KOMORNI CIKLUS 1998/1999


PROGRAM


Ponedeljek, 2. november 1998, 19.30,  Kazinska dvorana

 

DUO AIMARD & AIMARD

 

Spored:

R.Schumann: Fünf Stücke im Volkston za violončelo in klavir, op.94

L. van Beethoven: Sonata v D-duru št. 2, op. 102

R. Schumann: Adagio in Allegro, op. 70

F. Chopin: Sonata v g-molu, op. 65

 

Brat in sestra Aimard sta za svoje umetniško delovanje prejela številne visoke nagrade in priznanja. Pierre Aimard je tako nagrajenec tekmovanja Oliver Messiaen in mednarodnega tekmovanja v Ženevi, na svoji glasbeni poti pa je sodeloval z umetniki kot: Jessy Norman, Yvonne Minton in  Felicity Lott. Valerie Aimard je osvojila nagrado na tekmovanju Valentino Bucchi v Rimu in zmagala na tekmovanju Maria Canals v Barceloni, med drugim pa se je izpopolnjevala tudi pri Davidu Geringasu. Brat in sestra se sicer posvečata predvsem sodobni klasični glasbi, v Mariboru pa se bosta predstavila z romantičnim programom, skladateljev: R. Schumanna, L.van Beethovena in F. Chopina. 


Četrtek, 12. november 1998, 19.30,  Kazinska dvorana

 

ZORAN MARKOVIČ-kontrabas, ERWIN KROPFITSCH-klavir

 

Spored:

J.S.Bach: Sonata v d-duru, BWV 1028

Franz Schubert: Sonata v a-molu, D. 812 »Arpeggione«

Bruno Strobl: Monogramm I, II, za klavir solo

Nenad Firšt: Hopska bela zarja za kontrabas solo

Alfred Desenclos: Aria in Rondo za kontrabas in klavir

 

ZORAN MARKOVIĆ

je študiral kontrabas na Akademiji za glasbo v Podgorici, kjer je diplomiral v razredu profesorja Pavla Aksamita. Podiplomsko se je izpopolnjeval pri Francu Marzoratiju v Benetkah in Francu Petracchiu v Cremoni, v zadnjih letih pa pri Georgu Hörtnaglu v Münchnu in Klausu Stollu v Salzburgu. V času študija je osvojil vrsto nagrad na različnih tekmovanjih doma in v tujini. Od leta 1990 je solokontrabasist Slovenske filharmonije, kot solist in komorni glasbenik pa z uglednimi domačimi in tujimi umetniki koncertira po vsej Evropi.

 

ERWIN KROPFITSCH

Pianist Erwin Kropfitsch je po študiju na »Mozarteumu«, pri profesorju Brianu Lamportu in na  Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Aciju Bertonclju svoje znanje izpopolnjeval še na številnih mojstskih tečajih, med drugim pri Guentherju Ludwigu in Dariu Rosi. Kot solist je nastopal z Litvanskim komornim orkestrom, pod vodstvom Sauliusa Sondeckisa, z Velikim radijskim simfoničnim orkestrom iz Moskve in Slovenskimi filharmoniki, muziciral pa je tudi s številnimi komornimi zasedbami in izvajalci: Tartini Quartetom,  dunajskim Jess Triom, Panocha Quartetom ter Milošem Mlejnikom, Benjaminom Schmidom, Siegfridom Palmom in drugimi. Pod njegovim umetniškim vodstvom je leta 1987 nastal Musikforum Viktring, ki mu je ostal zvest do 1997 leta, leta 1994 pa se je po njegovi zamisli rodila nagrada mesta Celovec, ki  jo bodo pod imenom »Nagrada Gustava Mahlerja« že tretjič podelili najvidnejšim sodobnim komponistom. 


Četrtek, 17. december 1998, 19.30, Kazinska dvorana

 

RENATA NEUVIRT-klavir

 

Spored:

R.Schumann: Fantasiestücke, op.12

M.Ravel: Gaspard de la Nuit

 M. Mussorgsky: Slike z razstave

 

RENATA NEUVIRT

Mariborčanka Renata Neuvirt je študij klavirja z najboljšimi ocenami zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri profesorici Zdenki Novak, podiplomski študij pa pri profesorju Aciju Bertonclju. Z javnimi nastopi je pričela že v času šolanja na Srednji glasbeni šoli v Mariboru, nato so se koncerti kar vrstili. Solistični recitali, koncerti s komornimi zasedbami in simfoničnimi orkestri doma in na tujem, pod taktirko številnih znanih dirigentov. 


