CIKEL ORKESTRSKIH KONCERTOV »MARIBORSKA FILHARMONIJA«

IN IZVENABONMAJSKI KONCERTI

SEZONA 2005/2006

Koncerte sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor


KONCERT ZA IZVEN

OB 15-ti OBLETNICI AVSTRIJSKE ČITALNICE V MARIBORU

Torek, 4. oktober 2005, ob 19.30, dvorana Union Maribor

MEDNARODNA DONAVSKA FILHARMONIJA

POKROVITELJ KONCERTA:

 

 

GEORG KUGI dirigent

 

ALEXANDRA KOLL – violina

MARCUS PELZ – bas bariton

MARIE SPAEMANN – violončelo

 

SPORED

Franz Schubert: 5 menuetov s 6. trii, D 89

Wolfgang Amadeus Mozart: 1. stavek iz koncerta za violino in orkester v A-duru, KV 219

Hubert Steppan: Trije spevi na besedila Thomasa Bernharda, Guida Zernatta in Hermana Hesseja

***

Joseph Haydn: Koncert za violončelo in orkester v C-duru, Hob VIIb:1

 

Georg Kugi Alexandra Koll Marie Spaemann    Marcus Pelz

 

Georg Kugi, mednarodno priznani dirigent in glasbeni vzgojitelj na dunajski Glasbeni gimnaziji, je leta 2002 postal šef dirigent in umetniški vodja Mednarodne donavske filharmonije, ki v svojih vrstah združuje mlade nadarjene glasbenike iz obdonavskih dežel Avstrije, Madžarske in Slovaške. Ta skupni glasbeni projekt naj bi pripomogel k hitrejši integraciji novih držav članic v EU, ‘na srečo’ pa gesta ni samo politična, saj orkester dokazuje svojo ‘evropskost’ z najvišjim profesionalnim umetniškim nivojem in živahno muzikalnostjo glasbenikov.

Na koncertu bomo kot solistki slišali violinistko Alexandro Koll in violončelistko Marie Spaemann, obe izjemno nadarjeni članici orkestra, basista Marcusa Pelza iz dunajske Državne opere, ki se bo orkestru pridružil kot gost – in pa seveda sam orkester z značilnim zvokom, kakor ga navdušeno opisujejo kritike: »S slovitim dunajskim zvenom godal, izrazitimi in barvitimi pihali, strastno dramatiko in ganljivo melodiko, prepredeno s slišno in vidno radostjo članov orkestra«.

 

V sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom


1. ABONMAJSKI KONCERT

Sreda, 19. oktober 2005, ob 19.30, dvorana Union Maribor

PARIŠKI ORKESTRALNI ANSAMBEL

 

JOHN NELSON dirigent

 

BORIS BEREZOVSKI – klavir

 

SPORED

Igor Stravinski: Koncert v D za godalni orkester

Frédéric Chopin: Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21

***

Darius Milhaud: Vol na strehi, op. 58a

Georges Bizet: Simfonija št. 1 v C-duru

 

 John Nelson Boris Berezovski

 

Ensemble Orchestral de Paris je bil ustanovljen leta 1978. Številni umetniški vodje vključno s sedanjim – Johnom Nelsonom – so prispevali k specifični zvočni barvi ansambla in njegovemu značilnemu repertoarju ter ga trdno zakoreninili v francoski glasbeni prostor. Pariški orkestralni ansambel je komorni orkester, tipičen zlasti za čas Mozarta in Haydna, njegov repertoar pa obsega veliko več, kot se od takšne zasedbe ponavadi pričakuje, saj zajemajo iz zakladnice klasičnih glasbenih del ter bolj ali manj znanih (zlasti francoskih) del 19. in 20. stoletja, blizu pa jim je tudi sodobna glasba. Ansambel se ukvarja tudi z izvedbami velikih oper in s posebnimi cikli komorne glasbe, izdali pa so že vrsto odličnih (in nemalokrat nagrajenih) posnetkov. Poleg tega vsako leto v katedrali ali baziliki tradicionalno izvedejo mojstrovino sakralnega repertoarja. Številne turneje jih vodijo povsod po Evropi in drugod po svetu, kjer jih občinstvo sprejema z navdušenjem.


