KOMORNI CIKEL

SEZONA 2003/2004

Koncerte sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor


Na zemljevidu krajev, ki jih odlikuje tradicija komornega muziciranja se Maribor zapisuje z velikimi črkami. Trdnjavo, ki so jo dolga leta gradili prednamci, danes, če sodimo po vse številnejših obiskovalcih komornih koncertov, uspešno negujemo in nadgrajujemo.Tudi v novi sezoni vam ponujamo nekaj zares odličnih in uveljavljenih glasbenikov ter zasedb, ki se bodo predstavile z izbranimi in skrbno sestavljenimi programi. Od fanfar na otvoritvenem koncertu cikla, kjer se bodo odličnim salzburškim trobilcem, članom zasedbe Juvavum Brass pridružili še pozavnisti in trobentarji, sicer solisti Simfoničnega orkestra bavarskega radia, Dunajskih simfonikov ali Bremenske filharmonije, do celovite in prefinjeno dovršene interpretacije samospevov naše velike umetnice Marjane Lipovšek. Ta je za svoje izjemno delo poleg številnih drugih nagrad prejela naziv »bavarska komorna pevka«, kot tudi najvišje priznanje »komorna pevka dunajske državne opere«, ki ji ga je v metropoli klasične glasbe leta 1996 podelil predsednik republike.


1. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 2. oktober 2003, ob 19.30

Stolna cerkev

 

JUVAVUM BRASS

Horst Hofer – trobenta

Erik Kern – trobenta

Gabor Tarkövi – trobenta

Lorenz Raab – trobenta

Boštjan Lipovšek – rog

Dušan Kranjc – pozavna

Lito Fontana – pozavna

Wolfgang Pfistermüller – pozavna

Erwin Wendl – pozavna

August Posch – tuba

 

 JUVAVUM BRASS

 

Spored

G. GABRIELI: Jubilate Deo

P. LAPPI: Canzon decimaquinta

C. VAN DER HOUVEN: Ecce sacerdos

G. GABRIELI: Canzon quarti toni, Canzon septimi toni

P. GUETFREUND: Laudate Dominum

C. MONTEVERDI: Magnificat

S. BERNARDI: O sacrum convivium

G. GABRIELI: Canzon duodezimi toni, Canzon septimi & octavi toni

 

Juvavum Brass, ki sicer nastopa v zasedbi Horst Hofer (trobenta), Erik Kern (trobenta), August Posch (tuba), Boštjan Lipovšek (rog) in Dušan Krajnc (pozavna), se nam bo tokrat predstavil oplemeniten z nekaterimi najvidnejšimi pozavnisti in trobentači, člani pomembnih glasbenih institucij, kot so Dunajski simfoniki, Simfonični orkester Bavarskega radia, Državni filharmonični orkester iz Bremna ali ansambel Camerata Academica: Gabor Tarkövi (trobenta), Lorenz Raab (trobenta), Lilo Fontana (pozavna), Wolfgang Pfistermüller (pozavna) in Erwin Wendl (pozavna).

Pod vodstvom dirigenta Janosa Czifre bomo slišali redko izvajana dela skorajda pozab­ljenih salzburških mojstrov muziciranja 16. in 17. stoletja. Tako bo ansambel, poleg del velikih skladateljev »antifonalne« glasbe Monteverdija in Gabrielija, izvedel tudi dela starih salzburških renesančnih in baročnih umetnikov.


2. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 6. november 2003, ob 19.30

Kazinska dvorana SNG Maribor

 

GODALNI KVARTET ARTIS

Peter Schuhmayer – 1. violina

Johannes Meissl – 2. violina

Herbert Kefer – viola

Othmar Müller – violončelo

 GODALNI KVARTET ARTIS

 

Spored

W. A. MOZART: Godalni kvartet v D-duru, KV 575,

F. MENDELSSOHN-BARTHOLDY: Godalni kvartet v a-molu, op. 13

* * *

A. ZEMLINSKY: Godalni kvartet št. 4, op. 25

 

Je navdihujoč godalni ansambel, katerega člani ne le, da mojstrsko obvladajo svoja glasbila, temveč se tudi v izvajanju medsebojno čudovito ujemajo ter v vsak koncert vnašajo iskreno predanost in ljubezen do glasbe. Svetovni glasbeni kritiki jih navdušeno obravnavajo kot sestav, ki jemlje dih, katerega izpiljene in prepričljive interpretacije ne potrebujejo nikakršnega komentarja.