Torek, 26. januar 1999, 19.30, Velika dvorana Narodnega doma

 

PIHALNI KVINTET SLOWIND

 

Aleš Kacjan-flavta, Matej Šarc-oboa, Jurij Jenko-klarinet, Metod Tomac-rog,

Paolo Calligaris-fagot

 

Spored:

G.Ligetti: Šest bagatel

 G. Ligeti: Deset skladb za pihalni kvintet

U.Rojko: Ottoki

 H.Villa Lobos: Quintette en forme de Choros

 

SLOWIND

Slowind, ki ga sestavljajo orkestrski solisti Slovenske filharmonije: flavtist Aleš Kacjan, oboist Matej Šarc, klarinetist Jurij Jenko, hornist Metod Tomac in fagotist Paolo Caligaris ima za seboj skoraj petnajstletno zgodovino, spoštovanja vredno število koncertov in CD ploščo »Pariškega koncerta«. Njihov repertoar obsega skladbe klasičnega in romantičnega obdobja, največ pozornosti pa Slowind posveča delom 20. stoletja, s katerimi tudi največ in najraje nastopa na koncertih doma in na tujem, gostujejo pa tudi na številnih festivalih (Musicora Pariz, Ars Musica Bruselj, Glasbena tribuna Opatija, Firence…). 


Sreda, 10. marec 1999, 19.30, Kazinska dvorana

(prestavljen s 13. oktobra 1998)

SLOVENSKI KVINTET TROBIL

 Anton Grčar-trobenta, Stanko Arnold-trobenta, Boštjan Lipovšek-rog,

Stanko Vavh-pozavna, Darko Rošker-tuba

 

Spored:

G.F. Haendel: Prihod kraljice iz Sabe

J.S.Bach/Vivaldi: Koncert v d-molu, BWV 596

M. Forsyth: The Golyardes' Grounde

L. Krajnčan: V parlamentu

G.Gershwin: Odlomki iz opere Porgy in Bess

S.Barber: Adagio

E.Craspo: Three spirituals

 

Slovenski kvintet trobil deluje na domačem in mednarodnem koncertnem prizorišču že več kot četrt stoletja, za svoje delo pa je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim tudi Župančičevo in  nagrado Prešernovega sklada, svojo kvaliteto pa potrdil tudi na številnih mednarodnih tekmovanjih in koncertih. Kvintet povezuje odlične glasbenike, soliste in pedagoge:

 

ANTON GRČAR – trobenta, je diplomioral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. S. Selaku, izpopolnjeval se je v Parizu pri prof. R. Delmottu. Leta 1968 je na tekmovanju v Ženevi prejel drugo nagrado, leta 1969 pa Prešernovo nagrado. Je redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani in solotrobentač orkestra Slovenske filharmonije.

 

STANKO ARNOLD - trobenta, je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. A. Grčarju, izpopolnjeval pa se je v Parizu, pri prof. R. Delmottu. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja (Zagreb, Toulon, Pariz…). Med leti 1968 in 1990 je bil solotrobentač orkestra Slovenske filharmonije, zdaj je redni profesor na Visoki šoli za glasbo v Gradcu in na ljubljanski Akademiji za glasbo.

 

BOŠTJAN LIPOVŠEK- rog, je svoje prve glasbene lekcije dobil od očeta in brata. Študij je nadaljeval in končal na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Jožetu Faloutu. Je član in soustanovitelj pihalnega kvinteta Ariart, solohornist Simfonikov RTV Slovenija, od leta 1998 pa tudi asistent za rog na AG v Ljubljani.

 

STANKO VAVH – pozavna, je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. D. Miškoviću. Vrsto let je solopozavnist mariborskega opernega orkestra in profesor na Srednji glasbeni šoli v Mariboru.

 

DARKO ROŠKER – tuba, je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, tubo pri prof. J. Faloutu in kontrabas pri prof. L. Boletu. Vrsto let je bil tubist Simfonikov RTV Slovenija, zdaj pa je tubist mariborskega opernega orkestra in profesor na Srednji glasbeni šoli v Mariboru, Velenju in na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Torek, 30. marec 1999, 19.30, Velika dvorana narodnega doma

 

KVARTET RAHMANINOV

 

Andrej Andrejev-violina, Aleksander Bondarenko-violina, Sergej Savrov-viola,

Vladimir Shochov-violončelo

 

Spored:

J. Haydn: Kvartet op. 76 št. 4,v B-duru

S. Rahmaninov: Kvartet št. 1

D. Šostakovič: Kvartet št. 8, v c-molu, op.110

 

GODALNI KVARTET RAHMANINOV

Osnovan 1978 leta se je kvartet, katerega muziciranje poleg tehnične perfekcije zaznamujeta še odprtost in izrazita čustvena ekspresivnost, kmalu uvrstil med najboljše ruske zasedbe, še posebej po zmagi na tekmovanju A.P.Borodin. V zadnjih dvajsetih letih so nastopili na več kot 2500 koncertih doma in v tujini, vselej pospremljeni z navdušenjem tako občinstva kot kritikov.

