KOMORNI CIKEL IN IZVENABONMAJSKI KONCERTI

SEZONA 2005/2006

Koncerte sta podprla Ministrstvo za kulturo republike Slovenije in Mestna občina Maribor


1. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 6. oktober 2005, ob 19.30, dvorana Union Maribor

EMANUEL ABBÜHL – oboa

MATE BEKAVAC – klarinet

GORDAN NIKOLIĆ – violina

NICOLAS BÔNE – viola

ZORAN MARKOVIĆ – kontrabas

 

SPORED

Wolfgang Amadeus Mozart: Kvartet za oboo, violino, violo in kontrabas v F-duru, KV 370

Ludwig van Beethoven: Trio za violino, violo in violončelo v c-molu, op. 9, št. 3

***

Sergej Prokofjev: Kvintet za oboo, klarinet, violino, violo in kontrabas v g-molu, op. 39

Aldo Kumar: Istrska suita

 

Kaj povezuje pet odličnih glasbenikov, ki prihajajo iz različnih koncev Evrope in imajo za seboj vsak svojo glasbeno pot in izkušnje? Mogoče šolanje pri uglednih profesorjih na velikih univerzah? Ali tekmovanja in prestižne nagrade v domačih državah in tujini, nastopi na festivalih in sodelovanja z najbolj priznanimi dirigenti, orkestri in glasbeniki? Izziv, ki se imenuje glasba, jih povezuje v kvintet, v katerem z enkratnim zvokom svojih glasbil nastopajo kot samostojno izoblikovane umetniške osebnosti, hkrati pa kot del usklajene zvočne celote: oboist Emanuel Abbühl, klarinetist Mate Bekavac, violinist Gordan Nikolić, violist Nicolas Bône in kontrabasist Zoran Marković. Nekatere od njih dobro poznamo, drugim bomo morda prisluhnili prvič. V pestrem programu, ki temelji na prepletu del klasicizma in glasbe 20. stoletja, pa bomo lahko slišali, kako se različne kombinacije njihovih glasbil prepletajo v pisane zvočne podobe.

    

Emanuel Abbühl      Mate Bekavac  Gordan Nikolić  Nicolas Bône     Zoran Marković


KONCERT ZA IZVEN

Sobota, 8. oktober 2005, ORGELSKA POT v središču mesta Maribor, ob 10.00

SLOVENSKI ORGELSKI DAN

vstop prost

 

V nizu krajših koncertnih dogodkov (Frančiškanska cerkev, Stolna cerkev Sv. Janeza Krstnika, Cecilijina dvorana Škofijske orglarske šole Maribor na Slomškovem trgu) bodo mladi slovenski in tuji orglavci predstavili raznolikost orgelske in komorne glasbe, z orglami skozi čas, od srednjega veka do sedanjosti.

 

VEČERNI KONCERT

ob 19.30 v cerkvi Sv. Trojice v Slovenskih goricah

BERNHARD HAAS – orglavec

 

SPORED: dela nemške romantike in orgelske transkripcije

 

Bernhard Haas (Stuttgart), rojen leta 1964, je študiral pri vrsti znanih profesorjev (Ludger Lohman, Michael Schneider, Zsigmond Szathmáry in Jean Guillou). Je nagrajenec mnogih mednarodnih tekmovanj (nazadnje na Lisztovem tekmovanju leta 1998 v Budimpešti) in koncertira po državah Evrope, Amerike in Azije. V letih od 1989 do 1995 je bil docent na Visoki šoli za glasbo v Saarbrücknu, od leta 1994 pa je profesor za orgle na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu.

 Bernhard Haas

 

IZZVEN ORGELSKEGA DNE – ORGELSKA NOČ

po večernem koncertu v Sveti Trojici

 

Sodelujejo: mladi slovenski in tuji orglavci

 

V sodelovanju s Slovenskim orgelskim društvom


2. ABONMAJSKI KONCERT

Nedelja, 13. november 2005, ob 19.30, dvorana Union Maribor

CELLOMANIA IN MIŠA MAJSKI

 

Ansambel violončelistov festivala  STRINGS ONLY! pod umetniškim vodstvom Valterja Dešpalja

Člani ansambla: Karmen Pečar, Zita Varga, Luka Šulić, Tomo Rožman, Nikolaus Leopold, Tilen Artač, Marie Spaemann, Mariaberta Blašković, Lana Beraković, Alja Mandić, Petra Kušan, Klara Romac in Valter Dešpalj.