Leta 1980 na Dunajski univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost ustanovljeni kvartet sestavljajo člani Peter Schuhmayer (1. violina – D. Montagnana, 1727), Johannes Meissl (2. violina – A. Guarneri, 1690), Herbert Kefer (viola – J. B. Guadagnini, 1784) in Otmar Müller (violončelo – A. Amati, 1573). So dobitniki številnih nagrad, med drugim Grand Prix International du Disque in Diapason d’Or. Leta 1997 so prejeli nagrado Alexander Zemlinsky, na osnovi katere so posneli celotni opus Zemlinskega za godalni kvartet. Krstno so izvedli številna dela sodobnih skladateljev in posneli več kot 20 albumov. Od leta 1998 spadajo med vsakoletne izvajalce komornega cikla v dunajskem Musikvereinu.

Na osnovi vseh odličnih priporočil lahko upravičeno pričakujemo srečanje s Kvartetom Artis polni upanja. Zagotovo se obeta čudovit glasbeni večer, ko se bo koncertna dvorana napolnila z intenzivnimi zvočnimi barvami in čustvi, poslušalčevo misel pa prestavila v univerzalni svet občutenja.


3. ABONMAJSKI KONCERT

Sobota, 31. januar 2004, ob 19.30

Kazinska dvorana SNG Maribor

 

ANTTI SIIRALA – klavir

ANTTI SIIRALA

 

Spored

J. SIBELIUS: Sonatina št. 1v fis-molu, op. 67

L. VAN BEETHOVEN: Fantazija op. 77

J. BRAHMS: Valčki op. 39

***

J. BRAHMS: Sonata št. 3 v f-molu, op. 5

 

Nova zvezda glasbenega sveta, Finec Antti Siirala, je zmagovalec letošnjega mednarodnega pianističnega tekmovanja Pianoforte v Leedsu. Mladi Finec je tako, razen zmag na tekmovanjih v Londonu in Dublinu, osvojil tudi največje od treh – Leeds.

Siirala pogosto nastopa s priznanimi orkestri in dirigenti, kot so Sakari Oramo, Eri Klas, Osmo Vanskä, Howard Shelley, Jacques Mercier, Mikko Franck in Alexander Vedernikov, s solo recitali in kot komorni glasbenik. Poznajo ga v vseh pomembnejših evropskih glasbenih centrih, kot so Dunaj (Musikverein,  Konzerthaus), London (Royal Festival Hall & Queen Elizabeth Hall), Milano (Sala Verdi), Pariz, Bruselj in Berlin, na vseh večjih glasbenih festivalih, nastopil pa je že tudi ob spremljavi praktično vseh profesionalnih orkestrov na Finskem.


4. ABONMAJSKI KONCERT

Petek, 13. februar 2004, ob 19.30

Kazinska dvorana SNG Maribor

 

 

TRIO DI MILANO

Rocco Filippini – violončelo

Bruno Canino – klavir

Mariana Sirbu – violina

 TRIO DI MILANO

 

Spored

L. V. BEETHOVEN: Trio za klavir, violino in violončelo v G-duru, op. 1, št. 2

C. COREA: Addendum

* * *

J. BRAHMS: Trio za klavir, violino in violončelo št. 2 v C-duru, op. 87

 

Trio di Milano se ponaša ne le s svojimi velikimi mednarodnimi uspehi, temveč tudi z izjemno spoštovanimi in priznanimi glasbeniki, zato se upravičeno veselimo njihovega koncerta. Pohvalijo se lahko, da so nastopali z najpomembnejšimi simfoničnimi orkestri, na največjih glasbenih festivalih. Njihov repertoar vključuje vsa standardna dela klasicizma in romantike, prav tako pa tudi sodobna dela, pisana posebej njih.

