CIKEL ZA MLADE

SEZONA 2006/2007

Koncerte sta podprla Ministrstvo za kulturo republike Slovenije in Mestna občina Maribor


1. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 12. oktober 2006, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

ORKESTRSKA AKADEMIJA SKLADA ANIMATO

RALF WEIKERT dirigent

Solist: DANIEL OTTENSAMER – klarinet

 

Spored

Rodolphe Schacher: Herausforderung (Izziv)

Carl Maria von Weber: Koncert za klarinet in orkester št. 1 v f-molu op. 73

Antonin Dvořak: Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88

 Ralf Weikert  Daniel Ottensamer

 

Mladost kot doba človekovega zorenja in glasba kot umetnost na prvi pogled nimata prav nič skupnega. Pa vendar sta v človeški evoluciji z roko v roki zaznamovali marsikatero glasbeno delo, obdobje skladatelja ali zvrst. Velikokrat sta za zmeraj pometli z zaostalimi in preživelimi stereotipi. Še več – kadar mladost zagospodari nad glasbo, dobi le-ta nove dimenzije, drugačen polet, predvsem pa mladostniško svežino. Vendar brez obilice znanja, izkušenj, umetniške zrelosti in poglobljene koncentracije ne gre. Prav to odlikuje Orkestrsko akademijo sklada Animato, sestavljeno iz osemdesetih mladih glasbenic in glasbenikov z vsega sveta, ki se vsako leto odpravijo na turnejo po Evropi. Pred tem se navadno za dva tedna zaprejo v znameniti grad Zeillern, kjer pridno vadijo pod budnim nadzorom Dunajskih filharmonikov in dirigenta, prof. Ralfa Weikerta. Glasba kot univerzalni jezik jih poveže v sozvočen orkestrski sestav, ki žanje odobravanje pri publiki širom Evrope brez starostnih omejitev.


2. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 16. november 2006, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

MALA TOLKALNA GLASBA

 

Sodelujejo: TOLKALNA SKUPINA SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (Barbara Kresnik, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger, Dejan Tamše)

 

Spored

Manfred Menke, Peter Šavli, SToP

  

 

Tolkala so bila človeku od nekdaj najbolj "pri roki" in prvo glasbilo, s katerim se je začel neverbalno sporazumevati. Ne le na daljavo v obliki primitivne telefonije, ampak tudi obredno, v krogu najožje skupnosti. Preko bobnanja je izživljal svoj prvinski občutek za ritem, sproščal strasti, izražal čustva in padal v trans ali krotil bogove. Najbolj prikladno je dejstvo, da lahko tolkalo postane vsak predmet okrog nas. Če nekateri nimajo tonske višine, pa ponujajo mavrično bogastvo zvočnih barv. Tolkalce v skupini StoP je združila želja po komornem muziciranju, izvajanju tehnično zahtevnih skladb in raziskovanju novih zvokov obenem. Tako na svojih zanimivih, predvsem pa ritmično razkošnih koncertih predstavijo pisano paleto klasičnih, etnoloških in zelo nenavadnih, celo "kuhinjskih" tolkal. V vselej zanimive projekte jih vodi odprtost do različnih glasbenih vplivov in novih idej. Akademsko izobraženi stopovci želijo in tudi zmorejo navdušiti s strogo klasičnim repertoarjem, z lastnimi skladbami ali pa s sodobno ter elektroakustično glasbo. Dovolj, da jim priznamo edinstvenost v slovenskem prostoru in da se pustimo zapeljati njihovemu "bobnarskemu" dogodku.


3. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 7. december 2006, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

POKLON MOZARTU

Spored: Wolfgang Amadeus Mozart: GLEDALIŠKI DIREKTOR komična opera v enem dejanju

 

Pokrovitelj koncerta:

Priredba libreta: LOUIS WILHELM SCHNEIDER

Prevod: HENRIK NEUBAUER

Dirigent in glasbeni vodja: MARKO HRIBERNIK

Režiser: HENRIK NEUBAUER

Izbor kostumov: NADA SLATNAR

 

Sodelujejo

EGON BAJT - bariton / Emmanuel Schikaneder, gledališki direktor

DAMJAN KOZOLE - tenor / Philipp, njegov nečak

ANDREJ DEBEVEC - tenor / Wolfgang Amadeus Mozart

REBEKA RADOVAN - sopran / Madame Lange, pevka in Mozartova svakinja

VERA DANILOVA - sopran / Mademoiselle Uhlich, pevka iz Passaua

HENRIK NEUBAUER - gledališki sluga

 

 

 

Slovensko komorno glasbeno gledališče se je, edino med slovenskimi gledališči, ki se ukvarjajo z opero, odločilo pripraviti kar dve Mozartovi deli ob 250-letnici njegovega rojstva. Njegova posebnost je tudi v tem, da izvaja operna dela v slovenskem jeziku. Mariborska publika bo imela priložnost spoznati Mozartovo glasbeno komedijo Gledališki direktor, ki je bila do danes uprizorjena na naših tleh le v Nemškem deželnem gledališču v Ljubljani 9. novembra 1867. Na slovenskem odru in v slovenskem jeziku bo zato to njena prva predstavitev.

Zgodba, ki se dogaja na Dunaju leta 1791, govori o koncertnem mojstru Philippu, ki hoče prepričati strica – impresarija Schikanedra, da bi angažiral njegovo nevesto gospodično Uhlich. Ker ta noče sorodstva v svojem gledališču, še posebej, ker bi hotel angažirati slavno Cavaglieri, mora njegov nečak ubrati drugačno pot. Svojo kandidatko predstavi Mozartu (tudi ta nastopa v operi), vendar ne pove njenega imena. Ker je skladatelj očaran nad njenim talentom in želi na to opozoriti tudi gledališkega direktorja, ima Phillipova nevesta, kljub manjšim prepirom in dodatnim zapletom, vseeno več možnosti za uspeh.


KONCERT ZA IZVEN

petek, 15. december 2006, ob 11.00, dvorana Union Maribor

OD TIŠINE DO GLASBE

Ponovitev festivalske produkcije Glasbenega septembra 2006

V okviru Leta kulture v šolskem letu 2006/2007

Koncert za anekdoto in klavir

avtorski projekt JURETA IVANUŠIČA in MARKA VEZOVIŠKA

Nastopa: JURE IVANUŠIČ

 

 

Kaj je bilo prej: kura ali jajce? Tišina ali glasba? V predstavi OD TIŠINE DO GLASBE nas dramski igralec in pianist Jure Ivanušič v sproščenem enournem nastopu na zanimiv in privlačen način, z anekdotami in s šalami, popelje skozi zgodovino in fenomen glasbe v vsej njeni raznovrstnosti. V svojem ilustrativnem, duhovitem, a vendar strokovno verodostojnem, virtuoznem ter tematsko in žanrsko bogatem nastopu se mojstrsko prelevi iz ene glasbeno relevantne vloge v drugo; od pianista do pevca, od skladatelja do dirigenta, od muzikologa do glasbenega kritika. Dotakne se zgodovine in razvoja glasbe, komponiranja, glasbenih posebnosti, celo plagiatov in anekdot, podkrepljenih s primeri iz prakse, pa tudi konzumiranja glasbe, navad in razvad, vse od bonbona do bontona, od uverture do aplavza. Občinstvo popelje od kamene dobe do Rolling Stonesov, od klasike do moderne, od jazza do popa, od popevke do šansona.

(Marko Vezovišek)


KONCERT ZA IZVEN

Četrtek, 1. februar 2007, ob 16.30, dvorana Union Maribor

Otroci imajo pravice, mar ne? (Kinder haben Rechte, oder?)

