2005/2006

za otroke od 8. leta starosti naprej, v Veliki dvorani Narodnega doma Maribor


1. predstava abonmaja »Pika«

NOVEMBER


sreda, 16. 11., ob 18.00 - red PIKA in izven


Peter Kus: ČRNA KUHNA

Idejna zasnova in glasba po ljudskih motivih: Peter Kus

Režija in likovna podoba: Barbara Bulatović

Priredba besedil: Boštjan Gorenc Pižama

Dramaturgija in pesmi: Simona Semenič

Kostumografija: Maja Peterlin

Nastopajo: Pižama (rap) in skupina Tovaj Mataj: Peter Kus (klarinet, piščali, istrski mih, harmonij, glas), Jernej Pečak (violina, glas) / alternacija Katarina Šetinc (violina, glas), Roman Ravnič (istrski mali bas, bordunske citre, glas)

 

 

"Etno horror picture show"

Črna kuhna je žanrski hibrid, mešanica gledališko-lutkovne predstave, pripovedovanja zgodb (t.i. "story tellinga") in koncerta ljudske glasbe. V uprizoritvi se približuje "gledališču predmetov", saj v njej oživijo različni kruhki, pravkar spečeni v krušni peči, in predmeti iz stare črne kuhinje, kot so mentrga, burkle, lopar, brezova metla, nečke idr. Klasično ljudsko pripovedništvo je v njej nadomeščeno z njegovo sodobno različico - rapom, ki navkljub stilistični preobleki danes opravlja podobno funkcijo: z zgodbami reflektira sodobna družbena razmerja, izpostavlja osnovne družbene arhetipe, daje moralni poduk življenju ter kratkosi in zabava. Glasba v predstavi je povzeta po motivih ljudskih pesmi in plesnih viž iz različnih koncev slovenskega etničnega ozemlja ter v tradicionalnih aranžmajih prilagojena zasedbi skupine Tolovaj Mataj. Njena združitev z rapom je radikalna različica smeri, ki jo je vodilni kritik za hip-hop glasbo pri nas, Boštjan Napotnik - Napo zagovarjal že daljnega leta 1996: "...trdim, da bi morali slovenski raperji samlati cimbale, harmonike, okarine, žvegle in druga ljudska glasbila." (Muska, maj/junij 1996).

Po vsebini je Črna kuhna zabavna in parodična "reciklaža" slovenske ljudske mitologije, na katero naletimo v izbranih pripovedkah: ciganski Kako je Bog pekel ljudi, rodiški Žmirčevi godci, Tolovaju Mataju in različnih pripovednih pesmih. Ustvarjalci predstave so razklenili njihovo strogo tradicionalno obliko, na novo definirali razmerja med njihovimi elementi in jih osvobodili teže metafizike. Upajo, da jih bodo brez potvarjanja naredili dostopnejše današnjemu dojemanju "pravljičnega sveta".

 

Predstava traja 60 minut


December

2. predstava abonmaja »Pika«


sreda, 7. 12., ob 18.00 - red PIKA in izven


CIRKUS BUTALE

Kinetikon in Cankarjev dom Ljubljana

Besedilo (po Butalcih F. Milčinskega): Matjaž Pikalo in Eka Vogelnik

Režija, dramaturgija, likovna podoba scene, kostumov, rekvizitov in mask: Eka Vogelnik

Glasbena podoba: Jaka Hawlina, Luka Ropret

Gibalna podoba: Petra Pikalo

Nastopajo: Matjaž Pikalo, Petra Pikalo, Brina Vogelnik, Luka Ropret

 

 

Gledališka predstava z maskami, živo godbo in petjem

 

Bližnje srečanje z legendarnimi Butalci Frana Milčinskega, tokrat v cirkuški preobleki!

