GLASBENA MLADINA MARIBOR

JEUNESSES MUSICALES

Ciklus Mladi mladim 2001/2002


Ciklus Mladi mladim se je prevesil v drugo polovico. V mesecu marcu in aprilu bomo slišali še tri koncerte mladih talentov – prisluhnili bomo tolkalistu Tomažu Lojenu, mešanemu mladinskemu pevskemu zboru Škofijske gimnazije A. M. Slomška in flavtistu Luki Železniku. Za jesen in naslednjo pomlad pa že pripravljamo nov ciklus z mladimi "aduti" slovenske glasbene poustvarjalnosti in skoraj prepričani smo, da Vas bodo navdušili. Z veseljem ugotavljamo, da se število poslušalcev iz koncerta v koncert povečuje, zato Vas iskreno vabimo, da se nam na koncertih nadebudnih glasbenikov tudi v bodoče pridružite.

VEČER, 11. 2. 2002


PONEDELJEK, 8. OKTOBER 2001 ob 18.00
Kazinska dvorana SNG Maribor

Spored
Domenico SCARLATTI:
Sonata v B-duru, Cantabile, K. 544
Sonata v B-duru, Prestissimo, K. 54
Arne NORDHEIM:
Dinosauros za harmoniko in zvočni posnetek
Wolfgang JACOBI:
Gigue et Cortege
Serenade
Rondeau
Iz Divertissement
Toshio HOSOKAWA:
Sen V
J. S. BACH:
Preludij in fuga v dis-molu, BWV 877 (WTK II)
Preludij in fuga v As-duru, BWV 886 (WTK II)
Jaime PADROS:
Zapateado


TOMAŽ MARČIČ se je rodil 1978. leta v Celju. Osnovno šolo je dokončal v Vojniku, od devetega leta pa je obiskoval nižjo glasbeno šolo v Celju, kjer je zaključil 4. letnik trobente in 5. letnik roga. Z enajstimi leti se je pričel učiti harmoniko pri Matjažu Krušiču. Pod njegovim mentorstvom se je udeležil 22. tekmovanja mladih glasbenikov republike Slovenije (Ljubljana, Velenje 1993), kjer je bil prvonagrajenec v I.c kategoriji. Splošno izobraževanje je nadaljeval na I. gimnaziji v Celju, obenem pa bil dijak srednje stopnje Glasbene šole v Celju, s harmoniko kot glavnim predmetom pri prof. Andreju Lorberju. V tem času je sodeloval na 25. tekmovanju mladih glasbenikov v Ljubljani (1996), kjer je prejel 1. nagrado v II.b kategoriji. Naslednje leto je bil na 27. mednarodnem srečanju harmonikarjev v Pulju prejemnik II. nagrade v kategoriji F. Po opravljeni maturi in zaključnem koncertu v glasbeni šoli je bil leta 1997 sprejet na Visoko šolo za glasbo v Trossingenu (Nemčija), v razred profesorja Huga Notha. V času študija so sledili številni nastopi tako v okviru šole kot tudi izven nje, sodelovanja pri raznih projektih komorne glasbe in samostojni koncerti v Celju, Mariboru in Heidenheimu (Nemčija). V tem študijskem letu zaključuje dodiplomski študij, ki ga bo nadaljeval naslednje leto s podiplomsko stopnjo, kamor je že sprejet.


KONCERT ODPADE!
SREDA, 7. NOVEMBER 2001 ob 18.00
Kazinska dvorana SNG Maribor

Spored
Mihael HORVIT: Lirična suita
Niel De PONTE: Misli
Eugene Bozza: Podoba (za flavto solo)
Alojz AJDIČ: Noč, pogled v nebo
Matthias SCHMIT: Gana (za marimbo solo)
Alice GOMEZ: Mali indijanski koncert
Astor PIAZZOLA: Libertango

