CIKEL MARIBORSKA FILHARMONIJA

SEZONA 2004/2005

Koncerte sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor


1. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 14. oktober 2004, ob 19.30

Velika dvorana SNG Maribor

 

MARIBORSKA FILHARMONIJA

KOMORNI ORKESTER IZ ROTTERDAMA

 

Dirigent: Conrad van Alphen

Solistka: Saša Gerželj – klavir

 

Conrad van Alphen              Saša Gerželj

 

Spored:

Richard Strauss: Burleska za klavir in orkester v d-molu

***

Gustav Mahler: Simfonija št. 1 v D-duru, »Titan«

 

Gustav Mahler in Richard Strauss sta se spoznala kot mlada dirigenta v Leipzigu in obdržala stik vse do Mahlerjeve smrti leta 1911. Mahler je njuno znanstvo opisal kot odnos dveh rudarjev, ki dolbeta vsak na svoji strani tunela v upanju, da se bosta srečala. S Straussovim mladostnim delom Burleska se bo predstavila mlada domača pianistka Saša Gerželj, ki z zanesljivimi koraki vstopa med mednarodno priznane umetnike. S prav tako zgodnjo simfonijo, ki jo že odlikujejo vse slogovne značilnosti zrelega simfonika Mahlerja, kot so monumentalna oblika, vpletanje motivov ljudskih in pouličnih melodij, elementi programske glasbe ter pridih ironije, groteske in sarkazma, bo pričujoči koncert ob srečanju in soočenju obeh velikih skladateljev tudi v znamenju titanskega srečanja dveh orkestrov – Mariborske filharmonije in Komornega orkestra iz Rotterdama, pod vodstvom njihovega umetniškega vodje in stalnega dirigenta Conrada van Alphna.

 

V sodelovanju z:

Veleposlaništvom Kraljevine Nizozemske

Bilateralnim fokusom

ter Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten Nederland

Gaudeamus Foundation

Muziekgroep Nederland

Dutch Culture Fund


2. ABONMAJSKI KONCERT

Sreda, 3. november 2004, ob 19.30

Velika dvorana SNG Maribor

 

MARIBORSKA FILHARMONIJA

ORKESTER IN ZBOR OPERE IN BALETA SNG MARIBOR

 

Dirigent: Peter Feranec

Zborovodja: Maksimiljan Feguš

Peter Feranec

 

Solisti:

Livia Agh – sopran

Mirjam Kalin – alt

Valentin Prolat – tenor

Jiři Sulzenko – bas

Diemut Poppen – viola

Livia Agh                                                    Mirjam Kalin                       Jiři Sulzenko                    Diemut Poppen

 

Spored:

Leoš Janáček: Glagolska maša

Gija Kančeli: Styx za violo, mešani zbor in orkester

 

Po grški mitologiji je reka Styx mejna reka med deželo živih in deželo mrtvih. V svoji istoimenski skladbi je gruzijski skladatelj G. Kančeli vlogo čolnarja Harona, kot prispodobo trenutka, ki nas iz sedanjosti popelje v preteklost - do portala spominov, namenil solo violi. Kančeli se z omenjeno skladbo poklanja spominu na Alfreda Schnittkeja, ki bi letos praznoval 70-obletnico rojstva. V Janačkovem letu je koncert obenem namenjen počastitvi 150-obletnice skladateljevega rojstva. Leoš Janaček je bil goreč pristaš panslovanskega gibanja, zato je Glagolsko mašo napisal po predlogi arhaičnega prateksta iz mašnega ordinarija v jeziku svojih čeških prednikov.

