"ABONMA MALI ODER" 2003/2004
MALI ODER NARODNEGA DOMA MARIBOR


NOVEMBER

1. predstava abonmaja „Mali oder”

PONEDELJEK, 17.11., ob 20.00 - red ČRNI in izven!

TOREK, 18.11., ob 20.00 - red BELI in izven!

Andrej Rozman - Roza: KABARETE SIMPLOZIJ

Glasbena spremljava: Goran Završnik

Scenografija: Mare Kovačič

Recitavtor in konferansje: Andrej Rozman – Roza

Zabaven literarno-gledališko dogodek, "stand up" variete, sestavljen iz bolj ali manj "teatraliziranih recitacij, med katerimi se najde celo čustveno nadvse zahteven tragedično komedični odlomek iz Shakespeareja, medtem ko je Prešeren prisoten s koncentratom Krsta pri Savici iz Dagarinova zapuščine in sodobno motoristično različico Povodnega moža". V preteklost nas popelje danes žal že pozabljen način petja iz časov, ko slovenska beseda še ni smela biti glasno izgovorjena, v prihodnost pa venček abstinenčnih napitnic.

Projekt v dograjevanju in stalni rasti!

Avtor je Andrej Rozman - Roza, pesnik, dramatik in igralec, rojen leta 1955 v Ljubljani. Na Univerzi v Ljubljani je študiral slovenski jezik in književnost. Dolga leta je bil voditelj in igralec, v gledališču Ane Monro. Redno nastopa v igranih filmih in na televiziji. Roza je priznani slovenski ustvarjalec predstav in pesmi za otroke, ustvarja gledališke predstave in piše satirično poezijo za odrasle.


DECEMBER

2. predstava abonmaja „Mali oder”

ponedeljek, 1.12., ob 20.00 - za red ČRNI in izven

sreda , 3.12., ob 20.00 - za red BELI in izven

Avtorski projekt Gregorja Čušina: HAGADA

MGL Ljubljana

Izbor, priredba besedil, režija, dramaturgija, kostumografija, scenografija, odrski gib: Gregor Čušin

Pripoveduje, poje, pije, igra, nastopa, upodablja: Gregor Čušin

Vse, kar ste od nekdaj hoteli vedeti o Bogu, pa si niste upali vprašati.

Gregor Čušin je s svojo igralsko biografijo že dokazal, da je sposoben tudi najtežjih gledaliških preizkušenj. Zdaj, v samostojnem igralskem nastopu z naslovom HAGADA, predstavlja gledalcem raznovrstno komedijantsko gradivo, uglašeno na temo Svetega pisma, njegovih junakov in zgodb, pa tudi njegove univerzalne modrosti, vse skupaj uokvirjeno z verzi Ijudske pesmi z istim naslovom. Preprosto, a učinkovito organiziran material (ni ga več kot za uro nastopa) podaja Čušin disciplinirano, tekoče, tako rekoč brez šumov, govorno in telesno natančno, hitro in z dobrimi refleksi, a kljub temu nekoliko manj mehko, kakor smo pri njem vajeni. Tega mu ni šteti v slabo, nekaj ostrine in rezkosti, ki na trenutke predre povrhnjico simpatične humorne pripovedi, je njegovi interpretaciji samo v korist. Bolj kot formalni zven njegove (nove?) igralske kvalitete pa je zanimiva njena vsebinska, da ne rečemo ideološka podlaga. Čušin je tako na trenutke več kot zgolj pripovedovalec prilik iz svetega pisma, bolj kot njegova anekdotična povrhnjica ga namreč zanima globina, sporočilo kot tako. Zapisati, da je Čušin v takih trenutkih (ki pa pravzaprav pomenijo pravo ozadje njegovega monologa, neke vrste vero-učne ure) nekakšen katehet ali pridigar, bi bilo grdo; bolj ustrezna bi bila ugotovitev, da Čušina pri njegovem opravilu zanima zlasti (krščanski) nauk oz. vera sama. Ker v njenem oznanjanju ni nasilen, temveč popolnoma predan, učinek ne izostane, kar še posebej velja za tisti del občinstva, ki jo (po) doživlja podobno, kot on sam. Tiste, ki jim je življenjsko vodilo dvom, pa tudi v trenutku, ko se zdi najbolj zagnan, nemara pusti hladne. Ali natančneje: tudi te kdaj pa kdaj - zlasti takrat, ko njegova interpretacija vendarle premore slutnjo dvoma - povsem nedvoumno zapelje v svoje duhovne vode, le težko pa bi rekli, da jih kakor koli (najsi bo v religioznem ali umetniškem smislu) »spreobrne«. A nič zato; kar ostane, je še vedno dovolj zabavno, Čušin pa komedijant, kot se spodobi!

