Narodni dom Maribor, Koncertna poslovalnica

KOMORNI CIKLUS
sezona 2001/2002

Koncerte sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor
Jérôme Hantai

1. abonmajski koncert
SREDA, 17. OKTOBER 2001, 19.30
Viteška dvorana

TRIO HANTAIJérôme HANTAI - viola
Alix VERZIER - viola
Benjamin PERROT - teorbaSpored:
M. MARAIS: Suite en ré mineur du Premier livre
MONSIEUR DE SAINTE-COLOMBE: Concert iole Retourlo
R. DE VISÉE: Pieces de théorbe
***
F. C OUPERIN: Xlleme concert a 2 violes
M. MARAIS: Suite en la majeur du 2 nd livre

Jérôme Hantai je študiral violo pri Wielandu Kuijkenu na konservatoriju v Bruslju (Conservatoire Royal), kjer je leta 1984 na tekmovanju osvojil prvo nagrado. Ob violi se posveča tudi starim glasbilom s tipkami in čembalu. Sodeluje s številnimi priznanimi glasbeniki in dirigenti, kot so Jean-Claude Malgoire, Emmanuel Krivine, Rene Jacobs in Sigiswald Kuijken. V zadnjem času se posveča predvsem komorni glasbi kot član tria Hanta? in zasedbe Almaviva. Alix Verzier je študirala violončelo pri Patricku Gabardu v Lyonu in Christophu Coinu na Višjem narodnem konservatoriju v Parizu, kjer je leta 1991 osvojila prvo nagrado. Ob violončelu igra tudi violo, deluje pa kot članica različnih zasedb, ki se posvečajo predvsem stari glasbi: Les Arts Florrisants (William Christie) in Baročni ansambel iz Limogesa (Christophe Coin), s katerimi je posnela več zgoščenk.
Benjamine Perrot je študiral teorbo, lutnjo in baročno kitaro na pariškem konservatoriju, kjer je leta 1997 tudi diplomiral. Z glasbeniki in dirigenti, kot so Michel Laplenie, Herve Niquet, Francoise Lassere, Hugo Reyne in Marc Minkowski, sodeluje pri najrazličnejših koncertih, opernih produkcijah in snemanjih za različne založbe, ob tem pa je dejaven tudi v številnih komornih zasedbah (Canzon' a Lille).

Jerome Hantai studied viola under Wieland Kuijken at the Conservatoire Royal in Bruxeles, where he also won the first prize at the competition in 1984. Besides viola he is also interested in playing different old instruments with keys and the harpsichord. He regularly performs with numerous renown musicians and conductors such as: Jean-Claude Malgoire, Emmanuel Krivine, Rene Jacobs and Sigiswald Kuijken. In the last few years he has been particularly involved in chamber music, as a member of the Hanta? Trio and ensemble Almaviva. Alix Verzier studied viola under Patrick Gabard in Lyon and Christoph Coin at the Conservatoire National Supérieur in Paris where she won the first prize in 1991. Besides cello she also plays viola in numerous chamber ensembles such as Les Arts Florrisants (William Christie) or L'ensemble baroque de Limoges (Christophe Coin). Benjamine Perrot studied theorbe, lute and baroque guitar at the Conservatoire national de Région in Paris where he graduated in 1997. He regularly performs with numerous musicians and conductors such as Michel Laplenie, Herve Niquet, Francoise Lassere, Hugo Reyne and Marc Minkowski or as a member of different chamber ensembles (Canzon' a Lille).

V sodelovanju z 
Borivoj Martinić Jerčić

2. abonmajski koncert
ČETRTEK, 6. DECEMBER 2001, 19.30
Kazinska dvorana

Borivoj MARTINIĆ JERČIĆ - violinaMaja BAKRAĆ - klavirSpored
E. YSAYE: Sonata op. 27 št. 3 za violino solo
»Ballade«
L. van BEETHOVEN: Sonata za klavir in violino, op. 47
št. 9 »Kreutzer«
***
G. FAURÉ: Sonata za violino in klavir, op. 13 v A-duru
P. DE SARASATE: Carmen, fantazija, op. 25