Koncertirajo po Rusiji in vsej Evropi: v Italiji, Švici, Madžarski, Švedski in Nemčiji, sodelujejo na vseh pomembnih na festivalih in z imeni kot sta Kurt Masur in Mstislav Rostropovič. Poleg številnih posnetkov za radijske in TV hiše, so leta 1995 v Nemčiji izdali prvi video CD  klasične glasbe z deli M. Meyerovicha in D.Šostakoviča, posneli pa so še zgoščenke z deli Haydna, Rachmaninova, Šostakoviča, Čajkovskega in Schnittkeja. Hkrati  posveča kvartet veliko pozornosti tudi sodobni komorni glasbi. Tako so krstno izvedli skladbe M. Meyerowitscha, S. Ahlina, in E. Opitza. 


Petek, 16. april 1999, 19.30, Unionska dvorana

 

Komorni godalni orkester

HUNGARIAN VIRTUOSI

 

Spored:

J.S. Bach: Dvojni koncert v d-molu

J.S.Bach: Koncert za violino v E-duru

F.B.Mendelssohn: Oktet v Es-duru

L. Weiner: Divertimento

 

KOMORNI ORKESTER »HUNGARIAN VIRTUOSI«

Godalni orkester Hungarian Virtuosi je nastal 1988 leta na pobudo violinista Miklosa Szenthelyja, sestavljajo pa ga izvrstni glasbeniki, diplomanti Akademije za glasbo Ferenc Liszt iz Budimpešte. V desetletju delovanja se je orkester razvil v eno najkvalitetnejših in nabolj priznanih godalnih zasedb v Evropi, z obširnim repertoarjem, ki ga povečini tvorijo dela romantičnih skladateljev. Orkester je zabeležil številne uspehe na koncertnih odrih doma in v tujini, naj omenimo le ovacije na koncertu v prestižni Concertgebouw v Amsterdamu. Dve dvomesečni turneji po Združenih državah in Kanadi in turneja po Japonski in Južni Koreji pa sta ime orkestra ponesla tudi izven meja Stare celine. Orkester redno nastopa na največjih festivalih in snema za največje glasbene založbe. V Združenih državah so tako posneli tri zgoščenke, pri eni je sodeloval tudi francoski flavtist Jean Pierre Rampal, sodelovali pa so tudi s številnimi znanimi dirigenti.

 

OPOMBA:

Koncert Komornega orkestra Hungarian Virtuosi se pojavlja v komornem in simfoničnem ciklusu, zato smo za imetnike obeh abonmajev pripravili dodatni koncert:


Četrtek, 20. maj 1999, 19.30, Kazinska dvorana

 

FLANDERS RECORDER QUARTET

(FLAMSKI KVARTET KLJUNASTIH FLAVT)

 

Bart Spanhove, Joris van Goethem, Paul van Loey, Fumihuru Yoshimine

 

Spored:

Georg Philipp Telemann: Concerto v C-duru

Johannes Ciconia: Ut te per omnes Albane misse celitus

Tielman Susato: Alla battaglia

Pedro deAraujo: Batalha

Anonymous: Madame d’amours

Robertsbridge Codex (Anglija, 14. stol.): Estampita

J.S. Bach: Fugav G-duru, BWV 542

J.S.Bach: Contrapunctus 4 in 9 (Umetnost fuge)

Ryohei Hirose: Idyll

A. Vivaldi: Concerto v d-molu št. 8, op. 3

B. Jan Van Landeghem: Alla Turca

 

FLAMSKI KVARTET KLJUNASTIH FLAVT

Kvartet je bil osnovan leta 1987 in že na samem začetku zmagal na nekaterih pomembnih tekmovanjih komornih zasedb. Predvsem prva nagrada na tekmovanju Musica Antiqua v Brugesu pa je botrovala  kvartetovi mednarodni uveljavitvi. Tako je zasedba nastopila na najpomembnejših glasbenih festivalih po vsej Evropi (Antwerpen, Rotterdam, Pariz, Bremen, Ljubljana, Radovljica) turneja po Združenih državah jih je popeljala v New York, San Francisco, Boston, nastopali so tudi v Mehiki in na Japonskem. Njihovo muziciranje je zabeleženo na več kot stotih CD ploščah, zaradi živega zanimanja za sodobne glasbene tokove pa so sodobni komponisti (Swerts, Geysen, Pieters, VanLandeghem, D'Hoe, Bruckonx, Deverese) posebej zanje napisali več kot dvajset del. 


Prireditelj si pridržuje pravico do morebitnih sprememb programa.


 

Narodni dom