2005/2006

za otroke od 4. do 8. leta starosti, v Veliki dvorani Narodnega doma Maribor


1. predstava abonmaja »Kekec«

NOVEMBER


nedelja, 27. 11., ob 17.00 - red KEKEC in izven


Maja Končar: ČAROBNI PRAH

Režija: Nina Skrbišek

Glasba: Miran Odobašič

Izdelava lutk: Anja Dolenc

Likovna zasnova scene: Maja Ivanič

Poslikava scene: Meta Vranič

Igrata: Nina Ivanič (Lucija Grm), Maja Končar

 

 

Gledališko-lutkovna predstava

Le kaj naredijo miške z zdravimi belimi zobki, ki jih poberejo izpod blazin naših malčkov? Pogumni miški morata nujno posuti dlesni male Tinkare s čarobnim prahom, da ji bodo zrasli zobki. Na poti na njiju preži strašni mačkon Barabon, zato prosita slavnega detektiva kužka Olafa, da jima pomaga.

Poučna zgodba o prijateljstvu in moralnih vrednotah začarano v čudovito domišljijsko pravljico.

Igralka Maja Končar, članica ansambla Drama SNG Ljubljana, je slovenski gledališki prostor osvojila kot Puža Frou-Frou v Feydeaujevi Dami iz Maxima, megauspešnici Drame SNG Ljubljana iz leta 1989 v režiji Vinka Moderndorferja. Maja Končar je doslej odigrala veliko število vlog tako v svojem matičnem gledališču, v številnih projektih na TV Slovenija, pa tudi v komercialnih gledališčih. Tokrat se prvič predstavlja v vlogi dramatičarke.

Igralka in režiserka Nina Skrbinšek je bila po diplomi na AGRFT nekaj let članica ansambla MGL, se nato odselila na Hrvaško, kjer je uspešno delala kot igralka in lutkovna animatorka, po vrnitvi pa je postala članica ansambla LGL, kjer dela še danes. Nina Skrbinšek je avtorica in iniciatorka številnih neodvisnih gledaliških in lutkovnih projektov ter tudi avtorica dramskih tekstov. Letos praznuje 30. obletnico umetniškega delovanja.

Ne zamudite poučne zgodbe o prijateljstvu in moralnih vrednotah.

 

Predstava traja 35 minut


December

2. predstava abonmaja »Kekec«


nedelja, 18. 12., ob 17.00 - red KEKEC in izven


Hans Christian Andresen - Špela Stres: PASTIRICA IN DIMNIKAR

Dramatizacija in režija:  Špela Stres

Dramaturgija: Marinka Poštrak

Scenografija: Vasilija Fišer

Kostumografija: Jelena Proković

Avtor glasbe: Igor Leonardi

Lektorica: Kim Komljanec

Igrajo:Vesna Slapar, Branko Jordan, Pavel Rakovec, Igor Štamulak, Robert Kavčič, Ciril Roblek, Bojana Fornazarič

 

 

Nekoč sta na mizici pred zrcalom stala Pastirica iz porcelana in majhen Dimnikar, in ker sta tako dolgo in tako blizu stala drug zraven drugega, sta se, tako kot se v pravljicah rado zgodi, zaljubila. Tik ob njiju je stal še en porcelanast kipec. To je bil star Kitajec, ki je znal kimati in je trdil, da ima oblast nad Pastirico. Na stari omari pa je vse okoli sebe grozeče opazovala iz lesa izrezljana figura zlobnega možica s kozlovskimi nogami, majhnimi rožički na glavi in z dolgo brado. Otroci v sobi so mu rekli kar Kozonogi nadpodgeneralni vojni četovodja. Kozonogi se je zaljubil v Pastirico in od starega Kitajca je zahteval njeno roko. In ker je Kitajec znal le kimati, mu je pokimal. Pastirica seveda ni hotela postati trinajsta Kozonogova žena in ker sta se z Dimnikarjem vroče ljubila, sta se odločila pobegniti v  širni svet. Pot ven pa je speljana le skozi strm in temačen dimnik … Če bi radi izvedeli, kako se bo pravljica končala, si boste morali skupaj s svojimi najmlajšimi predstavo čim prej ogledati.