Borivoj Jerčić se je rodil v Zagrebu, kjer je l. 1978 diplomiral na konservatoriju Blagoje Bersa. Že kot študent je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim je bil šestkratni zmagovalec tekmovanja mladih violinistov Hrvaške in Jugoslavije, l. 1983 je prejel prestižno nagrado Y. Menuhina, ter nagrado Earl V. Moore Award. Leta 1978 se je preselil v Združene države Amerike, kjer je študiral na univerzi v Michiganu (University of Michigan, School of Music), kjer si je v razredu prof. Ruggiera Riccija pridobil tudi magistrski naslov. Med leti 1982 in 1986 je bil asistent R. Riccija na michiganski univerzi, od leta 1976 pa se posveča solistični karieri. Nastopa po vseh Združenih državah, Japonski in v Evropi, bodisi kot solist ali v komornih zasedbah. Ob tem je koncertni mojster simfoničnega orkestra iz Phoenixa in orkestra Opere iz Santa Feja.

Borivoj Jercic has been the Concertmaster of Phoenix Symphony since 1998. He had his first solo performance at the age of sixteen with the Zagreb Philharmonic Orchestra. A student of K. Petrovic he graduated from the Blagoje Bersa Conservatory of music in Zagreb. In 1978 he went to the United States on a scholarship to the Interlochen Arts Academy. He earned a B. M. and M. M. in music from the University of Michigan, where he studied under Ruggiero Ricci. Aside from his post with the Phoenix Symphony he is the Concertmaster of the Santa Fe Opera Orchestra. As a soloist or with prestigeous ensembles such as the Detroit Contemporary Chamber Ensemble or the Orpheus Chamber Orchestra he performs in the United States, Europe and Japan.
Dénes Várjon

3. abonmajski koncert
PONEDELJEK, 21. JANUAR 2002, 19.30
Kazinska dvorana

Dénes VÁRJON - klavirIsabella SIMON - klavirSpored
R. SCHUMANN: Bilder aus Osten, op. 66, št. 1-6
F. S CHUBERT: Divertissement a l'Hongroise v g-molu, D181
***
G. BIZET: Jeux d'enfants op. 22 (12 skladb)
M. RAVEL: Ma mere l'oye
C. DEBUSSY: Pettite Suite (1889)

Pianistka Isabella Simon je študirala na Akademiji Ferenc Liszt v Budimpešti (profesorja S. Falvai in J. Jandó). Izpopolnjevala se je pri Györgyju Kurtágu, Ferencu Radosu, Lórandu Fenyvesu, Dénesu Zsigismondyju, Petru Franklu in Malcolmu Bilsonu. Nastopa v Evropi (Madžarska, Italija, Francija, Švica, Češka republika) in Izraelu. Snema za CANT-ART, madžarski radio in televizijo in švicarski radio. Pianist Dénes Várjon je študiral na Akademiji za glasbo Ferenc Liszt, mojstrski tečaj je opravil pri Andrasu Schiffu. Je nagrajenec tekmovanja Madžarskega radia, tekmovanj Leo Weiner Chamber Music Competition in Concours Géza Anda (Zürich). Redno nastopa na številnih festivalih (Salzburger Festspiele, Musiktage Mondsee, Marlboro…), z orkestrom Cammerata Academica Salzburg, številnimi orkestri po Evropi in svetu ter z glasbeniki, kot so Andras Schiff, Heinz Holliger, Boris Pergamenščikov, Miklós Pérenyi…


Isabella Simon

Pianist Isabella Simon studied at the Ferenc Liszt Academy of music in Budapest under prof. Sandor Falvai and Jenö Jandö. She also studied under György Kurtág, Ferenc Rados, Lórand Fenyves, Dénes Zsigismondy, Peter Frankl and Malcolm Bilson. She regularly performs in Europe (Hungary, Italy, France, Switzerland, Czech Republik) and Israel. Pianist Dénes Várjon studied at the Ferenc Liszt Academy of music in Budapest. Among others he studied under Andras Shiff. Winner of the Leo Weiner Chamber Music Competition and Concours Géza Anda (Zürich) he regularely performs at numerous festivals (Salzburger Festspiele, Musiktage Mondsee, Marlboro…), with different orchestras all over the world and musicians such as Andras Schiff, Heinz Holliger, Boris Pergamenschikow and Miklós Pérenyi.
ENSEMBLE SÁNDOR VÉGH