Pedagoško otroško in mladinsko glasbeno gledališče

Musical

 

 

Musical z naslovom Otroci imajo pravice, mar ne? bo v Sloveniji predstavljen s pomočjo Goethe in Avstrijskega inštituta v Ljubljani kot uvod na natečaj »Wir können Deutsch« - najboljši od Rige do Beograda, v okviru katerega bodo nagrajeni najuspešnejši učenci ter učitelji nemškega jezika in tako povabljeni v Nemčijo ali Avstrijo. Predstava govori o deklici Leni, ki se s starši preseli v novo mesto, v svoje novo okolje pa s seboj prinese tudi »kovček otroških pravic« iz stare šole s katerim tudi doživi zanimive izkušnje prvega dne v novi šoli ter z novimi sošolci.

Predstava bo v nemškem jeziku!

V sodelovanju z:


4. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 22. februar 2007, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

GLAS

 

TRIO KUČMA idejna zasnova

MATEVŽ GREGORIČ režija

PETER KUS in ANDREJ ŽIBERT glasba

GORAZD BIZJAK animirani filmi

PETER KUS, JURIJ KUS, DARKO KOROŠEC izdelava izvirnih glasbil

MATEVŽ GREGORIČ besedilo pravljice

BOŠTJAN GORENC - PIŽAMA priredba besedila

GORAN ZAVRŠNIK oblikovanje luči in zvoka

 

Izvedba

MATEVŽ GREGORIČ - 12-strunska kitara, otroški klavir in sintetizator, udu drum, frame drum, teremin

PETER KUS - Es, B in bas klarinet, xaphoone, pipofon, piščali trstenke, kora, hupacikel

ANDREJ ŽIBERT - ukulele, akustična kitara, bum bas, lončeni bas,tolkala, flowerpotophone, stalin, žvižgači

R. V. MAČEK - glas / pripovedovalec

 

 

Pobudnik glasbenega performansa Glas, Peter Kus, v zadnjem času raziskuje območje, kjer se križata področji javnega izvajanja glasbe in gledališča – kjer koncert postane gledališka predstava in kjer gledališče zaživi s pomočjo glasbenih elementov. Avtorji poskušajo v performansu odkriti tisto mesto, kjer glasba "spregovori" tudi onkraj običajne semantike govora in giba, na katerih temelji klasično gledališče. Posamezne skladbe, odigrane v živo, se na odru spremenijo v gledališke prizore, glasbeni instrumenti pa prevzamejo vloge dramskih likov in kot taki vstopajo v medsebojni dialog. Glas je poskus razvijanja glasbenega gledališča, v katerem bi glasbeni instrumenti na odru lahko postali tudi scenski rekviziti ali lutke, glasbeniki, ki nanje igrajo, pa igralci in animatorji. Prav zato so bile pri ustvarjanju performansa neprecenljive izkušnje režiserja Matevža Gregoriča in glasbenika Andreja Žiberta, ki istočasno delujeta na področjih lutkovnega gledališča in glasbe.

Za likovni izraz v Glasu skrbi niz animiranih filmov v kolažni tehniki, v katerih avtor Gorazd Bizjak ustvarja pravljični svet dežele glasbe. Vse animacije so sestavljene iz posnetkov inštrumentov, ki jih glasbeniki med predstavo v živo uporabljajo na odru.


KONCERT ZA IZVEN

petek, 2. marec 2007, ob 19.00, dvorana Union Maribor

OD TIŠINE DO GLASBE

Ponovitev festivalske produkcije Glasbenega septembra 2006

V okviru Leta kulture v šolskem letu 2006/2007

Koncert za anekdoto in klavir

avtorski projekt JURETA IVANUŠIČA in MARKA VEZOVIŠKA

Nastopa: JURE IVANUŠIČ

 

 