2. ABONMAJSKI KONCERT

Petek, 4. november 2005, ob 19.30, dvorana Union Maribor

HAYDNOVA AVSTRIJSKO MADŽARSKA FILHARMONIJA

 

ADAM FISCHER dirigent

 

RAFFAELLA MILANESI – sopran

 

 Adam Fischer  Raffaella Milanesi

 

Spored

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija v g-molu, KV 183

Franz Joseph Haydn: Kantata za sopran »Berenice, che fai«, Hob. XXIVa:10

Wolfgang Amadeus Mozart: Recitativ in arija »Alcandro, Io confesso« – »non so, d’onde viene«, KV 294

***

Franz Joseph Haydn: Simfonija št. 97 v C-duru, Hob I:97 »Peta Londonska«

 

Zvesta svojemu imenu se bo Haydnova avstrijsko-madžarska filharmonija predstavila z drobcem iz zakladnice dveh velikih dunajskih klasicistov: Mozarta in Haydna. Izkušeni operni dirigent Adam Fischer redno gostuje v Dunajski državni operi, milanski Scali, londonskem Covent Gardnu, Bayreuthu, New Yorku in drugod. Za predstavo Nibelunški prstan v Bayreuthu ga je nemški časopis Opernwelt leta 2002 imenoval za dirigenta leta. Kot simfonični dirigent uspešno sodeluje z različnimi orkestri v velikih glasbenih centrih. Leta 1987 je bil med pobudniki Haydnovega festivala (Haydn Festspiele) v avstrijskem Eisenstadtu, za katerega je ustanovil Avstrijsko-madžarsko Haydnovo filharmonijo. Razen opernih in koncertnih izvedb za festival je Filharmonija med leti 1987 in 2001 v Haydnovi dvorani dvorca Esterházy za založbo Nimbus posnela celoten korpus Haydnovih simfonij. S Filharmonijo bo sodelovala italijanska sopranistka Raffaella Milanesi, ki si je zaradi svoje želje po popolnosti v opernih izvedbah upravičeno prislužila sloves izvrstne interpretke dramatične retorike.


DECEMBRSKI GALA KONCERT

KONCERT ZA IZVEN

Četrtek, 15. in petek, 16. december 2005, ob 19.30, dvorana Union Maribor

MOZART – LEGENDA ŽIVI DALJE

GLUMAŠKA SIMFONIJA

Artistični variete z Mozartbandom

 

MOZARTBAND: Wolfgang Staribacher - avtor priredb, harmonika, Hammond orgle; Yasmine Piruz – mezzosopran; Christian Wolf – vokal; Anton Burger – violina; Andrew Jezek – viola; Nici Walde – fagot; Robert Pistracher - električni bas; Yogo Pausch – tolkala; Markus Perschon - bobni

 

ARTISTI: Orfeo; Raphael Hillebrand; Fernando & Serafina

 

Celestine Kubelka - vodja produkcije; Claudia Weinzierl - umetniško vodstvo; Andrey Von Schlippe - scena in tehnično vodstvo; Adolf Toegel - tonski mojster; Herbert Angerstein - tonski tehnik; Jegor Belaga - oblikovalec luči

 

Pokrovitelj koncerta:

 

Sopokrovitelji:

   

 

Medijska pokrovitelja:                         V sodelovanju z:

             

 

   

 

Skušajmo si predstavljati, da živi Mozart v današnjem času, da je tako, kot svoj čas, priznan komponist. Počne kar želi in sklada kakor mu ljubo: predrzno, sodobno, edinstveno. Nekoč, nekje ga pot zanese med glumače: žonglerje, vrvohodce, artiste, akrobate, androgene lepotce, pevce in igralce. Mozart se odloči napisati glasbo za svoje nove prijatelje in to glasbo poimenuje Glumaška simfonija…

 

Mozart je bil že v svojem času posebnež, zanesenjak, odličen improvizator, katerega najljubše opravilo je bila popotovanje po svetu domišljije! Imel je svoj glasbeni jezik  in že v takratnem času uvajal vrsto različnih in novih izrazov, utrinkov in prispodob, ki jih je spajal z glasbo. Tudi prispodobe žonglerjev, akrobatov, vrvohodcev in ostalih artistov! Točno to počnejo člani Mozartbanda v današnjem prostoru in času. So sodobna inačica tega velikega umetnika, njegove bogate, brezčasne, samosvoje, drzne in svobodne glasbene ustvarjalnosti. Tudi glasbeni stil Wolfganga Staribacherja, avtorja priredb, je v vseh pogledih unikaten in brez meja. Zlitje klasične, Mozartove glasbe, s stili današnjega časa! Če zasedba ohranja notne prvine, nikoli ne zgreši "utripa" pušča času, da svobodno lebdi in ustvarja čvrste temelje za svobodo domišljije in improvizacije, je to v stilu Mozarta. Duša in zvok, v kakršnikoli kombinaciji!