Rocco Filippini je eden najboljših švicarskih solistov, ki je prejel številna glasbena priznanja in nagrade. Nastopal je v velikih glasbenih centrih in dvoranah, kot so La Scala v Milanu, Royal Albert Hall in Royal Festival Hall v Londonu, Théatre des Champs Elysées v Parizu, Berlinska filharmonija, Musikverein na Dunaju, Lincolnov center v New Yorku in v Operni hiši v Sydneyu. Je tudi član znamenitih društev, kot sta Virtuosi di Roma in Accademia di Santa Cecilia v Rimu. Igra na violončelo Baron de Rothschild, ki ga je leta 1710 izdelal Antonio Stradivari.

Bruno Canino je izjemen italijanski pianist, nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Med ostalimi velikimi orkestri je nastopil tudi z Newyorškimi filharmoniki. Igral je v klavirskem duu z Antoniom Ballisto, nastopal z Itzhakom Perlmanom in Cathy Berberian. Koncerte je izvajal po vsej Evropi, Severni Ameriki in Aziji.

Je tudi odličen skladatelj.

Mariana Sirbu je v Romuniji že zelo mlada zmagovala na pomembnejših mednarodnih tekmovanjih in velja za eno najbolj nadar­jenih violinistk svoje generacije. Kot prva violina ansambla Academica String Quartet in tudi kot solistka redno nastopa po vsej Evropi. Zelo uveljavljena je v Italiji, kjer igra komorno glasbo s Salvatorejem Accardom, Brunom Giuranno, Brunom Caninom in Roccom Filippinijem. Je tudi koncertna mojstrica znamenitega ansambla I Musici di Roma in igra na violino Conte de Fontana, ki jo je leta 1702 izdelal Antonio Stradivari, pred njo pa je nanjo igral David Ojstrah.


KONCERT ZA IZVEN

Torek, 9. marec 2004, ob 19.30

Kazinska dvorana SNG Maribor

 

BOŽENA ANGELOVA - violina

SIMON KREČIČ – klavir

 BOŽENA ANGELOVA  SIMON KREČIČ

Spored

J. Brahms: Scherzo iz Sonate za violino in klavir v c-molu (Sonata FAE)

D. Šostakovič: izbor 6 preludijev za klavir iz 24 Preludijev, op 34

N. Paganini: izbor 2 capricci za violino solo iz "24 Capricci", op. 1

W. A. Mozart: Sonata za violino in klavir v e-molu, KV 304

S. Prokofjev: Sonata za violino in klavir v f-molu, op.80

P. I. Čajkovski: "Valse Scherzo", op.34


5. ABONMAJSKI KONCERT

Torek, 16. marec 2004, ob 19.30

Kazinska dvorana SNG Maribor

 

PIHALNI KVINTET SLOWIND

Aleš Kacjan – flavta

Matej Šarc – oboa

Jurij Jenko – klarinet

Metod Tomac – rog

Paolo Calligaris – fagot

 PIHALNI KVINTET SLOWIND

 

Spored

D. SCARLATTI: Dve Sonati

D. MILHAUD: La Cheminée du Roi René (Kamin kralja Reneja), op. 205

W. A. MOZART: Adagio in Allegro, KV 594

* * *

L. LEBIČ: Dogodki II (2002)

V. GLOBOKAR: Avguštin, dober je vin (2002)

 

Repertoar Pihalnega kvinteta Slowind obsega tudi skladbe klasicističnega in romantičnega obdobja, čeprav največ pozornosti namenjajo predvsem delom 20. stoletja, ki jih tudi najraje in najbolj pogosto izvajajo na vseh pomembnih festivalih doma in v tujini. V Ljubljani prireja kvintet lastni komorni ciklus, imenovan Abonma Slowind, serijo štirih koncertov z gosti, na katerih predstavljajo najkvalitetnejša, a tudi redko izvajana dela komorne literature, kjer igrajo pihalni instrumenti vodilno vlogo. Z njimi v mešanih komornih zasedbah muzicirajo vrhunski glasbeni umetniki, kot so Aleksander Madžar, Arvid Engegard, James Avery, Bernhard Wulf, Mojca Zlobko-Vajgl, Vinko Globokar in drugi.