Kaj je bilo prej: kura ali jajce? Tišina ali glasba? V predstavi OD TIŠINE DO GLASBE nas dramski igralec in pianist Jure Ivanušič v sproščenem enournem nastopu na zanimiv in privlačen način, z anekdotami in s šalami, popelje skozi zgodovino in fenomen glasbe v vsej njeni raznovrstnosti. V svojem ilustrativnem, duhovitem, a vendar strokovno verodostojnem, virtuoznem ter tematsko in žanrsko bogatem nastopu se mojstrsko prelevi iz ene glasbeno relevantne vloge v drugo; od pianista do pevca, od skladatelja do dirigenta, od muzikologa do glasbenega kritika. Dotakne se zgodovine in razvoja glasbe, komponiranja, glasbenih posebnosti, celo plagiatov in anekdot, podkrepljenih s primeri iz prakse, pa tudi konzumiranja glasbe, navad in razvad, vse od bonbona do bontona, od uverture do aplavza. Občinstvo popelje od kamene dobe do Rolling Stonesov, od klasike do moderne, od jazza do popa, od popevke do šansona.

(Marko Vezovišek)


5. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 22. marec 2007, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

VEČER RENESANČNE GLASBE

 

JOŽE FÜRST dirigent in umetniški vodja

 

Sodelujejo:      VOKALNA SKUPINA CANTICUM

                        Skupina za obujanje starinskih plesov in glasbe KUD Galiarda, Celje

 

Spored

Giovanni Pierluigi da Palestrina, Jakob Petelin Gallus, Orlando di Lasso, Claudio Monteverdi, Carlo Gesualdo da Venosa

 

 

V družbi z uveljavljeno mariborsko vokalno skupino Canticum in mojstri renesančne vokalne glasbe bomo potovali v zvočni svet 15. in 16. stoletja. To je bilo obdobje, ko se je evropski človek po dolgih stoletjih zazrtosti v božje obličje začel odpirati vsemu lepemu in tuzemsko prijetnemu – naravi, umetnosti in telesnim užitkom. Zvočni ideal je postala združitev štirih ali več enakovrednih glasov v homogeno celoto. Nastala so posvetna in sakralna zborovska dela neminljive umetniške vrednosti, preko njih pa je renesančni skladatelj izražal svoje čutne vtise, ljubezenske strasti in duhovno zamaknjenost. Vokalna skupina Canticum, v kateri prepeva petindvajset pevk in pevcev, večinoma študentov, in ima kljub svoji kratki zgodovini (deluje od leta 1993) za seboj že vrsto velikih uspehov s koncertov in tekmovanj širom po Evropi, ter zanesljivo umetniško vodstvo priznanega dirigenta prof. Jožeta Fürsta sta brez dvoma dovolj tehten razlog, da preživite večer renesančne glasbe z nami.

 

KUD Galiarda, Celje: http://freeweb.siol.net/galiarda/


6. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 19. april 2007, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

JUVAVUM BRASS QUINTETT

 

Sodelujejo:

Horst Hofer - trobenta

Erik Kern - trobenta

Boštjan Lipovšek - rog

Dušan Krajnc - pozavna

August Posch -  tuba

 

Spored

W. A. Mozart, J. S. Bach, H. Hofer, E. Crespo, W. Pirchner

 

Juvavum Brass Quintet sestavljajo odlični domači in tuji glasbeniki, odlikuje pa jih izredno širok repertoar skladb različnih glasbenih zvrsti. Za nastop v Mladinskem ciklu so izbrali zanimiv in atraktiven program, poln humorja in pozitivnih misli. Beseda Juvavum, ki je tudi del imena tega trobilnega ansambla, je staro rimsko ime mesta Salzburg. Zato bo del njihovega programa namenjen tudi najslavnejšemu salzburškemu sinu, prva točka nastopa bo namreč priredba Mozartove Čarobne piščali. Prisluhnili bomo lahko tudi interpretacijam znamenitih Bachovih fug - skladb z več glasovi, kjer vsak glas zaigra isto temo. Predstavili nam bodo široko paleto raznolikih in ritmično zanimivih skladb za trobila in ansamble, kjer je še zlasti potrebno izpostaviti skladbo Lippkillers, ki jo je za Juvavum Brass napisal vodja tega kvinteta, Horst Hofer. Izjemno zahtevna skladba je v originalu dolga dve uri in pol (na našem koncertu jo bodo seveda izvedli v krajši različici), obsega pa elemente jazza in druge akrobatike na trobilnih inštrumentih. Trobilni kvintet je v glasbi precej razširjen glasbeni sestav. Srečamo ga praktično v vsaki glasbeni zvrsti, še posebej pa v klasični glasbi in jazzu. Razpoznavna barva trobil, zastopanih v kvintetu, je mnogim skladateljem že desetletja izziv za izvedbo vseh mogočih idej, ki jih spretno vpletajo v komorno igro najglasnejše družine inštrumentov.