 

Glumaška simfonija "sofisticirano, nežno, bogato in nalezljivo …"osvaja. Povezuje akrobatiko in artistiko mednarodnih varietejskih umetnikov ter priznane pevce klasične in popularne glasbe. S prvim stavkom Glumaške sonate so člani dunajskega Mozartbanda z velikim uspehom nastopili v Berlinski in Kölnski filharmoniji, v opernih hišah v Bonnu, Frankfurtu in Nürnbergu, kakor tudi na Dunajskih slavnostnih tednih. Pod vodstvom režiserja Alvara Solarja je prvi uspešnici sledila Glumaška sonata – 2. stavek, ki je doživela premiero na zimskem festivalu Tollwood, decembra lani v Münchnu.

 

        

Zaradi specifičnosti predstave zahteva vsako gostovanje novo postavitev. Tako bo tudi mariborska predstava "svoja", nova in premierna predstavitev. Z aranžmaji, ki črpajo iz neusahljive domišljije genija brez tekmeca bo slavnostno naznanila Mozartovo leto 2006. 

 

»Vrtnica je vrtnica je vrtnica – Mozartband pa je Mozartband je Mozartband. Ne vemo, ali je Mozart imel vrtnice rad in ali jih je imel morda celo doma, lahko pa domnevamo, da bi vzljubil glasbenike dunajskega Mozartbanda. So mladi, privlačni, živahni in poskočni – paša za oči in ušesa z Wolfgangom Staribacherjem na čelu. Skupaj zvenijo tako, kot bi bila Mozartov duh in nenehno sijoči bleščeče beli oblaki glasbe, ki nam jo je zapustil, še vedno med nami.« Nekaj popolnoma novega in vznemirljivo drugačnega; »če bi Mozart živel danes, bi zvenel kot Mozartband,« pravijo kritiki.


3. ABONMAJSKI KONCERT

Sreda, 25. januar 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

KRALJEVA FLAMSKA FILHARMONIJA

 

PHILIPPE HERREWEGHE dirigent

 

SPORED

Carl Maria von Weber: Uvertura »Preziosa«, J. 279

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 39 v Es-duru, KV 543

***

Robert Schumann: Simfonija št. 2 v C-duru, op. 61

 

 Philippe Herreweghe

 

Kraljeva Flamska filharmonija (deFilharmonie) deluje pod umetniškim vodstvom Philippa Herreweghea, ustanovitelja znane skupine Collegium Vocale Gent, ki je v sodelovanju z ansambloma La Chapelle Royale in Orchestre des Champs Elysées postala sinonim za vrhunske izvedbe del J. S. Bacha in njegovih sodobnikov. Herreweghejeva diskografija obsega čez 70 enot, med katerimi najdemo, med drugim poleg Bachovih, tudi Mozartova, Mendelssohnova, Brahmsova, Schumannova, Franckova in Berliozova dela. Kot gostujoči dirigent vodi najboljše evropske orkestre, deFilharmonie pa se pod njegovo taktirko razvija v moderen, stilistično poliglotski in umetniško fleksibilen simfonični orkester, ki se loteva historičnih interpretacij različnih slogovnih obdobij od baroka do danes. Herreweghe se osredotoča zlasti na repertoar 18. in 19. stoletja, poleg tega pa tesno sodeluje z dirigentom Danielom Callegarijem, ki pokriva pozno romantiko in sodobno glasbo. Orkester gostuje po evropskih deželah in Japonski, njegovi posnetki pa so mu prinesli pohvale številnih uglednih kritikov.


4. ABONMAJSKI KONCERT

Ponedeljek, 6. marec 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

FILHARMONIJA ROBERTA SCHUMANNA IZ CHEMNITZA

 

NIKŠA BAREZA dirigent

 

JASMINKA STANČUL – klavir

 

SPORED

Carl Maria von Weber: Uvertura »Euryanthe«, J. 291

Ludwig van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 1 v C-duru, op. 15

***

Robert Schumann: Simfonija št. 4 v d-molu, op. 120

 Nikša Bareza   Jasminka Stančul

 