DUO QUADAI

Flavtistka ANDREJA HUMAR, rojena 1976 v Kranju, se je z glasbo začela ukvarjati v kamniški glasbeni šoli: z igranjem flavte, kasneje tudi saksofona. Šolanje je nadaljevala na Gimnaziji v Kamniku, hkrati pa tudi na ljubljanski Srednji glasbeni in baletni šoli, kjer je bila njena mentorica flavtistka Draga Ažman. V tem času je sodelovala v kvartetu flavt, ki se je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov uvrstil v najvišji kakovostni razred. Po zaključeni srednji šoli je bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani, v razred doc. Rudija Poka. Veliko se ukvarja s komorno glasbo in sodeluje z različnimi glasbeniki. Koncertirala je že z vokalno skupino Ecce ter tolkalno skupino Slovenski tolkalni projekt. Je članica klavirskega tria ter dua QUADAI in flavtistka-pikolistka Simfoničnega orkestra Domžale - Kamnik, svoje orkestrske izkušnje pa je dopolnjevala tudi na tujem - leta 1998 kot članica mednarodnega mladinskega orkestra v Avstriji ter leta 1999 v podobni zasedbi na Norveškem. Kot solistka je s Simfoničnim orkestrom Domžale - Kamnik s Quantzovim koncertom v G-duru nastopila na festivalih Groblje 2000 in Musica aeterna, julija 2000 v Kamniku.

FRANCI KREVH (1973) prihaja iz Slovenj Gradca. Za tolkala se je začel zanimati v času osnovne šole in tako pričel obiskovati glasbeno šolo ter pihalno godbo. Najprej v Slovenj Gradcu, nato pa v Velenju pri prof. Gorenjcu. Ob študiju na FNT se je odločil za vpis na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, smer tolkala. Le-to je zaključil leta 1997 in se vpisal na Akademijo za glasbo, kjer je sedaj študent četrtega letnika pri prof. Borisu Šurbku. Sodeluje z mnogimi orkestri (Simfoniki RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske Filharmonije, Orkestrom Slovenske vojske), komornimi skupinami (Studio za tolkala, Percussion Plus, Slovenski tolkalni projekt - StoP, duo QUADAI) ter drugimi zasedbami (Akademski pevski zbor Tone Tomšič), s katerimi je gostoval že doma in na tujem. Prav tako je tolkalist v jazz-rock zasedbi JAZOO iz Slovenj Gradca. Leta 1999 je v okviru komorne skupine Studio za tolkala prejel Betettovo nagrado.

Duo QUADAI (»kaj sedaj« - op. p.) se je prvič predstavil v ciklu koncertov Glasbene mladine Ljubljanske v sezoni 1999/2000. Od tedaj je izvedel preko deset koncertov po različnih krajih Slovenije. Program sproti dopolnjujeta ter iščeta nove zvočne kombinacije.


SREDA, 5. DECEMBER 2001 ob 18.00
Kazinska dvorana SNG Maribor

Spored
Richard STRAUSS:
Das Rosenband (Klopstock), Allerseelen (Gilm), Morgen (Mackay), Die Nacht (Gilm), Zueignung (Gilm), Marij KOGOJ:
Stopil sem na tihe njive (Sardenko) , Predanost (Lienhard - prev. Oblak), Ah, ne verjemi (Cankar), Zanka (Sardenko), Vrnitev (Sardenko)
Alban BERG:
Sieben frühe Lieder, Nacht (Hauptmann),  Schielflied (Lenau), Die Nachtigal (Storm), Traumgekrönt (Rilke),  Im Zimmer (Schlaf),  Liebesode (Hartleben), Sommertahe (Hohenberg)
Leonard BERNSTEIN: I hate Music! (cikel petih otroških pesmi)


Mezzosopranistka BARBARA JERNEJČIČ, rojena v Ljubljani, je študentka na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 1997 z odliko končala študij zborovskega dirigiranja pri prof. Karlu Ernstu Hoffmannu ter si pridobila naziv magistra umetnosti. Za njen uspeh ji je Univerza podelila nagrado »Trardi-Rendi«. lzpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri Jožetu Fürstu in Ericu Ericksonu. S solo petjem je pričela leta 1992 prav tako pri prof. Hoffmannu, ki je njen mentor še danes. Leta 1996 je nadaljevala s študijem solo petja - glasbeno dramskega upodabljanja v razredu prof. Schmida, prof. Pöppelreiterja in Goltfrieda Hornika, ki ga je leta 1999 tudi uspešno zaključila. V tem času se je v graškem irTheater in Palaisli na opernem odru predstavila z vlogami Cherubina v Mozartovi Figarovi svatbi, 2. dame v Čarobni piščali (gostovanje v Sarajevu), Dorabbelle v Cosi fan tutte, Ruggiera v Haendlovi Alcini (gostovanje v Krakovu in Bariju) ter kot 2. dama v praizvedbi opere Fanny Goldmann z naslovom Mie Schmit na festivalu Steirischer Herbst. Izpopolnjevala se je pri Dunji Vejzović in na mojstrskih tečajih pri Marjani Lipovšek ter Christi Ludwig. Kot koncertna pevka nastopa predvsem v Avstriji z različnimi orkestri in dirigenti (Mozart - Requiem, Honegger - Kralj David, Vivaldi - Gloria, Saint- Saëns - Božični oratorij). Sodeluje s številnimi komornimi ansambli, s katerimi je posnela že nekaj zgoščenk, predvsem kot izvajalka novoustvarjenih kompozicij slovenskih in avstrijskih skladateljev ter z vokalnim ansamblom za novo glasbo Cantus iz Gradca. Dejavna je tudi kot referentka za zborovsko dirigiranje in zborovsko petje na seminarjih po Sloveniji, Avstriji in Italiji.