Vlasta Hribar - harfa

 

SPORED

Igor Kuljerić: Milonga para Jorge Luis Borges

Max Bruch: Kol Nidrei

Antonín Dvořák: Rondo, op. 94

Peter Iljič Čajkovski: Andante cantabile, op. Posth

Manuel de Falla: Obredni ples ognja iz suite Ljubezen čarovnica

 

***

Édouard Lalo: Intermezzo iz Koncerta za violončelo in orkester v d-molu

Heitor Villa-Lobos: Bachiana Brasileira št. 1

 

Hrvaški violončelist Valter Dešpalj je diplomiral pri Leonardu Roseu ter se izpopolnjeval na Moskovskem konservatoriju in mojstrskih tečajih. Solistični nastopi in sodelovanja z uglednimi glasbeniki so ga vodili po svetovnih odrih. Poučuje na Glasbeni akademiji v Zagrebu, je pobudnik in ravnatelj festivalov in mojstrskih tečajev ter član žirij uglednih tekmovanj. Leta 1990 je ustanovil »gibanje« Cellomania, kjer se v »finem stanju duha in ušesa« violončelisti družijo ob skupnem muziciranju. Topli zvok ansambla Dešpaljevih študentov, njihova virtuozna igra in zanimiv repertoar navdušujejo publiko in kritike. Miša Majski, edini na svetu, ki je študiral tako s Piatigorskim kot z Rostropovičem in prvi, ki je posnel vsa Bachova dela za violončelo, je čelist, ki »združuje poezijo in izbrano rahločutnost z velikim temperamentom in briljantno tehniko«. Koncertiranje z uglednimi glasbeniki in dirigenti (Aškenazi, Mehta, Bernstein, Sinopoli …), navdušen sprejem na koncertih, prestižne mednarodne nagrade in obsežna diskografija ga uvrščajo med najboljše svetovne glasbenike.

 

Cellomania Miša Majski Valter Dešpalj


3. ABONMAJSKI KONCERT

Petek, 27. januar 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

SIMON TRPČESKI – klavir

 

SPORED

Johannes Brahms: 4 intermezzi, op. 117: št. 1 v Es-duru, 2 v h-molu in 3 v cis-molu; op. 118 št. 2 v A-duru

Claude Debussy: Podobe, 1. knjiga: Odsevi v vodi, Počastitev Rameauja, Stavek

****

Aleksander N. Skrjabin: Sonata – Fantazija št. 2 v gis-molu, op. 19

Frédéric Chopin: Scherzo št. 1 v h-molu, op. 20 in št. 2 v b-molu, op. 31

 

Mladi pianist makedonskega rodu Simon Trpčeski (rojen 1979) je že zgodaj opozoril nase s prvimi nagradami na prestižnih tekmovanjih v ZDA, na Češkem in v Italiji, od svojega izjemnega debija v Wigmore Hallu pa velja za enega najbolj nadarjenih mladih talentov zadnjih let. Trenutno je najbolj priljubljen pianist v Veliki Britaniji in njegov nadvse uspešni nastop s Škotskim komornim orkestrom je po besedah kritikov dokazal, da bodo vstopnice za njegove koncerte lahko kmalu »prodajali na dražbah«. Nastopal je z vodilnimi britanskimi in drugimi evropskimi orkestri (Nizozemski filharmoniki, Švedski komorni orkester …), v zadnjih dveh sezonah pa je navduševal občinstvo tudi v najelitnejših koncertnih dvoranah Azije, Avstralije in Združenih držav. Njegovi posnetki Čajkovskega, Skrjabina, Stravinskega, Prokofjeva in nazadnje Rahmaninova, ki so izšli pri založbi EMI v seriji mladih debitantov, žanjejo občudovanje tako poslušalcev kot kritikov, saj je vse »oblikovano z žarom; in ker njegova silovita virtuoznost zbuja strahospoštovanje, je njegova nezgrešljiva muzikalnost še toliko bolj izjemna«.