Ob Mariborski filharmoniji in Zboru SNG Maribor predstavljamo izbrane vokalne soliste, ki so razen mezzosopranistke Mirjam Kalin prvaki Češke državne opere in Narodnega gledališča v Pragi, ter violistko Diemut Poppen, ki je mednarodno javnost prepričala na svojem prvem koncertu pod taktirko Claudia Abbada v Carnegie Hallu, našemu občinstvu pa se je zapisala v spomin s sodelovanjem na Glasbenem septembru. Dirigent Peter Feranec je svojo glasbeno pot začel kot najmlajši šef-dirigent v zgodovini Bolšoj teatra in jo nadaljeval kot prvi gostujoči dirigent Petersburških filharmonikov, kot šef-dirigent Slovaškega narodnega gledališča v Bratislavi ter prvi gostujoči dirigent v praškem narodnem gledališču.


3. ABONMAJSKI KONCERT

Nedelja, 14. november 2004, ob 19.30

Velika dvorana SNG Maribor

 

MARIBORSKA FILHARMONIJA

 

Dirigent: Alexander Joel

Solistka: Katarzyna Myćka – marimba

 

Katarzyna Myćka                 Alexander Joel

 

Spored:

Alojz Srebotnjak: Slovenski ljudski plesi za orkester

Ney Rosauro: Koncert za marimbo in orkester št. 2, op. 34/1 / Concert for marimba and orchestra No 2, Op. 34/1

***

Felix Mendelssohn Bartholdy: Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, »Škotska« / Symphony No 3 in A minor, Op. 56, »Scottish«

 

Spored koncerta nas bo od Srebotnjakovega izvirnega nizanja prizorov iz slovenske ljudske glasbene zakladnice popeljal do prepletanja motivike brazilske glasbe v vse bolj priljubljenim koncertu za marimbo in orkester v Riu de Janeiru rojenega skladatelja Neya Rosaura. Zagotovo bomo še posebej pozorno prisluhnili izjemno nadarjeni in cenjeni solistki svetovnega slovesa Katarzyni Myćki, ki jo po mnenju kritikov odlikuje virtuozno obvladanje glasbila in suveren nastop, ki je kot zlitje zdaj iskrivih, zdaj skrivnostno impresivnih zvočnih barv s plesno lahkotnimi gibi. V Škotski simfoniji F. Mendelssohna se v prepletanju skrivnostnega in čarobnega skriva bistvo romantičnega hrepenenja, zato je tretja tudi njegova najbolj romantična simfonija. A če Mendelssohnovi skladbi prisluhnemo kot glasbenemu nizanju občutij nekega imaginarnega dogajanja, bi lahko bila predhodnica programske glasbe. Na odgovor, kako bo simfonijo interpretiral mladi, v Londonu rojeni in v opernih in koncertnih hišah širom Nemčije in Avstrije delujoči dirigent Alexander Joel, pa moramo počakati do koncerta.

 

Mariborska filharmonija gostuje

Sobota, 13. november ob 19.30 - Velika dvorana Musikverein-Klagenfurt /Celovec/


4. ABONMAJSKI KONCERT

Sreda, 12. januar 2005, ob 19.30

Velika dvorana Narodnega doma Maribor

 

CONCERTO KÖLN

 

Solist: Lorenzo Alpert – fagot

 

Concerto Köln                                           Lorenzo Alpert

 

Spored :

Josef Mysliveček: Simfonija v Es-duru

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za fagot in orkester v B-duru, KV 191

***

Josef Mysliveček: Divertimento v C-duru

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija v A-duru, KV 201

 

V presenetljivo kratkem času je leta 1985 osnovana zasedba Concerto Köln osvojila srca številnih poslušalcev v najslovitejših koncertnih dvoranah in na festivalih od Salzburga, Aix En Provencea in dvorane Concertgebouw v Amsterdamu do Lincoln Centra v New Yorku. Med izvrstnimi glasbeniki,  virtuozi na svojih stoletja starih glasbilih, namenoma ni zvezd in vsemogočnih dirigentov, njihov umetniški vodja Werner Erhard je primus inter pares in igra violino.