4. abonmajski koncert  (koncert za imetnike obeh abonmajev)

TOREK, 19. FEBRUAR 2002, 19.30
dvorana Union

ENSEMBLE SÁNDOR VÉGH


Spored
Felix MENDELSSOHN BARTHOLDY: Kvintet za godala v B-duru op. 87

Helmut EDER: Sekstet za godala, op. 121 (praizvedba)

***

Antonin DVOŘÁK: Sekstet za godala v A-duru op. 48

 

Pod vodstvom violinista Alexandra Janiczka, koncertnega mojstra salzburške zasedbe Camerata Accademica, se je v Salzburgu rodila nova zasedba, godalni sekstet, v katerem so se združili mladi glasbeniki vse Evrope, da bi nadaljevali in negovali izročilo svojega mentorja, legendarnega violinista, učitelja in dirigenta Sándorja Végha. Že s prvim koncertom v Salzburgu je zasedba požela navdušenje kritikov: »Rodil se je ansambel svetovnega nivoja - mladostna svežina, združena s premišljeno in izpiljeno interpretacijo, « so zapisali. Odtlej so nastopili na številnih koncertih v Avstriji - med drugim so se predstavili s ciklusom štirih koncertov na Dunaju (Musikverein), v Veliki Britaniji (Aldeburgh Festival), na Poljskem in v drugih evropskih državah ter na Azorih, kjer od leta 1997 prirejajo festival Sándorja Végha.

Under the violinist Alexander Janiczek, Concertmaster of the Camerata Accademica Salzburg a new ensemble was born in Salzburg to celebrate and continue the rich musical legacy of the renown violinist, conductor and teacher Sándor Végh. Already with their first concerts the young ensemble has won critical acclaim which opened the doors of numerous concert halls in Europe and worldwide. Among others they performed in Vienna (Musikverein - a series of four concerts), at the Aldeburgh Festival in the UK, at the Beethoven Festival in Krakau, and at the Azores where since 1997 the ihSandor Végh Festivallh is being held every year.5. abonmajski koncert
TOREK, 19. MAREC 2002, 19.30
Kazinska dvorana

PIHALNI KVINTET SVETOVNEGA
ORKESTRA GLASBENE MLADINESpored
J. S: BACH: Kvintet
J. M. DAMASE: 17 variacij za pihalni kvintet
***
A. REICHA: Kvintet v B-duru op. 8-5
P. T AFFANEL: Kvintet

Pihalni kvintet JMWO (Jeunesses Musicales World Orchestra) sestavljajo flavtistka Steffi Winker (Berlin), oboist Erik Behr (Cape Town), klarinetist Daniel Bollinger (Köln), fagotist Peter Whelan (Dublin) in slovenski hornist Boštjan Lipovšek. Njihova glasbena pot se je združila v Svetovnem orkestru glasbene mladine, katerega prvi pihalci so. V orkestru delujejo od leta 1988, sodelovali so s številnimi priznanimi dirigentskimi imeni, kot so A. Boreyko, F. P. Decker, Y. Talmi, K. Masur, Y. Kreizberg in C. Kalmar, koncertna pot pa jih je popeljala od Azije, Kanade in obeh Amerik do Evrope. Kot kvintet so nastopili na uspešni turneji po Irski - dvakrat so sodelovali tudi na festivalu Killkeny, predstavili pa so se tudi na samostojnem koncertu v Berlinu.

The Jeunesses Musicales World Wind Quintet are Steffi Winker (Berlin) - flute, Erik Behr (Cape Town) - oboe, Daniel Bollinger (Köln) - clarinet, Peter Whelan (Dublin) - basson and Bostjan Lipovsek (Slovenia) - horn. They first met while playing at the Jeunesses Musicales World Orchestra where from the years 1997-2001 they were playing under numerous renown conductors such as A. Boreyko, F. P. Decker, Y. Talmi, K. Masur, Y. Kreizberg and C. Kalmar performing all over Europe, Canada, both Americas and Asia. As a quintet they toured Ireland (among others they also performed at the Killkeny Festival) and gave a concert in Berlin.