KONCERT ZA IZVEN

Ponedeljek, 13. februar 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

MARIJANA LIPOVŠEK – mezzosopran

ANTHONY SPIRI – klavir

 

  

 

SPORED

Gustav Mahler: Štiri pesmi po besedilih Friedricha Rückerta

Franz Schubert: Šest pesmi po besedilih J. W. von Goetheja

***

Josef Marx: Sedem izbranih pesmi

Uroš Krek: Pesmi na ljudsko izročilo za mezzosopran in klavir (1986)

 

 Marijana Lipovšek Anthony Spiri

 

Mezzosopranistka Marijana Lipovšek je po diplomi iz klavirja in glasbene pedagogike v Ljubljani doštudirala še petje v Gradcu in na Dunaju. Napovedi iz tega časa o veliki karieri so se kmalu začele uresničevati: najprej je dobila angažma in prve odrske izkušnje v Dunajski državni operi, nato pa je postala še članica Hamburške in Bavarske državne opere. S svojim izraznim glasom in izredno muzikalnostjo je blestela v vseh pomembnih opernih vlogah na svetovnih odrih in v opernih projektih sodelovala z največjimi dirigenti. Poleg tega je Marijana Lipovšek izjemna koncertna pevka s širokim repertoarjem, njena ljubezen pa velja zlasti G. Mahlerju in F. Martinu. Na področju komorne glasbe ima tudi že kar nekaj »svojega lastnega« repertoarja, saj so ji številni skladatelji posvetili cikle samospevov, njen uspeh pa je zabeležen še na številnih posnetkih. Z njo se bo na mariborskem večeru predstavil ameriški pianist Anthony Spiri, ki se je po diplomi na salzburškem Mozarteumu specializiral zlasti za stara glasbila s tipkami in zgodovinske izvajalske prakse. Nastopal je s številnimi znanimi orkestri ter pevci in glasbeniki, poznajo pa ga tudi obiskovalci pomembnih evropskih festivalov.


4. ABONMAJSKI KONCERT

Ponedeljek, 27. februar 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

ANSAMBEL GALLIARD


Ponedeljek, 27. februar, ob 18.00, pred-balkonska soba dvorane Union

PRED-KONCERTNI POGOVOR Z IZVAJALCI


SARAH O’FLYNN – flavta

OWEN DENNIS – oboa

KATHERINE SPENCER – klarinet

RICHARD BAYLISS – rog

HELEN SIMONS – fagot

 

SPORED

György Ligeti: Šest bagatel za pihalni kvintet

Darius Milhaud: Kamin kralja Renéja – suita za flavto, oboo, klarinet, rog in fagot, op. 205

Samuel Barber: Glasba poletja za pihalni kvintet, op. 31

***

Lucijan Marija Škerjanc: Pihalni kvintet

Carl Nielsen: Pihalni kvintet, op. 43

 

Leta 1993 je pet študentov londonske Royal Academy of Music ustanovilo pihalni kvintet, ki je v nekaj letih postal eden vodilnih britanskih komornih ansamblov. Kvintet Galliard izvaja zlasti glasbo 20. stoletja, v kateri je kombinacija flavte, oboe, klarineta, fagota in roga doživela preporod, pa tudi glasba starejših obdobij jim ni tuja. Skupina glasbenikov, ki v sebi združuje »mladostni entuziazem z izjemnim obvladovanjem instrumenta«, se nadvse uspešno udeležuje raznih tekmovanj in festivalov. Kljub nastopom v najprestižnejših koncertnih dvoranah pa glasbeniki nikoli ne izgubijo izpred oči svojega cilja: prinašati glasbo vsem ljudem. Njihovi posnetki so prave diskografske poslastice, nastopi na koncertih pa, na katerih vedno znova navdušujejo s svojo energično, duhovito in komunikativno igro, so »grand plaisir« in zabava prvorazredne kvalitete, tako za poslušalce, kot za same izvajalce.