Filharmonija Roberta Schumanna iz Chemnitza je orkester z dolgo in ugledno tradicijo,  saj segajo njegovi začetki v leto 1833, kar mu je v tistem času omogočilo izvajati dela neposrednih sodobnikov kot so bili Weber, Schumann in Mendelssohn. Novi razcvet je orkestru prineslo odprtje operne hiše v Chemnitzu, leta 1909. Prvi glavni glasbeni direktor takratne mestne »kapele« (sedanje ime je orkester dobil leta 1983 ob svoji 150-letnici) je bil v letih 1910–1931 Oscar Malata, pod vodstvom katerega so prihajali gostovat najznamenitejši dirigenti in glasbeniki (Strauss, Reger, Schönberg …); v tem času se je začel orkester posvečati zlasti glasbi Wagnerja in Straussa. S številnimi praizvedbami oper in simfoničnih del pa je vseskozi ohranjal stik s sodobno glasbo, kar uspešno nadaljuje tudi danes. Kot šef dirigent od leta 2001 orkester vodi Nikša Bareza, znan operni in orkestrski dirigent hrvaškega rodu, ki je med drugim študiral tudi pri Matačiću in Karajanu. Na klavirju se bo orkestru pridružila odlična pianistka Jasminka Stančul, ki je slovensko občinstvo navdušila že v preteklih sezonah.


5. ABONMAJSKI KONCERT

Ponedeljek, 10. april 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

ITALIJANSKI GODALNI ORKESTER

 

GUSTAVO TAVARES – violončelo

 

SPORED

Ottorino Respighi: Antiche Danze e Arie, 3. suita za godalni orkester (16., 17. stol.)

Claudio Santoro: Ponteio

Camargo Guarnieri: Ponteio 36

Astor Piazzolla (prir. Tavares): Adiós Nonino

***

Alfredo da R. Viana Filho »Pixiguinha« (prir. Tavares): Carinhoso

Paquito D’Rivera (prir. Tavares): Wapango, Habanera y Vals Venezolano

Astor Piazzolla (prir. Tavares): Oblivion, Libertango

 

 

                                                         Gustavo Tavares

 

Italijanski godalni orkester, skupina mladih instrumentalistov, ki jo je 1994 ustanovil Mario Brunello, slovi po tem, da se ukvarja z vprašanji, ki za tovrstne zasedbe nikakor niso značilna in na katera v bistvu ni racionalnega odgovora: »kako lahko glasbenik, ki prihaja iz popolnoma drugega sveta, iz sveta z drugačno kulturo in tradicijo, razume in interpretira glasbo drugega okolja [celo druge celine!] in časa«.

Vsak od glasbenikov v orkestru prihaja iz druge regije in se skuša v skupnem muziciranju izraziti na svoj način, preko svoje lastne, osebne ideje in izkušnje glasbe; pri tem jih ženeta naprej »nenehna mobilnost in bogastvo glasbenih slogov«. Eden od njihovih odmevnih projektov v preteklosti je bil »Se da lontano …« (»Če tam v daljavi …«), v katerem so postavili drugo ob drugo glasbo Vzhoda in Zahoda. Tovrstni izzivi žanjejo občudujoče kritike in navdušujejo občinstvo. Mariborski večer pa je enkratna priložnost za potovanje v južnoameriške dežele, med skladatelje Argentine, Brazilije in Kube, ob katerih bo violončelist Gustavo Tavares z ansamblom zasledoval zvok, v katerem glasba postane ples, ki se mu ni moč upreti.

V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo


6. ABONMAJSKI KONCERT

Petek, 19. maj 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

AVSTRALSKI KOMORNI ORKESTER

 

RICHARD TOGNETTI umetniški vodja in koncertni mojster

 

DAWN UPSHAW – sopran

TANIA FRAZER – oboa

 

SPORED

Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten za godalni orkester

Benjamin Britten, prir. Richard Tognetti: Corpus Christi Carol

Béla Bartók, prir. Richard Tognetti: Pet madžarskih ljudskih pesmi

Tōru Takemitsu: Death and Resurrection za godalni orkester

Johann Sebastian Bach:Ich bin vergnügt mit meinem Glücke (arija iz kantate BWV 84 „Ich bin vergnügt mit meinem Glücke“) 

Johann Sebastian Bach: Ich lege michWie freudig ist mein Herz  (recitativ in arija iz kantate BWV 199 „Mein Herze schwimmt im Blut“)

****

Franz Schubert, prir. Richard Tognetti: Godalni kvartet št. 14 v d-molu, D 810 – „Deklica in smrt“

 

    

                                                                                                Dawn Upshaw         Tania Frazer

 

Pravijo, da je Avstralski komorni orkester »vozovnica v glasbena nebesa« in »človek bi moral temeljito prečesati Univerzum, preden bi našel ansambel, ki bi se lahko kosal z njim«. Leta 1975 ustanovljeni Australian Chamber Orchestra (ACO) si je mednarodni ugled pridobil z visokimi umetniškimi zmožnostmi in drzno zastavljenim programom. Navdušuje zlasti s provokativno širitvijo repertoarja za komorni orkester, izvaja stilistično zelo raznovrstno glasbo – bodisi na sodobnih ali starih glasbilih – in nastopa kot komorni ansambel, majhen simfonični orkester ali elektroakustični ansambel.