SREDA, 12. DECEMBER 2001 ob 19.00
Koncertna dvorana Glasbene šole Ptuj
Kvartet saksofonov KASKADE

Luka Golob, sopranski saksofon
Uroš Brglez, altovski saksofon
Matjaž Škoberne, tenorski saksofon
Andrej Tomažin, baritonki saksofon

Spored
J. B. SINGELEE, A. GLAZUNOV, T. HABE, J. FRANCAIX, G. GERSHWIN, R. GOLOB, P. ITURRALDE, S. JOPLIN


SREDA, 9. JANUAR 2002 ob 18.00
Kazinska dvorana SNG Maribor

Spored
J. S. BACH: Sonata v g-molu
Uroš KREK: Sonatina za oboo solo
Robert SCHUMANN: Adagio in Allegro v a-molu za oboo in klavir, op. 70
Eugene BOZZA: Fantasie pastorale za oboo in klavir
Philippe GAUBERT: Interm de Champ tre za oboo in klavir
Henri DUTILLEUX: Sonata za oboo in klavir

MATJAŽ REBOLJ se je rodil leta 1978 v Mariboru, kjer si je tudi pridobil osnovno in srednjo glasbeno izobrazbo. Trenutno obiskuje zadnji letnik Akademije za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Boža Rogelje. Redno se udeležuje mednarodnih mojstrskih tečajev, za seboj pa ima že veliko solističnih nastopov in nastopov v komornih skupinah, ter sodelovanj z različnimi orkestri (Orkester slovenske policije, Celjski godalni orkester, Godalni orkester SGBŠ Maribor). V času študija je prejel tudi več nagrad na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov.


SREDA, 6. FEBRUAR 2002 ob 18.00
Kazinska dvorana SNG Maribor

Spored
J. S. BACH: Preludij in fuga v g-molu
Friederich CHOPIN: Etuda št. 7, op. 25
Sergej RAHMANINOV: Preludij št. 2, op. 3, Preludij št. 5, op. 23
Friederich CHOPIN: Etuda št. 12, op. 10
Franz LISZT: Madžarska rapsodija št. 6
Claude DEBUSSY: Arabeska št. 1
George GERSHWIN: Preludiji št. 1, 2, 3


VATROSLAV TOMAC seje rodil leta 1978 v Ljubljani. Osnov klavirja je bil deležen kar pri svojem očetu. Z desetimi leti je pričel obiskovati glasbeno šolo v Idriji, v razredu prof. Tatjane Grahelj. Po uspešno opravljeni maturi na gimnaziji Jurija Vege v Idriji se je vpisal na Oddelek za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru, kjer že tretje leto študira klavir pri doc. Renati Neuvirt.Deluje kot solist in korepetitor v različnih glasbenih zasedbah, zelo rad pa sodeluje v alternativnih projektih širom po Sloveniji. Občasno snema za radio in televizijo ter redno obiskuje mojstrske tečaje klavirja.


SREDA, 6. MAREC 2002 ob 18.00
Kazinska dvorana SNG Maribor

 

Spored

R. O'MEARA, D. FRIEDMAN, T. LOJEN, B. Molenhof, C. Debussy, E. Sejourne, M. Schmidt


TOMAŽ LOJEN (1978) je pričel obiskovati glasbeno šolo v Velenju s sedmimi leti: tolkala v razredu prof. Darka Gorenca, klavir pri prof. Manji Gošnik - Vovk in kontrabas pri prof. Blažu Zupanu. V času šolanja se je udeležil tekmovanj mladih glasbenikov, kjer je dosegel več nagrad: zlato plaketo na tekmovanju komornih sestavov (Beograd 1990), bronasto, dve srebrni in zlato plaketo na tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Je študent Oddelka za glasbeno pedagogiko PF Maribor. Sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter številnimi orkestri po Sloveniji. Izpopolnjuje se na številnih seminarjih za tolkala in je stalni član Slovenskega tolkalnega projekta. Sodeloval je tudi v ciklusu iiPercussion pluslc z Amy Lynn Barber in Tomažem Lorenzem, ter z znanim jazz vibrafonistom Boškom Petrovićem.


