevič, Ivona Stanič

Kostumografka: Ivona Stanič

Skladatelj: Branko Rožman

Igra: Barbara Vidovič

Predstava traja 50 minut (brez odmora)!

Italijanski dramatik, igralec, režiser in scenograf Dario Fo je eden najpopularnejših italijanskih gledališčnikov in dobitnik Nobelove nagrade leta 1997. Sodelovanje med Dariom Fojem in njegovo ženo Franco Rame se je začelo v začetku 50. let prejšnjega stoletja. Pereča politična vprašanja, kot so korupcija v katoliški cerkvi in italijanski vladi, brutalnost policije, zlorabe v zaporih, kršenje človekovih pravic, mafija, posilstvo, onemogočanje pravice italijanskim ženskam do ločitve in abortusa sta uporabila kot temeljne teme svojega gledališča. Njuna novejša besedila, ki so večinoma posvečena ženski problematiki, so nastala na pobudo France Rame.

Monodrama Osamljena ženska (1989) je izšla v zbirki monologov, ki obravnavajo temo zatiranja ženske. Privlačno gospodinjo ima ljubosumni mož zaklenjeno v stanovanju, kjer je prepuščena nadlegovanju njegovega, na invalidski voziček prikovanega brata, opazovanju voajerja iz sosednje hiše in zalezovanju bivšega ljubimca. Svojo življenjsko zgodbo pripoveduje skozi okno sosedi v nasprotni hiši.


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

DATUME PREDSTAV BOMO OBJAVLJALI SPROTI!


Informacije in predprodaja vstopnic:

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9, vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, (02) 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

VEČER: prireditveni vodnik

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si