»Z izoblikovano senzibilnostjo za muzikalno interpretacijo« nadarjeni avstralski violinist in skladatelj Richard Tognetti vodi ansambel od leta 1989. Pod njegovim vodstvom ACO nastopa z mnogimi priznanimi glasbeniki in ima samo v Avstraliji letno čez 80 koncertov, občinstvo Azije, Evrope in ZDA pa ga navdušeno sprejema na turnejah. Nemalokrat je bil ansambel v glasbenih revijah že označen za »najboljši komorni orkester na svetu«, njegovi posnetki pa odlikovani s prestižnimi nagradami.


CENIK

18.000 SIT (75,11 €) abonma

4.000 SIT (16,69 €) posamezna vstopnica

 

Posebna ponudba za upokojence

15.000 SIT (62,59 €) abonma

3.500 SIT (14,60 €) posamezna vstopnica

 

Posebna ponudba za mladino

9.500 SIT (39,64 €) abonma

2.200 SIT (9,18 €) posamezna vstopnica

 

Ob predložitvi potrdila o šolanju ali fotokopije indeksa, lahko dijaki in študenti uveljavljajo pri nakupu abonmaja dodaten popust, ki ga je omogočila Študentska organizacija Univerze v Mariboru ŠOUM.

Cena abonmaja s subvencijo ŠOUM: 5.000 SIT (20,86 €) abonma

 

Dodatne ugodnosti, ki vam jih nudimo ob nakupu abonmajev:

– stalni sedež v Unionski dvorani za abonente orkestrskega cikla;

– 10% popust ob nakupu dveh abonmajev;

– 20% popust ob nakupu treh abonmajev;

– dodaten 10% popust vsakemu abonentu, ki pripelje novega abonenta;

– imetnikom dveh ali treh abonmajev podelimo brezplačno vstopnico za obisk koncerta Marijane Lipovšek in koncerta Donavske filharmonije;

– imetnikom enega abonmaja nudimo 50% popust pri nakupu vstopnice za koncert Marijane Lipovšek in koncert Donavske filharmonije;

– Ob vpisu lahko vplačate abonmaje z gotovino ali s kreditnimi karticami Mastercard, Eurocard, Activa, Diners, Visa in s plačilno kartico BA.

Informacije v zvezi z obročnim odplačevanjem nudi informacijska pisarna Narodnega doma Maribor,

tel: +386 (0)2 229 40 11, +386 (0)2 229 40 50,+386 (0)40 744 122, +386 (0)31 479 000


NOVOSTI LETOŠNJE SEZONE:

 

Kartica VAŠ IZBOR

Nakup kartice VAŠ IZBOR je namenjen vsem tistim, ki se ne želijo odločiti za posamezni abonma in raje izbirajo abonmajske koncerte, ki bi jih želeli obiskati. Ob tem lahko uveljavljate poseben popust glede na višino vplačanega zneska:

10% popust ob vplačilu 12.000 SIT (50,07 €) in 20% popust ob vplačilu 25.000 SIT (104,42 €).

– Izbirate lahko med abonmajskimi koncerti vseh treh koncertnih ciklov;

– Pri dvigu vsake vstopnice vam Narodni dom Maribor priznava popust na redno ceno vstopnice;

– Stanje dobroimetja na vaši kartici se vam ob nakupu zmanjša za ceno predstave s priznanim popustom;

Dobroimetje na kartici lahko obnovite tudi med letom in ga prenesete v naslednjo sezono;

– Imetniki kartice lahko dvignejo tudi več vstopnic hkrati.

 

● DARILNI BONI

Pripravili vam bomo posebne darilne bone, saj je lahko koncertna vstopnica zelo lepo in izvirno darilo. Vrednost darilnega bona je 1.000 SIT (4,17 €) in velja kot plačilno sredstvo.

 

● Vstopnice ZADNJI HIP

20 minut pred pričetkom koncerta lahko kupite vstopnice po znižani ceni, za samo 1.000 SIT (4,17 €), če so v dvorani še prosti sedeži.


STROKOVNI SVET NARODNEGA DOMA MARIBOR

MARKO LETONJA – predsednik

ALDO KUMAR – član

VLADIMIR JURC – član

HELENA MEŠKO – članica

BRIGITA PAVLIČ – članica


INFORMACIJE IN PREDPRODAJA VSTOPNIC

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Za prireditve v Unionski dvorani: uro pred prireditvijo na blagajni dvorane Union.

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si