TOREK, 26. 3. ob 18.00
CERKEV SAMOSTANA ŠOLSKIH SESTER (Strossmayerjeva ulica) MARIBOR

 

MEŠANI MLADINSKI ZBOR
ŠKOFIJSKE GIMNAZIJE ANTONA
MARTINA SLOMŠKA IZ MARIBORA

Spored: J. Gallus, R. Twardowski, J. Althouse, J. Erb, M. Hogan, J. E. Moor , F. Venturini, S. Kuret, A. Kropivšek

Zbor v mešani sestavi deluje tretje (2002 bo to 4.šol. leto) šolsko leto. Pred tem je na šoli delovala dekliška pevska skupina. Sedanja zborovodkinja prof. Katja Kovač je zborovski sestav razširila in pritegnila še fante. Zbor sedaj šteje petdeset pevcev. Med šolskim letom zbor s petjem sodeluje na vseh šolskih akademijah in na prireditvah v okviru mariborske Škofije, stolne župnije ter na vsakoletni reviji mariborskih mladinskih pevskih zborov. Najpomembnejši nastop jih čaka ob koncu šolskega leta. Takrat pripravijo samostojni celovečerni koncert v dvorani Union, na katerem pokažejo vse, kar so se v tem letu naučili.Zbor se je pred dvema letoma prvič predstavil na tekmovalni reviji mladinskih zborov v Zagorju ob Savi.Srebrna plaketa je bila za zbor nova vzpodbuda Zborovodkinja Katja Kovač je zaposlena kot profesorica glasbe na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru ter v Glasbeni šoli Nazarje. Gimnazijski mešani zbor vodi od ustanovitve.Pred tem je vodila Komorni moški zbor iz Celja ter Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec iz Ljubljane.


PONEDELJEK, 8. APRIL 2002 ob 18.00
Kazinska dvorana SNG Maribor

Spored
J. S. BACH: Sonata v e-molu, BWV 1034
Alojz AJDIČ: Zvočni pejsaž za flavto in klavir
Paul HINDEMITH: Sonata za flavto in klavir
George ENESCU: Cantabile et Presto
Albert ROUSSEL: Jours de flute
Hamilton HARTY: In Ireland

Luka Železnik se je rodil v glasbeni družini leta 1983. Po glasbeni pripravnici, ki jo je začel obiskovati s šestimi leti v Celju, se je v času osnovnega šolanja učil sprva blok flavto, nato pa prečno flavto pri Mojci Fideršek. Aprila 1993 se je prvič udeležil tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije, dve leti kasneje pa je na istem tekmovanju dosegel drugo nagrado. Leta 1998 je na regijskem tekmovanju dosegel zlato priznanje in na državnem srebrno. Tega leta se je tudi vpisal na Srednjo glasbeno šolo Celje v razred prof. Helene Poles Andrejašič, sedaj pa ga že drugo leto poučuje prof. Matej Grahek. Je prvi flavtist Mladinskega pihalnega orkestra celjske glasbene šole, Mladinskega orkestra I. gimnazije v Celju, občasno pa igra tudi v Mladinskem simfoničnem orkestru celjske glasbene šole. Sodeluje pa še v številnih priložnostnih zasedbah v okviru glasbene šole in zunaj nje. Solistično nastopa po Sloveniji in Hrvaški, največ pa v domačem Celju.


GLASBENA MLADINA MARIBOR vam med šolskim letom nudi tudi ciklus oganiziranih učnih ur pod skupnim imenom »TUDI TO JE GLASBA«, na katerih se učenci seznanijo z glasbenimi zvrstmi kot so jazz, blues, rock in šanson. Učne ure so komentirane, obogatene z diapozitivi, glasba pa je izvajana v živo. Prav tako so med letom možni organizirani ogledi generalk orkestra Mariborske filharmonije, ki bodo predvidoma v dopoldanskem času na dan koncerta. 


INFORMACIJE:
NARODNI DOM MARIBOR
GLASBENA MLADINA MARIBOR
Marjan Kovačič
tel: ++ 386 2 229 40 06
fax: ++ 386 2 25 25 376
elektronska pošta: manc@nd-mb.si


Narodni dom