Pravljica Pastirica in dimnikar spada med Andersenove najlepše, čeprav morda ne tako znane pravljice, kot so Mala morska deklica, Grdi raček, Cesarjeva nova oblačila, Deklica z vžigalicami, Snežna kraljica idr. V njej je Andersen, tako kot v večini svojih pravljic, prikazal ljubezen kot tisto silo, ki premaga še tako velike prepreke, če je prava. Za razliko od nekaterih bolj pesimističnih Andersenovih pravljic se v Pastirici in dimnikarju kljub zlu, ki grozi, da bo uničilo ljubezen, po spletu okoliščin pravljica konča srečno. In ker se čustva najlažje izražajo z glasbo, je režiserka Špela Stres napisala tudi songe. Uglasbil jih bo Igor Leonardi, v ritmu in melodiji, ki bosta tako mladim kot malce starejšim hitro prišla v ušesa, zato se ne čudite, če si jih boste po predstavi prepevali tudi vi.


JANUAR

3. predstava abonmaja »Kekec«


nedelja, 22. 1., ob 17.00 - red KEKEC in izven


MUZIKALČKOV ZAKLAD

Društvo Muzikalček, Cankarjev dom Ljubljana

Zamisel: Damjana Golavšek

Scenarij in besedila songov: Damjana Kenda Hussu

Režijsko svetovanje: Jaka Ivanc

Glasba: Karel Novak - Čarli

Koreografija: Neža Čokl

Kostumografija: Nadja Bedjanič

Scenografija: Barbara Bališ Markovič

Ilustracije in oblikovanje: Igor Ribič

Igrajo in pojejo: otroci glasbene ustvarjalnice Muzikalček z mentorico Damjano Golavšek

 

 

 

Otroški muzikal

Muzikalčkov zaklad je odrsko glasbeno delo za otroke z elementi kabareta in komedije. Zatorej bi predstavo lahko poimenovali otroški muzikal. Ideja je dozorela v glavi Damjane Golavšek, ki že osemnajst let deluje na področju spodbujanje otrokove ustvarjalnosti in poustvarjalnosti vokalne glasbe. Glasba, ki jo podaja otrokom, je zelo elementarna, saj gre za petje in pristno povezanost med otrokom in učiteljem. Izkušnje so narekovale tudi idejo, ki vam jo predstavljamo. Le na sproščen način z znatno primesjo igre lahko dosežemo zavidljive ravni znanja in sprošcenosti na odru, ki ga je sicer težko opisati v priročniku naučimo se petja tipa korak za korakom do uspeha. Gre predvsem za notranji občutek in raziskovanje vsakega posameznika - otroka, ki je še posebej dovzeten za vplive in sugestije. Zato je delo mentorja toliko bolj odgovorno. Predstava Muzikalčkov zaklad pomeni ravno to: sproščeno, preko igre, petja in plesa spoznati zakladnico glasbil, ki jih skrbno čuva glasbeni palček Muzikalček.

Palček Muzikalček (igra ga otrok) predstavlja odrasli princip razmišljanja -- modro in preudarno dela zaključke in potrpežljivo čaka, da bo zaključke slišanega naredil tudi učenec oz. učenka, v predstavi je to glasbena vila, ki predstavlja otroškost, razigranost, neučakanost, nagajivost - (igra jo odrasla oseba). Ravno na tem nasprotju, da otrok igra vlogo odraslega in odrasla oseba vlogo otroka, je grajena neposredna, situacijska komika in seveda posreden korak k otroku v dvorani, ki želi biti kdaj tudi sam v vlogi odraslega, kot je palček - otrok. Predstava ima didaktični značaj, saj bodo instrumenti predstavljeni realno in podkrepljeni s posneto glasbo in posrečenimi songi, ki povezujejo govorjeno besedo in v besedilih sledijo vsebini govorjenega ter so na predstavi odpeti v živo, nekateri tudi ob klavirski spremljavi.

 

 

Zaradi pustovanja in šolskih počitnic bomo februarsko gledališko predstavo abonmajskega reda KEKEC uvrstili na spored marca.

Preostala predstava bo odigrana v aprilu.

 

Abonenti reda KEKEC lahko z abonmajsko kartico v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor dvignejo proste vstopnice za nedeljsko PUSTNO RAJANJE, ki bo v nedeljo, 26. 2. ob 11.00 in 15.00 v Veliki dvorani Narodnega doma Maribor!

 

ZARADI OMEJENEGA ŠTEVILA VAS VLJUDNO PROSIMO, DA SI VSTOPNICE ZAGOTOVITE PRAVOČASNO.

HVALA ZA RAZUMEVANJE!


MAREC

4. predstava abonmaja »Kekec«


nedelja, 26. 3., ob 17.00 - red KEKEC in izven


Marcus Pfister: MAVRIČNA RIBICA, NA POMOČ!