S spontano briljantnostjo v izvajanju glasbe 18. in zgodnjega 19. stoletja Concerto Köln oživlja pogosto že pozabljene skladbe, značilnost njihovih koncertov pa so konceptualni programi. Spored mariborskega govori o srečanju dveh sodobnikov v Bologni leta 1770:  Salzburžana Mozarta in v Italiji živečega Čeha Josefa Myslivečka, enega redkih tujih glasbenikov, ki je v svojem času prodrl v sam vrh italijanskega glasbenega ustvarjanja. Mozart je takrat zapisal: »Mysliveček izžareva ogenj, radost in življenje!«. Nobenega dvoma ni, da je Myslivečkov glasbeni slog, ki dodobra odraža Mozartov vtis o skladatelju, vplival tudi na ustvarjalnost velikega glasbenega genija.


5. ABONMAJSKI KONCERT

Sobota, 12. marec 2005, ob 19.30

Dvorana Tabor Maribor

 

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

SLOVENSKI KOMORNI ZBOR

ZBOR CONSORTIUM MUSICUM

 

Dirigent: Hartmut Haenchen

Zborovodja: Mirko Cuderman

Hartmut Haenchen

 

Solisti:

Rita Cullis - sopran

Mirjam Kalin – alt

Branko Robinšak - tenor

Peter Lika - bas

 

Rita Cullis                         Mirjam Kalin                     Peter Lika                               Branko Robinšak

 

Spored:

Ludwig van Beethoven: Missa Solemnis (Slavnostna maša) v C-duru, op. 86

 

Ernst Newman je nekoč zapisal: »Beethovnova življenjska domišljija je nekaj posebnega, vedno znova nas dviguje v višine, iz katerih lahko objektivneje ovrednotimo ne le glasbo in življenje, ampak vse naše čustvovanje in razmišljanje.« Morda nobeno drugo Beethovnovo delo ne potrjuje te resnice tako močno kot Missa Solemnis. Maša je veličastno priznanje umetnikovega verovanja in razuma – ogromno dejanje zaupanja in vere, pred katero se mora vsakdo od nas pokloniti v ponižnosti, ne glede na svoje osebno prepričanje.

Mojstrovino velikega individualista v zgodovini glasbe bodo z združenimi močmi poustvarili Orkester Slovenske filharmonije s štirimi odličnimi vokalnimi solisti in dva zbora pod taktirko dragega gosta, maestra Hartmuta Haenchna. V Mariboru se ga spominjamo po epohalni izvedbi Mahlerjeve 8. simfonije, ki je ob zborih in solistih združila tudi Slovensko in Mariborsko filharmonijo.


6. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 7. april 2005, ob 19.30

Unionska dvorana Maribor

 

SIMFONIČNI ORKESTER IZ UTAHA

 

Dirigent: Keith Lockhart

Solistka: Viviane Hagner – violina

 

Keith Lockhart              Viviane Hagner

 

Spored:

Aaron Copland: Apalaška pomlad, baletna suita

Samuel Barber: Koncert za violino in orkester, op. 14

***

Sergej Rahmaninov: Simfonični plesi, op. 45

 

Simfonični orkester iz Utaha, ustanovljen leta 1940, se je v vrh ameriške glasbene poustvarjalnosti povzpel pod umetniškim vodstvom glasbenega direktorja Mauricea Abravanela med leti 1947 in 1979. Z mnogimi krstnimi izvedbami in studijskimi posnetki del ameriških skladateljev je za orkester značilna zavezanost glasbi našega časa. Na evropsko turnejo se bodo utaški simfoniki podali s svojim šef-dirigentom in umetniškim vodjem Keithom Lockhartom, ki ga mnogi poznajo tudi kot stalnega in izredno priljubljenega dirigenta znamenitih Boston Pops. Violinistka Viviane Hagner je leta 1990 s komaj trinajstimi leti zablestela na znamenitem skupnem koncertu Izraelske in Berlinske filharmonije pod taktirko Zubina Mehte v Tel Avivu, ki ji je odprl vrata sijajne kariere solistke najboljših svetovnih orkestrov in gostje najodmevnejših festivalov komorne glasbe.