Brigitte Pinter

 

6. abonmajski koncert
ČETRTEK, 11. APRIL 2002, 19.30
Kazinska dvorana

BRIGITTE PINTER - mezzosopran


HOLGER GROSCHOPP - klavir


Spored

A. Mahler: Izbrane pesmiG. Mahler: Izbrane pesmi (Dečkov čudežni rog)

D. D'Ase: Schindel Lieder (praizvedba)

A. Schönberg: Pesem gozdnega goloba (Pesmi iz Gurre)

G. Mahler: Pesem potujočega pomočnika

Avstrijska mezzosopranistka Brigitte Pinter je prvič opozorila nase leta 1994 z zmago na mednarodnem tekmovanju opernih pevcev Belvedere Competition. Še v času študija na dunajski Akademiji za glasbo je pod vodstvom Claudia Abbada debitirala v Straussovi operi Fierrabras na Dunajskih slavnostnih tednih in takoj vzbudila zanimanje kritikov, navdušila pa je tudi Claudia Abbada, na čigar priporočilo je nadaljevala svoj študij na Juilliard School of Music v New Yorku. Leta 1996 je debitirala v New Yorku - recital v dvorani Weill Recital Hall (Carnegie Hall) ter nastopila na Salzburškem festivalu (Ligeti; Le Grand Macabre; dirigent Esa-Peka Salonen). Istega leta je nastopila tudi v uspešni postavitvi Mozartove Čarobne piščali, s katero je gostovala na Dunaju, v Münchnu, Bremnu, Stuttgartu, Amsterdamu, Dortmundu, Frankfurtu, Zürichu in Helsinkih. Leta 1998 je požela izvrstne kritike za svoj nastop v Mahlerjevi 2. simfoniji (Theatre des Champs Elysées, Pariz), naslednje leto z velikim uspehom debitirala v Državni operi v Stuttgadru (S. Prokofjev: Zaljubljen v tri oranže) ter v dvorani Musikverein na Dunaju pod vodstvom dirigenta Dennisa Russela Daviesa. V dvorani Konzerthaus na Dunaju je nastopila z Weillovimi skladbami, letos pa se tja vrača z Dunajskimi simfoniki in 9. simfonijo L. van Beethovna. Med letošnjimi nastopi naštejmo še sodelovanje s Simfoničnim orkestrom bavarskega radia (Mahler, 8. simfonija; dirigent: Lorin Maazel), gala koncert s Tokijskimi filharmoniki, gostovanje v frankfurtski in züriški operi (dirigent: N. Harnoncourt) ter nastop na festivalu v Bregenzu (Bregenzer Festspiele).Kot ena najbolj vsestranskih in iskanih mladih pevk je Brigitte Pinter doslej sodelovala z dirigenti, kot so Claudio Abbado, Esa-Peka Salonen, Ingo Metzmacher, Theodor Guschlbauer, Ralf Weikert, Jiri Kout in zasedbami kot so English Chamber Orchestra, Chamber Orchestra of Europe ter številnimi drugimi orkestri in opernimi hišami Evrope in ZDA.


7. abonmajski koncert
TOREK, 14. MAJ 2002, 19.30
Kazinska dvorana

GODALNI KVARTET TARTINISpored

 

A. Mozart: Adagio in fuga v c-molu, KV 546

 

C. Debussy: Godalni kvartet v g-molu, op. 10

 