Hagada je na festivalu Monodrama 2003 na Ptuju prejela nagrado za najboljšo uprizoritev.


JANUAR

3. predstava abonmaja „Mali oder”

torek, 27. 1., 20.00 -za red črni in izven!

sreda, 28. 1., ob 20.00 - za red BELI in izven!

Željko Vukmirica: Faširanec

Igra: Željko Vukmirica

U Njemačkoj plaćaju da ih bičuju, kod nas te udaraju gratis gdje ko stigne...

Stand up komedija priznanega zagrebškega igralca.


FEBRUAR

4. predstava abonmaja „Mali oder”

sreda, 4. 2., ob 20.00 – red ČRNI in izven

torek, 10. 2., ob 20.00 – red BELI in izven

Andrej Rozman - Roza: BRUCKA V LJUBLJANI

Režija: Andrej Rozman - Roza

Glasba: Davor Božič

Kostumografija: Meta Sever

Scenografija: Irena Pivka

 Koreografija: Mojca Uršič

Nastopata: Barbara Cerar, Daniel Malalan

Ta muzikal oziroma glasbena komedija je zabavna zgodba, ki govori o dekletu iz okolice Celja, ki pride v Ljubljano študirat francoščino. Doma ima resnega fanta, tu pa se zaljubi v sošolca Francija z Dolenjske. Ker je Franciju pomembnejši košarkarski derbi kot prijeten večer v dvoje, se razočarana sama odpravi na študentski ples. Tam se zanjo vname radoživ starejši profesor. Sprva ji osvajanje godi, ko pa profesor konkretneje pristopi, se zave, da se ji življenje vedno bolj zapleta. Fant, sošolec, profesor … Kako se bo odločila? Njena prihodnost ne bo nikoli več takšna, kot je bila prej.


MAREC

5. predstava abonmaja „Mali oder”

Slavenka Drakulić: Okus po moškem

Slovensko stalno gledališče Trst

Režija: Marko Sosič

Igra: Maja Blagovič

Junakinja adaptacije romana Slavenke Drakulić si želi uresničiti ljubezen na absoluten način, z ljubljeno osebo se želi popolnoma in za vedno stopiti v eno. Je iz sodobnega sveta: univerzitetno izobražena, razgledana intelektualka, svetovljanka, ki ji niso tuji različni stili življenja. Odločena je, da bo za vsako ceno uresničila svojo željo, in se zaveda, da je brezkompromisno in zločinsko prilaščanje drugega človeka le simptom poblaznelega sveta.

Moškega si želi prilastiti, ga obvladovati, ga imeti v sebi, v lastnih ustih in telesu. V uresničenju svoje intime, ki z ljubeznijo postane njen edini cilj, prevzame način, ki je lasten principom globalnega sveta.


APRIL

6. predstava abonmaja „Mali oder”

Conor McPherson: Rum vodka (Rum and vodka)

Režiser: Peter Srpčič

Prevajalec: Peter Srpčič

Lektor: Arko

Scenograf in kostumograf: Peter Srpčič

Igra: Miha Arh

Gostilna. Beznica, dom, shodnica in spovednica. Prostor zbiranja, druženja, kopičenja in prostor samote. Prostor srečanja in prostor razhajanja. Kraj, kjer se porajajo fantastični svetovi in kujejo neverjetni načrti v opoju alkoholne omame.

RUM VODKA je zgodnje besedilo irskega avtorja Conorja Mcphersona, ki se je nedavno začel povzpenjati med najprodorneje svetovne gledališke avtorje. V RUM VODKI se skozi monolog moškega, na prehodu v življenje "odraslega", srečamo z vsemi zankami, dvomi in mukami na tej poti, ki pogosto vodi prav skozi lokalne bare, "kafiče" in druge intimne prostore. Seveda je vijugasta pot odvisna tudi od ponudbe alkoholnih pijač. Miha Arh, obetajoč mlad igralec, uteleša lik, ki temelji na avtorjevih avtobiografskih občutkih in ki nas popelje skozi vse manifestacije moške izgubljenosti, od smešnih, preko bizarnih in obscenih, tja do žalostnih!


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

DATUME PREDSTAV BOMO OBJAVLJALI SPROTI!


Informacije in predprodaja vstopnic:

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,
vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, (02) 229 40 50, 040 744 122

Teletekst RTVS: stran 254

VEČER: prireditveni vodnik

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si