CENIK

12,00 € (2.875,68 SIT) abonma

3,00 € (718,92 SIT) posamezna vstopnica

 

Ob predložitvi potrdila o šolanju ali fotokopije indeksa, lahko dijaki in študenti uveljavljajo pri nakupu abonmaja dodaten popust, ki ga je omogočila Študentska organizacija Univerze v Mariboru ŠOUM.

 

Cena abonmaja s subvencijo ŠOUM

6,00 € (1.437,84 SIT) abonma


DODATNE UGODNOSTI, KI VAM JIH NUDIMO OB NAKUPU ABONMAJEV:

– 10-% popust ob nakupu dveh abonmajev;

– 20-% popust ob nakupu treh abonmajev;

– dodaten 10-% popust vsakemu abonentu, ki pripelje novega abonenta;

- možnost brezplačnega obiska izvenabonmajskih koncertov v okviru koncertne sezone 2006/7 ;

– imetnikom enega abonmaja nudimo 20-% popust pri nakupu vstopnic za koncerte mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september 2006 ter 50-% popust pri nakupu vstopnice za obisk koncerta Gérarda Causséja (viola) in Franka Braleya (klavir) 19. septembra 2006;

– imetnikom dveh ali treh abonmajev nudimo 40% popust pri nakupu vstopnic za koncerte mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september 2006 ter podelimo brezplačno vstopnico za obisk koncerta Gérarda Causséja (viola) in Franka Braleya (klavir) 19. septembra 2006;

– Ob vpisu lahko vplačate abonmaje z gotovino ali s kreditnimi karticami Mastercard, Eurocard, Activa, Diners, Visa in s plačilno kartico BA

- Informacije v zvezi z obročnim odplačevanjem nudi informacijska pisarna Narodnega doma Maribor, tel: 02 229 40 11, 02 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000


Kartica VAŠ IZBOR

Nakup kartice VAŠ IZBOR je namenjen vsem tistim, ki se ne želijo odločiti za posamezni abonma in raje izbirajo abonmajske koncerte, ki bi jih želeli obiskati. Ob tem lahko uveljavljate poseben popust glede na višino vplačanega zneska:

10-% popust ob vplačilu 50,00 € (11.982,00 SIT) in 20-% popust ob vplačilu104,50 € (25.042,38 SIT).

– Izbirate lahko med abonmajskimi koncerti vseh treh koncertnih ciklov ter koncerti mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september 2006;

– Pri dvigu vsake vstopnice vam Narodni dom Maribor priznava popust na redno ceno vstopnice;

– Stanje dobroimetja na vaši kartici se vam ob nakupu zmanjša za ceno predstave s priznanim popustom;

– Dobroimetje na kartici lahko obnovite tudi med letom in ga prenesete v naslednjo sezono;

– Imetniki kartice lahko dvignejo tudi več vstopnic hkrati.


STROKOVNI SVET NARODNEGA DOMA MARIBOR

MARKO LETONJA – predsednik

ALDO KUMAR – član

VLADIMIR JURC – član

HELENA MEŠKO – članica

BRIGITA PAVLIČ – članica


INFORMACIJE IN PRODAJA VSTOPNIC

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Za prireditve v Unionski dvorani: uro pred prireditvijo na blagajni dvorane Union.

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si, prodaja@nd-mb.si