Avtorici priredbe: Katja Pegan, Vesna Maher

Režija: Katja Pegan

Prevajalka: Polonca Kovač

Oblikovalec lutk: Gregor Lorenci

Scenograf, oblikovalec luči in videoanimacij: Damijan Cavazza

Avtor glasbe: Mirko Vuksanović

Igralci in animatorji: Vesna Maher, Danijel Malalan, Snježana Martinović, Urška Bradaškja

 

Zgodbe o dogodivščinah Mavrične ribice s svojo neposrednostjo in prisrčnostjo nagovarjajo najmlajše gledalce; razkrivajo jim čustva, želje in strah pred neznanim ter mala in »velika« spoznanja, ki si jih vsak otrok nabira ob prvih korakih na skrivnostni življenjski poti.

Švicarski otroški pisatelj in ilustrator Marcus Pfister (1960) si je pridobil svetovno slavo, predvsem pa priljubljenost pri najmlajšem bralstvu z ducatom zgodb o dogodivščinah nenavadne, s srebrnimi luskami posute Mavrične ribice in njenih prijateljev iz morskih globin. Zaradi neposrednosti in prisrčnosti, s katerima nagovarjajo mladega bralca, so bile prevedene v skorajda vse evropske jezike, nekatere med njimi pa posnete tudi na filmski trak.

Čeprav zgodbe o mavrični ribici na prvi pogled pripovedujejo le o dogodivščinah morskih junakov, vendarle spregovorijo tudi o občečloveških lastnostih, navadah in slabostih – prevzetnosti in ošabnosti, prepirljivosti, dobroti in pripravljenosti pomagati drugim v nesreči, drugačnosti in osamljenosti pa tudi o strahu, zaradi katerega pogosto vidimo stvari drugačne, kot so v resnici – in z njimi tudi najmlajšim razkrivajo svet odraslih, predvsem pa jim – tako kot se za pravljice spodobi – razkrivajo čustva, želje in strah pred neznanim ter mala in »velika« spoznanja, ki si jih vsak otrok polagoma nabira ob prvih korakih na skrivnostni življenjski poti.

Besedilo, ki sta ga po Pfisterjevih zgodbah napisali režiserka Katja Pegan in igralka Vesna Maher, obeta zanimivo in napeto predstavo, njeni ustvarjalci pa uprizoritev z veliko glasbe, petja in plesa.

 

Predstava traja 40 minut


APRIL

5. predstava abonmaja »Kekec«


nedelja, 23. 4., ob 17.00 - red KEKEC in izven


Andrej Rozman Roza: WALTER PARSIFAL

Mladinsko gledališče Ljubljana

Režija, scena: Dario Varga

Kostumi: Jerneja Jambrek - Varga

Glasba: Nino de Gleria

Igrajo: Dario Varga, Matej Recer, Romana Šalehar

 

 

 

Zgodba je sestavljena iz petih samostojnih pesmi. Dve je Andrej Rozman Roza izdal v zbirki Rimanice za predgospodiče, druge tri pa je napisal na željo Daria Varge. Pesmi zdaj tvorijo sklenjeno dramaturško celoto, ki je napisana v prvi osebi. Predstava je tako sestavljena iz prologa, petih slik in zaključka.

V prologu je razpoznati osnovne oblike strahu, ki se potem skozi predstavo na komičen način prikaže kot »znotraj votel, okrog ga pa nič ni«. Vse skupaj bo pomagalo, da bodo mladi gledalci s svojim strahom obračunali laže, kot bi sicer. Da bo predstava zanimiva tudi za odrasle, pa ne gre dvomiti, saj je strah nekaj, kar nas spremlja vse življenje v taki ali drugačni obliki.

Ko je v spremstvu svoje mame / Stanko, fantek šest let star, / nabiral gobe in ciklame, / je v mahu našel belo stvar. // »Mama, glej kako lep kamen.« / »To je jajce. Joj, je krasno!« // Doma sta dala gor na napo / star, od moljev zluknjan šal, / na njega jajce, čezenj kapo / z napisom WALTER PARSIFAL. // Ko se je Stanko prebudil, / brž stekel gledat je na napo, / a ko je kapo z nje odkril, / od groze mu je vzelo sapo … (Andrej Rozman Roza)


Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

DATUME PREDSTAV BOMO OBJAVLJALI SPROTI!


Informacije in predprodaja vstopnic:

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si