Vse njihove zgode in nezgode se odvrtijo v maneži dvorane ob komentarjih butalskega župana, direktorja cirkusa Butale. Ujamemo jih sredi priprav na turnejo po neznanih brezpotjih Evrope, z organizacijo katere imajo cel kup težav: županov sin noče na pot, ker se je zaljubil v tukajšnjo grofično, zajec jim hodi v deteljo, Turki jim grozijo, pa še brez fickov so ostali, saj jih je okradel gromozanski razbojnik Cefizelj. Ob inštrumentalni spremljavi, z maskami in petjem se jim z veliko truda nazadnje le posreči po butalsko premagati vse težave in ovire.

Dobrodošli v cirkusu Butale, kjer uganjajo vse sorte šale, za male in velike, za lačne in site, za žalostne in vesele, za suhe in debele, za Tepanjce in neznance, za znalce in Butalce!

Še zadnjič doma! Pred njihovo prvo turnejo po Evropi! Danes tukaj, jutri Prdno, Den Faag, Marskeilles, El Paradiso ...!

Legendarni Butalci, napisani po Franu Milčinskemu, samozavestno vzklikajo: »Kdor ni z nami, je proti nam!«

 

Predstava traja 50 minut.


JANUAR

3. predstava abonmaja »Pika«


sreda, 11. 1., ob 18.00 - red PIKA in izven


Desa Muck: BLAZNO RESNO ZADETI

Režija: Katja Pegan

Dramatizacija in dramaturgija: Miha Trefalt

Scenografija: Damijan Cavazza

Kostumografija: Ana Matijevič

Glasba: Mirko Vuksanovič

Lektura: Mateja Dermelj

Igrajo: Desa Muck, Nina Rakovec / Nataša Roblek, Tine Oman, Peter Musevski, Vesna Jevnikar, Mojca Partljič, Nena Močnik / Petra Krištofelc, Matjaž Višnar

 

 

Verjamete, da je mogoče tudi o tako resni temi, kot so droge, pisati humorno? Desi Muck je v Blazno resno zadeti uspelo prav to!

Zakaj mladi pravzaprav sežejo po drogah?

Kaj bi naredili, če bi izvedeli, da se vaš otrok drogira?

V uspešnici Blazno resno zadeti se avtorica Desa Muck brez moraliziranja in sprenevedanja in z veliko mero njej lastnega humorja spusti v žrelo mladostniške odvisnosti od drog, ki ima svoje globoke korenine v problematičnih družinskih razmerah. Odvisnost mladih je namreč samo vrh ledene gore, pod katero se skrivajo odvisnosti njihovih staršev, od tabletomanije, alkohola, nasilja v družini, basanja s hrano do pretiranega obsevanja s televizijo in nesposobnost najrazličnejših služb, da bi mladim pri odvajanju uspešno nudile pomoč in podporo. Prav to je namreč izključno stvar izrazitega osebnega angažmaja, zainteresiranosti in seveda poglobljenega odnosa.

 

Predstava traja (z odmorom) 2 uri in 15 minut.


FEBRUAR

4. predstava abonmaja »Pika«

sreda, 15. 2., ob 18.00 - red PIKA in izven


Pamela Lyndon Travers – Maruša Geymayer Oblak: MARY POPPINS

Mladinsko gledališče Ljubljana

Režija, priredba besedila in dramatizacija: Maruša Geymayer - Oblak

Scenografija: Jasna Vastl

Oblikovanje ter izdelava lutk in igrač: Jasna Vastl

Kostumografija: Jasna Vastl

Svetovalec za gib: Branko Potočan

Glasba: Peter Kus

Igrajo: Maruša Geymayer-Oblak, Draga Potočnjak, Ivan Rupnik, Sandi Pavlin, Mojca Funkl, Mateja Pucko, Miha Arh Miha

 

 

Mary Poppins me spremlja že iz otroštva. Že takrat me je fascinirala s tem, da je v meni zbujala mešanico oboževanja, strahu in spoštovanja. Očitno je, gre za avtoriteto, ki svojo moč preprosto izžareva in ji je ni potrebno dokazovati z nobenimi uveljavljenimi sredstvi.