5. ABONMAJSKI KONCERT

Torek, 7. marec 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

TRIO ROSAMUNDE IN DIEMUT POPPEN


Ponedeljek, 7. marec, ob 18.00, pred-balkonska soba dvorane Union

PRED-KONCERTNI POGOVOR Z IZVAJALCI


MARTINO TIRIMO – klavir

BEN SAYEVICH – violina

DANIEL VEIS – violončelo

DIEMUT POPPEN – viola

 

SPORED

Joseph Haydn: Trio za klavir, violino in violončelo v G-duru, Hob. XV/25

Johannes Brahms: Trio za violo (original za klarinet), violončelo in klavir v a-molu, op. 114

***

Antonin Dvořák: Kvartet za violino, violo, violončelo in klavir v Es-duru, op. 87

 

Rosamunde Trio Diemut Poppen

 

Trije mednarodni solisti, ki so ustanovili Trio Rosamunde, skupaj nastopajo in snemajo od leta 2002, sicer pa glasbeno sodelujejo med seboj že več let. Dirigent in pianist Martino Tirimo je zlasti cenjen kot odličen interpret Schuberta; njegova diskografija pa med drugim obsega tudi dela Beethovna, Roberta in Clare Schumann, Chopina in Debussyja. Nastopa z največjimi svetovnimi orkestri in dirigenti. Litvansko-izraelski violinist Ben Sayevich, »nenavadno briljanten in ognjevit glasbenik«, je študiral pri D. Delay, E. Rosenblithu in L. Krasnerju, kateremu je Alban Berg posvetil svoj znameniti violinski koncert, ki ga je ob 100letnici skladateljevega rojstva na Krasnerjevo pobudo nepozabno izvedel ravno Sayevich. Kot solistični in komorni glasbenik je koncertiral po ZDA, Evropi in Aziji. Daniel Veis je znan kot najodličnejši češki violončelist svoje generacije. Redno nastopa z velikimi orkestri, je profesor na praški glasbeni akademiji in snema dela evropskih romantičnih in sodobnih čeških skladateljev. Triu se bo pridružila še Diemut Poppen, izjemna violistka, ki je mariborsko občinstvo že navdušila v preteklih sezonah. Zanjo velja, da vedno znova preseneča s svojo »kulturo interpretacije«, s pomočjo katere zmore poslušalce do konca držati v napetosti in pričakovanju.


6. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 4. maj 2006, ob 19.30, dvorana Union Maribor

GODALNI KVARTET PETERSEN

 

CONRAD MUCK – violina

DANIEL BELL – violina

FRIEDEMANN WEIGLE – viola

HENRY-DAVID VAREMA – violončelo

 

SPORED

Wolfgang Amadeus Mozart: Godalni kvartet v F-duru, KV 168

Dmitrij Šostakovič: Godalni kvartet št. 4 v D-duru, op. 83

***

Ludwig van Beethoven: Godalni kvartet št. 3 v C-duru, W 59 »3. kvartet Razumovskega«

 

Že stokrat slišana in znana glasba le pri malokaterem ansamblu zasije v čisto novi luči, če pa temu redkemu daru dodamo še spontanost, umetniško moč imaginacije, svežino, prodornost in veselje do eksperimentiranja, dobimo Godalni kvartet Petersen, ki tako na stari celini kot v Ameriki predstavlja pojem visoke kulture zvoka in barvitega glasbenega bogastva. Ansambel je bil ustanovljen leta 1979 na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu, pod vodstvom uglednih mentorjev (Kvartet Amadeus, Sándor Végh, Thomas Brandis) pa dobival številne nagrade na mednarodnih tekmovanjih. Danes kvartet redno gostuje po evropskih metropolah in znanih koncertnih dvoranah, poleg tega pa se udeležuje različnih festivalov (Berliner Festwochen, Rheingau Musik Festival, Schubertiade …) in turnej po glasbenih centrih severne in južne Amerike, Avstralije in Daljnega Vzhoda. Sodelovanje z berlinskim radiem in založbo Capriccio je obrodilo številne odlične, z najvišjimi ocenami in nagradami sprejete zgoščenke. Poleg tega se kvartet Petersen loteva tudi lastnih inovativnih projektov ter sodeluje z uglednimi sodobnimi glasbeniki.