F. Schubert: Godalni kvartet v d-molu D810 "Smrt in deklica"


Godalni kvartet Tartini je svojo glasbeno pot pričel v letu 1983, ko so se štirje vodje godalnih skupin orkestra Slovenske filharmonije odločili, da svoje bogato tehnično znanje in glasbene izkušnje preizkusijo tudi v godalnem kvartetu - zasedbi, ki med vsemi komornimi zasedbami velja za najplemenitejšo pa tudi najobčutljivejšo. Zasedba, kot jo poznamo danes, se je dokončno oblikovala v devetdesetih, ko so se tudi poimenovali po slovitem piranskem violinistu in dodatno intenzivirali svoj študij in koncertno delovanje. Danes je godalni kvartet Tartini zagotovo ena najreprezentativnejših slovenskih glasbenih zasedb, ki svojo vrhunsko kakovost in prepričljivo muzikalno tehtnost potrjuje z nastopi v glasbenih središčih vsega sveta (Barcelona, Benetke, Dunaj, Genova, Ženeva, Praga, Salzburg, Milano, München, Torino…) z glasbeniki, kot so I. Grafenauer, S. Arnold, R. Vlatković, M. Bekavac, L. Pogorelić, M. Graf, G. Karr, F. Gulli, E. Cavallo, B. Giuranna, R. Filippini, D. Formisano in drugimi, na številnih zgoščenkah ter posnetkih za radio in televizijo. Njihovo izjemno kakovost in pomen pa potrjuje tudi nagrada Prešernovega sklada, ki so jo prejeli leta 2001.

The Tartini String Quartet ranks among the best chamber ensembles on the Slovene chamber music scene. Its foundation dates from 1983 when the leaders of the four string sections of the Slovene Philharmonia Orchestra decided to put their rich technical knowledge and musical experience to the test in that most sublime of all chamber groups, the string quartet. They formed the Slovene Philharmonia String Quartet, subsequently in the early 1990's taking the name of the famous Piran fiddler, Tartini. The artistic standing of the quartet rose steeply as a result of their intensive study and mastery of different artistic styles and traditions. The Tartini String Quartet, comprising Miran Kolbl and Romeo Drucker, violins, Aleksandar Milosev, viola, and Milos Mlejnik, cello, became, in the course of many years of playing and more than 400 concerts, an ambassador of top-ranking Slovenian musical culture on both domestic and international concert stages. For more than seven years the Tartini String Quartet gave a cycle of concerts entitled Evenings of Chamber Music, in which the collaborated with Slovenian and international artists including I. Grafenauer, M. Bekavac, L. Pogorelich, M. Graf, R. Vlatkovic, G. Karr, F. Gulli, E. Cavallo, B. Giuranna, R. Filippini and others. The high artistic ranking of the Quartet has been confirmed by performances on the concert stages of important European musical centres such as Barcelona, Bratislava, Genova, Geneve, München, Salzburg, Torino, Venezia, and Vienna.


CENE ABONMAJEVOba abonmaja skupaj -  23.000,00 SIT
Upokojenci -  20.000,00 SIT
Mladina - 15.000,00 SIT
Ciklus Mariborska filharmonija - 16.000,00 SIT
Upokojenci - 13.000,00 SIT
Mladina -  9.000,00 SIT
Komorni ciklus - 14.000,00 SIT
Upokojenci - 12.000,00 SIT
Mladina - 8.000,00 SIT

POSAMEZNE VSTOPNICECiklus Mariborska filharmonija -  3.000,00 SIT
Upokojenci -  2.500,00 SIT
Mladina -  2.000,00 SIT
Komorni ciklus -  2.500,00 SIT
Upokojenci  - 2.000,00 SIT
Mladina -  1.500,00 SIT
Abonma 4 ZA 3 (štirje koncerti za ceno treh) - 9.000,00 SIT

POPUSTISkupinski popust pri nakupu vstopnic za posamezne koncerte (nad 20 oseb) - 20 %
Popust abonentov pri nakupu vstopnic za izvenabonmajske koncerte  - 10 %

NAČIN PLAČILATakojšnje plačilo z gotovino: 5 % popusta
Na tri obroke (plačilo s položnicami): 1. obrok ob vpisu; 2. obrok 20. septembra; 3. obrok 20. oktobra
Plačilo je možno z gotovino in s kreditnimi karticami.
Informacije in prodaja: Narodni dom Maribor, Kneza Koclja 9, 2000
Maribor, tel. 02/229 40 11, vsak delavnik od 9. do 12. in od 15. do
17. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure.Koncertna poslovalnica si pridržuje pravico do spremembe programov.Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor
Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija
Telefon: +386 2 229 40 00
Telefax: +386 2 252 53 76
Informacije: +386 2 229 40 11
vsak dan od 9. do 12. in 15. 17. ure, v soboto od 10. do 12. ure
Elektronska pošta: info@nd-mb.si Narodni dom