Lahko bi rekla, da gre za karakter, katerega nedotakljivost ostane sveta. Takih ljudi življenju srečamo le nekaj, skupno pa jim je, da njihov vpliv v nas zapusti neizbrisno sled.

Figura Mary Poppins mi dokazuje, da je rane odraščanja mogoče zaceliti, ne da morali pozabiti, kako je bilo pred tem. Spomni nas, kaj nas je kot otroke očaralo, obsedalo, zaposlovalo, česa smo se bali in kaj spoštovali, zakaj so bili odrasli tako daleč in nerazumljivi v svoji nenehni zaskrbljenosti, preobremenjenosti in pomanjkanju humorja.

Mary je obvladala zakonitosti sveta odraslih, nadela si je masko, ki jo svet pričakuje od vsakogar, ki odraste. Z resnobnim, strogim videzom neomajne avtoritete je zakrinkala svojo nenavadnost in s tem lahko ostala sama svoja in svoji domišljiji in sposobnostim omogočila živeti naprej.

Maruša Geymayer-Oblak

 

Predstava traja 60 minut.


MAREC

5. predstava abonmaja »Pika«

sreda, 15. 3., ob 18.00 - red PIKA in izven


Franjo Frančič: ULICA SVOBODE

Režiserka: Tijana Zinajić

Besedilo: Franjo Frančič

Dramaturgija: Andrej Jaklič

Scenografija, kostumografija: Jasna Vastl

Koreografija: Primož Bezjak

Videoanimacija: ekipa Ulice svobode

Igrajo: Mateja Pucko, Kristjan Guček, Boris Kos, Nina Rotner

 

 

Zgodba je preprosta – četrtošolca Gaja, ki si želi o svji ulici, Ulici svobode, ke je , kot pravi , njegov prvi dom, posneti film, v tej nameni zmoti ljubezen; zaljubi se namreč v deklico, ki pride tja na počitnice, vse to pa ga postavi v precep, saj je imel do tistega trenutka zelo slabo mnenje o turistih, ki pridejo v njegovo ulico le tedaj ko je poletje.

Predstavo smo zasnovali kot«filmsko« slikanico , ki prepleta dogodke iz Gajevega vsakdana z njegovim čustvenim svetom, zabavne in duhovite prizore z liričnimi utrinki, predvsem pa izpostavlja mladostniško čustvovanje in umevanje sveta ter frančičevo videnje otroštva.

O Ulici svobode je pisatelj in pesnik Franjo Frančič, tudi avtor dramatizacije, zapisal: »Ulica svobode zares obstaja. Lahko jo najdete v Piranu in res se še kdaj otroci igrajo na njej. V bistvu pa sem hotel napisati zgodbo o družini, ki se ima fino, pa je vse skupaj izpadlo nekako pravljično, kot da obstaja le še malo družin, ki bi se imele dobro. Le redko srečam človeka, ki reče, moje otroštvo je bilo sončno in srečno. In, kot ponavljam, družina naj bi bila trdnjava, otroštvo te zaznamuje.«

Dramatizacija ohranja vsebinsko nit izvirnika (četrtošolca Gaja, ki si želi o svoji ulici, Ulici svobode, ki je, kot pravi njegov prvi dom, posneti film, v tej nameri ga zmoti ljubezen; zaljubi se namreč v deklico, ki pride tja na počitnice, vse to pa ga postavi v nekakšen precep, saj je imel do tistega trenutka zelo slabo mnenje o turistih, ki pridejo v njegovo ulico le tedaj, ko je poletje …), predstavo pa je zasnovana kot »filmska« slikanica, ki prepleta dogodke iz Gajevega vsakdana z njegovim čustvenim svetom, zabavne in duhovite prizore za liričnimi utrinki, predvsem pa izpostavlja mladostniško čustvovanje in umevanje sveta ter razkriva vesolje Frančičevega videnja otroštva.

 

Predstava traja 60 minut.


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

DATUME PREDSTAV BOMO OBJAVLJALI SPROTI!


Informacije in predprodaja vstopnic:

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si