Leta 1999 jim je Mesto Ljubljana podelilo Župančičevo nagrado za umetniške dosežke, leta 2003 pa so prejeli nagrado Prešernovega sklada.

Tokrat se bodo v Mariboru predstavili z domiselno izbranim programom, ki razen del Domenica Scarlattija, Dariusa Milhauda in W. A. Mozarta obsega še Lebičeve Dogodke II, na povabilo kvinteta Slowind predelano skladateljevo delo izpred tridesetih let. Na programu pa bo tudi Globokarjevo posebej za Abonma Slowind napisano delo Avguštin, dober je vin, iz leta 2002.

 


7. ABONMAJSKI KONCERT – nadomestni koncert

Ponedeljek, 29. marec 2004, ob 19.30

Kazinska dvorana SNG Maribor

 

ERWIN KROPFITSCH - klavir

MILOŠ MLEJNIK - violončelo

 MILOŠ MLEJNIK  ERWIN KROPFITSCH

 

Spored

M. KOGOJ: Andante za  violončelo in klavir

E. GRIEG: Sonata v  a molu, op.36 za violončelo in klavir

Allegro agitato

Andante molto tranquillo

Allegro

***

D.ŠOSTAKOVIČ: Sonata za violončelo in klavir, op. 40

Allegro non troppo

Allegro

Largo

Allegro

 

V sodelovanju z

 


6. ABONMAJSKI KONCERT

Ponedeljek, 5. april 2004, ob 19.30

Kazinska dvorana SNG Maribor

 

HAYDN SINFONIETTA WIEN

Manfred Huss - piano forte

Simon Standange - violina

Peter Kiral – violončelo

 

 HAYDN SINFONIETTA WIEN

Spored

J. HAYDN: Trio za klavir, violino in violončelo v ES- molu, št. 41, Hob.XV/31 (1795)

W. A. MOZART: Sonata za violino in klavir v G-duru, KV 379

J. HAYDN: Trio za klavir, violino in violončelo v C-duru, op. 75/1, št. 43,  Hob. XV/27

***

W. A. MOZART: Andante in Fuga v A-duru, KV 402 za violino in klavir (dopolnjena izdaja M. Stadler)

W. A. MOZART: Fantazija v c - molu za klavir, KV 396 (dopolnjena izdaja M. Stadler)

W. A. MOZART: Sonata za violino in klavir v F-duru, KV 377

L. V. BEETHOVEN: Variacije in Introdukcija za violino, violončelo in klavir na temo Ich bin der Schneider Kakadu v G-duru, op. 121a

 

Dunajski dirigent in pianist Manfred Huss, ki se je najprej kot mladenič glasbeno izobraževal pri Dunajskih dečkih, potem pa nadaljeval svoj študij na Akademiji za glasbo na Dunaju, je leta 1984 osnoval komorni orkester Haydn Sinfonietta Wien, s katerim je že kmalu dosegel velik mednarodni uspeh na Casals Festival Prades. Danes je večkrat nagrajeni ansambel prepoznaven po igranju na stare instrumente ter izvajanju klasičnega dunajskega repertoarja. Po številnih navdušujočih mednarodnih kritikah se od leta 1993 posveča izvajanju in snemanju manj znanih Haydnovih del, njihove pozornosti pa so deležna tudi dela Schuberta, Beethovna, Mozarta in Bacha.