Orkester se bo predstavil s Simfoničnimi plesi ruskega skladatelja S. Rahmaninova, v katerih se za navidezno lagodnim načinom življenja v Ameriki skriva skladateljev mračni pesimizem in brezizhodnost življenja na tujem. Če naj glasba odraža skladateljevo rojstno deželo, vero, knjige, slike in vse, kar ga je izoblikovalo, kot je nekoč dejal Rahmaninov, potem to zagotovo velja za glasbo A. Coplanda in S. Barberja, saj skladbe obeh najpomembnejših klasikov ameriškega simfonizma 20. stoletja izžarevajo svojstven in edinstven ameriški nacionalni idiom.


7. ABONMAJSKI KONCERT

Torek, 10. maj 2005, ob 19.30

Unionska dvorana Maribor

 

BRUCKNERJEV ORKESTER IZ LINZA

 

Dirigent : Dennis Russel Davies

Solistka: Maki Namekawa - klavir

Dennis Russel Davies

 

Spored:

Maurice Ravel: Le tombeau de Couperin

Franz Lizst: Dans macabre (Mrtvaški ples) za klavir in orkester

***

Johannes Brahms: Serenada v A-duru, op. 16

 

Le maloštevilni vrhunski umetniki, med katere nedvomno sodi tudi Dennis Russell Davies, se lahko pohvalijo s tako raznoliko, vsestransko in inovativno ter hkrati izjemno uspešno glasbeno kariero. Kot operni in koncertni dirigent ali kot pianist in komorni glasbenik je Davies sodeloval z najpomembnejšimi skladatelji našega časa kot so L. Berio, W. Bolcom, J. Cage, P. Glass in A. Copland, ter v skupnih projektih z glasbeniki, kot so Laurie Anderson, Keith Jarrett, Cab Calloway ali Jan Garbarek. Ob številnih gostovanjih na festivalih v Bayreuthu, Salzburgu, Lincoln Centru in v opernih hišah, kot so Metropolitanska, Opéra National Paris ter Lyric Opera Chicago, je trenutno šef dirigent Komornega orkestra iz Stuttgarta, šef dirigent Brucknerjevega orkestra iz Linza, direktor linške opere ter umetniški vodja in dirigent festivala sodobne glasbe Cabrillo v Kaliforniji. Z Brahmsovo »pastoralno« drugo simfonijo, ki nam s skladateljevo govorico v duhu iztekajočega se 19. stoletja ne bo pričarala le idiličnega poletnega vzdušja ob Vrbskem jezeru, kjer je leta 1877 bila napisana, pač pa tudi tragične in melanholične tone, bo z Brucknerjevim orkestrom iz Linza pod vodstvom Dennisa Russella Daviesa izzvenela tudi naša simfonična koncertna sezona.


Strokovni svet Narodnega doma Maribor

Marko Letonja – predsednik

Aldo Kumar – član

Vladimir Jurc – član

Helena Meško – članica

Brigita Pavlič – članica

 

V sodelovanju z: Mestno občino Maribor, Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije, SNG Maribor, RTV Slovenija RC Maribor , Bilateralnim fokusom, Veleposlaništvom Kraljevine Nizozemske v Ljubljani


CENIK

Posamezna vstopnica:

1.,2., 3., 4., 5. abonmajski koncert - 3.500 SIT

6., 7. abonmajski koncert - 5.000 SIT

Abonma - 19.000 SIT

 

Upokojenska – vsi koncerti - 3.000 SIT

Abonma -  16.000 SIT

 

Mladina – vsi koncerti - 2.000 SIT

Abonma - 10.000 SIT

 

Dodatni popusti:

Ob nakupu dveh abonmajev: -10% na njuno skupno vrednost

Ob nakupu treh abonmajev: -20% na njihovo skupno vrednost


Informacije in predprodaja vstopnic:

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si