CENIK

 

14.000 SIT (58,42 €) abonma

3.000 SIT (12,51 €) posamezna vstopnica

Posebna ponudba za upokojence

12.000 SIT (50,07 €) abonma

2.500 SIT (10,43 €) posamezna vstopnica

 

Posebna ponudba za mladino

 

7.200 SIT (30.04 €) abonma

1.500 SIT (6,25 €) posamezna vstopnica

 

Ob predložitvi potrdila o šolanju ali fotokopije indeksa, lahko dijaki in študenti uveljavljajo pri nakupu abonmaja dodaten popust, ki ga je omogočila Študentska organizacija Univerze v Mariboru ŠOUM.

Cena abonmaja s subvencijo ŠOUM

4.000 SIT (16,69 €) abonma


Dodatne ugodnosti, ki vam jih nudimo ob nakupu abonmajev:

– stalni sedež v Unionski dvorani za abonente orkestrskega cikla;

– 10% popust ob nakupu dveh abonmajev;

– 20% popust ob nakupu treh abonmajev;

– dodaten 10% popust vsakemu abonentu, ki pripelje novega abonenta;

– imetnikom dveh ali treh abonmajev podelimo brezplačno vstopnico za obisk koncerta Marijane Lipovšek in koncerta Donavske filharmonije;

– imetnikom enega abonmaja nudimo 50% popust pri nakupu vstopnice za koncert Marijane Lipovšek in koncert Donavske filharmonije;

– Ob vpisu lahko vplačate abonmaje z gotovino ali s kreditnimi karticami Mastercard, Eurocard, Activa, Diners, Visa in s plačilno kartico BA.

Informacije v zvezi z obročnim odplačevanjem nudi informacijska pisarna Narodnega doma Maribor,

tel: +386 (0)2 229 40 11, +386 (0)2 229 40 50,+386 (0)40 744 122, +386 (0)31 479 000


NOVOSTI LETOŠNJE SEZONE:

 

Kartica VAŠ IZBOR

Nakup kartice VAŠ IZBOR je namenjen vsem tistim, ki se ne želijo odločiti za posamezni abonma in raje izbirajo abonmajske koncerte, ki bi jih želeli obiskati. Ob tem lahko uveljavljate poseben popust glede na višino vplačanega zneska:

10% popust ob vplačilu 12.000 SIT (50,07 €) in 20% popust ob vplačilu 25.000 SIT (104,42 €).

– Izbirate lahko med abonmajskimi koncerti vseh treh koncertnih ciklov;

– Pri dvigu vsake vstopnice vam Narodni dom Maribor priznava popust na redno ceno vstopnice;

– Stanje dobroimetja na vaši kartici se vam ob nakupu zmanjša za ceno predstave s priznanim popustom;

– Dobroimetje na kartici lahko obnovite tudi med letom in ga prenesete v naslednjo sezono;

– Imetniki kartice lahko dvignejo tudi več vstopnic hkrati.

 

● DARILNI BONI

Pripravili vam bomo posebne darilne bone, saj je lahko koncertna vstopnica zelo lepo in izvirno darilo. Vrednost darilnega bona je 1.000 SIT (4,17 €) in velja kot plačilno sredstvo.

 

● Vstopnice ZADNJI HIP

20 minut pred pričetkom koncerta lahko kupite vstopnice po znižani ceni, za samo 1.000 SIT (4,17 €), če so v dvorani še prosti sedeži.


STROKOVNI SVET NARODNEGA DOMA MARIBOR

MARKO LETONJA – predsednik

ALDO KUMAR – član

VLADIMIR JURC – član

HELENA MEŠKO – članica

BRIGITA PAVLIČ – članica


INFORMACIJE IN PREDPRODAJA VSTOPNIC

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si