Člani prihajajo iz različnih srednje-evropskih dežel, med posebnosti orkestra pa sodi tudi možnost prilagajanja velikosti zasedbe glede na program in prostor, kjer nastopajo. Na našem abonmajskem koncertu bomo imeli priložnost spoznati trio. Manfredu Hussu, ki bo sedel za starinski piano-forte, se bosta pridružila priznani violinist Simon Standage, sicer koncertni mojster Haydn Sinfoniette Wien ter mednarodno uveljavljeni violončelist Reszö Pertorini.


7. ABONMAJSKI KONCERT – nadomestni koncert

Sreda, 14. april 2004, ob 19.30

Kazinska dvorana SNG Maribor

 

TRIO WANDERER

Vincent Coq - klavir

Jean Marc Philips-Verjabédian - violina

Raphael Pidoux – violončelo

 

Spored

F. MENDELSSOHN-BARTHOLDY: Trio za klavir, violino in violončelo v d-molu, op. 49

T. ESCHAICH: Trio "Lettres Melées"

***

C. Saint-Saëns: Trio za klavir, violino in violončelo v e-molu, op.92

 

V sodelovanju z Francoskim institutom Charles Nodier in  AFAA


7. ABONMAJSKI KONCERT

Koncert je prestavljen do končanja obnovitvenih del Unionske dvorane

 

MARJANA LIPOVŠEK – mezzosopran

MARKO LETONJA – klavir

 MARJANA LIPOVŠEK  MARKO LETONJA

Spored bo objavljen naknadno

 

Sodelovanje dveh vrhunskih umetnikov, Marjane Lipovšek in Marka Letonje, je zaznamovalo slovensko koncertno življenje v zadnjih letih. Nepozabne bodo ostale njune kreacije skupaj s Slovensko filharmonijo kot so Verdijev Trubadur, Mahlerjeva 3. simfonija in Pesem o zemlji, ter še prej Berliozove Poletne noči, ki smo jih doživeli tudi v Mariboru. O poglobljenem podajanju občutkov hrepenenja, odtujenosti, samote, vdanosti v usodo, smrti, o blišču glasovne kultiviranosti Marjane Lipovšek v Petih pesmih za mezzo­sopran F. Schrekerja, ter po drugi strani o tankočutnem in sugestivnem sodelovanju Marka Letonje s solistko in orkestrom, so pisali kritiki njunih koncertov z Münchensko filharmonijo. Nekje na poti vzajemnega ustvarjanja, v urah umetniškega snovanja ob klavirju, se je porodila tudi zamisel o skupnem komornem muziciranju. Marjana Lipovšek je v svoji karieri nastopila na vodilnih odrih sveta, v najuglednješih opernih hišah ter sodelovala z znamenitimi dirigenti (C. Abbado, N. Harnoncourt, N. Sawallisch, G. Solti…). Izoblikovala je številne odlične in slogovno različne like, občinstvo širom po svetu pa osvaja tudi s pevskimi recitali, ob sodelovanju pianistov kot so A. Spiri, O. Meisenberg, R. Lupu ali C. Spencer. Za Marka Letonjo bo pričujoči koncert vrnitev k prvi ljubezni – klavirju, študiju katerega se je posvečal na ljubljanski Akademiji za glasbo pred študijem dirigiranja na Dunaju. Zaključek sezone bo gotovo izjemen, v znamenju umetniškega naboja in sinergije Marjane Lipovšek in Marka Letonje, na nedeljo dopoldne v maju.


Koncertna poslovalnica si pridržuje pravico do spremembe programov.


CENIK

Posamezna vstopnica 3.000 SIT

Abonma 16.000 SIT

 

Upokojenci

– posamezna vstopnica 2.500 SIT

– abonma 14.000 SIT

 

Mladina

– posamezna vstopnica 1.500 SIT

– abonma 8.000 SIT

 

Dodatni popusti

Ob nakupu dveh abonmajev – 10 % na njuno skupno vrednost

Ob nakupu treh abonmajev – 20 % na njihovo skupno vrednost


Informacije in predprodaja vstopnic:

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, (02) 229 40 50

Teletekst RTVS: stran 254

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si