3. ABONMAJSKI CIKEL ZA MLADE 2005/2006

Koncerte sta podprla Ministrstvo za kulturo republike Slovenije in Mestna občina Maribor


Torek, 25. oktober 2005, ob 14. uri, predbalkonska soba Unionske dvorane Maribor

PRAVLJICA V GLASBI

PRED-KONCERTNI POGOVOR

Pravljica v glasbi je naša lastna produkcija za mlajšo publiko, ki poleg samega koncerta ponuja tudi pred-koncertni pogovor za glasbene pedagoge, učitelje in druge ljubitelje glasbe, na katerem želimo raziskati in odpreti problematiko, želje, pobude,… na področju tovrstnega programa in glasbenega izobraževanja mladih.

 

Želimo vzpodbuditi h bolj konstruktivnemu komuniciranju med akterji, ki imajo pomemben vpliv na izobraževanje mladih na področju glasbe ter posledično na oblikovanje ter razvijanje novih, izboljšanih in nadgrajenih programov.


1. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 27. oktober 2005, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

PRAVLJICA V GLASBI

 

SIMON DVORŠAK dirigent

 

Sodeluje

FESTIVALSKI KOMORNI ORKESTER

 

Spored bomo objavili naknadno

 

Pravljica bo na četrtkovem koncertu v družbi Festivalskega komornega orkestra, pod vodstvom mladega slovenskega dirigenta Simona Dvoršaka, pianistke Tjaše Šulc ter pripovedovalke Bogdane Herman prepotovala svet. Izvedli bodo Šeherezado, Trnuljčico, Labodje jezero in številne druge, iz zakladnice svetovnih pravljic kot tudi tri slovenske, skladatelja Blaža Arniča.

 

Leto praznovanja dvestote obletnice rojstva danskega pripovednika in »kralja pravljic« Hansa Christiana Andersena (1805–1975) nas je spodbudilo k raziskovanju, kako je pravljični svet dobrega in zla s svojo nadčasovno simboliko navdihoval tako otroke, kot tudi skladatelje filmske in klasične glasbe. Ni jih bilo malo, ki so jim čudežne in fantastične zgodbe burile glasbeno fantazijo, bodisi v risanem filmu, bodisi v baletu, operi ali simfonični glasbi. Nekaj primerov bomo predstavili ob sodelovanju slovenskih pravljičarjev in Festivalskega komornega orkestra.

 Simon Dvoršak

V SODELOVANJU Z LUTKOVNIM GLEDALIŠČEM MARIBOR IN GLEDALIŠKO ŠOLO PRVE GIMNAZIJE MARIBOR

 


2. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 24. november 2005, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

KORAČNICA SKOZI ČAS

 

JANI ŠALAMON dirigent

 

Sodelujejo

ORKESTER SLOVENSKE VOJSKE

VOJAKI SLOVENSKE VOJSKE

BOJAN MAROŠEVIČ – pripovedovalec

 

Koračnica je ena najbolj razširjenih in znanih žanrskih skladb, ki se je obdržala vse do današnjih dni. Nastala je iz povsem praktičnih razlogov, saj je spremljala različne priložnosti v človekovem življenju, izvira pa iz davnih pohodnih vojaških in drugih obrednih pesmi. Svojo osnovno funkcijo je z manjšimi spremembami obdržala preko vojaških, protokolarnih in amaterskih glasbenih formacij, med drugim sestavlja železni repertoar ljubiteljskih pihalnih orkestrov. Uveljavila se je tudi v instrumentalni in scenski glasbi, v bolj ali manj stilizirani obliki. Projekt bo predstavil njene značilnosti, razvoj ter različice s komentarjem in vizualno predstavo vojaških formacij, ki jim je služila.


3. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 8. december 2005, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

FANTOM V HÄNDLOVI HIŠI

IGOR ŠVARA dirigent in glasbeni vodja

 

HENRIK NEUBAUER režiser

ANDREJ STRAŽIŠAR scenograf

NADA SLATNAR kostumografinja

VIŠNJA KAJGANA korepetitorica

 

Sodelujejo

REBEKA RADOVAN Grofica Alcina von Wordsworth

ELENA DOBRAVEC Andrea

MARJAN TRČEK Christopher Brown, skladatelj

ROBERT VRČON Thomas White, direktor muzeja

RUSMIR REDŽIĆ Bob Smith, Bobby

 

MATEJA BAJT – blokflavta

BARBARA JAGAR – violončelo

IGOR ŠVARA – čembalo

 

Čarobna opera za otroke in odrasle

Delo, ki ga je navdihnila opera Alcina baročnega skladatelja Georga Friedricha Händla, nam bo s pomočjo slovenskih izvajalcev pripovedovala in razpletala zgodbo o mladi ženi Andrei. Ta išče svojega zaročenca Chrisa, ki je izginil v muzeju. Slika čarovnice Alcine – tu grofice Alcine von Wordsworth, ki naj bi bila nesrečno zaljubljena v Händla (ki menda ni maral žensk) – oživi in Andrein zaročenec se izgubi v baročnem svetu ter zaljubi v Alcino. Pri iskanju Andrei pomagata še direktor muzeja in londonski policaj. Dogodki, povezani s Chrisom, ki je že skoraj povsem izginil v preteklem umetniškem svetu, se začnejo in končajo kot v izvirni operi: z zmago resničnosti nad umetnostjo ali, bolje rečeno, razuma nad fantazijo.


4. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 23. februar 2006, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

ELVIS’D’KING

 

Sodelujejo

SAMIR KOBLER (vokal), instrumentalna zasedba NORDUNK, ZMAGO AJHMAJER (povezovalec)

 

SPORED

THAT'S ALL RIGHT MAMA (A. Crudup – 1954), BLUE SUEDE SHOES (C. Perkins – 1956), JAILHOUSE ROCK (J. Leiber / M. Stoller         - 1957), LOVE ME TENDER (E. Presley/ V. Matson – 1956), ARE YOU LONESOME TONIGHT (R. Turk / L. Handman – 1960), IT'S NOW OR NEVER (A. Schroeder / W. Gold – 1960), CAN'T HELP FALLING IN LOVE WITH YOU (H. Peretti/L. Creatore /G. Weiss – 1961), IN THE GETTO (S. Davis – 1969), SUSPICIOUS MIND (M. James – 1969), VIVA LAS VEGAS (D. Pomus / M. Schuman – 1964), THERE GOES MY EVERYTHING (D. Frazier – 1970), ALWAYS ON MY MIND (W. Thompson/M. James/J. Christopher – 1972)

 

Glasbeno življenje kralja rock’n rolla Elvisa Presleya je pomembno zaznamovalo glasbo šestdesetih let in korenito vplivalo na razvoj popularne glasbe, kot tudi na življenje mladostnikov vse do današnjih dni. V obliki zimzelenih melodij, ki očarajo starejšo in mlajšo publiko, njegov obsežen opus živi še danes. Ob glasbi bosta v projektu predstavljena tudi življenjska pot in delo tega najpopularnejšega izvajalca in začetnika omenjene zvrsti.

 

Samir Kobler je aktivni član mariborskega glasbenega društva Toti Big Band. Svojo pot je začel z osnovami igranja klavirja na Glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Kasneje je pod vodstvom profesorice Brede Brkič na isti šoli dve leti izpopolnjeval znanje solopetja, bil član Akademskega pevskega zbora Maribor in sodeloval z več glasbenimi skupinami. Danes ga glasbene poti vodijo povsod po Sloveniji (Orion 1999, Slovenska popevka 2000) in veliko več v Nemčijo, kjer se je ob mnogih nastopih uspešno udeležil tudi večjih festivalov (Koblenz, Stuttgart, Frankfurt, Leipzig). Elvis je bil njegov najstniški idol in zgled. Ob njegovi glasbi je odrasel…

 

Skupina NORDunk pod tem imenom ustvarja od leta 1999. Sestavlja jo pet izkušenih glasbenikov: Gregor Antauer - klaviature, Simon Šimat - kitara, Bojan Logar - saksofoni, Andrej Antauer – bas kitara in Miran Celec - bobni. Vsi glasbeniki delujejo na slovenski glasbeni sceni skupaj in posamezno. Glasbeni entuziazem članov skupine je obrodil uspešen prodor v širšo javnost, saj je osvojila kar nekaj odmevnih rezultatov (skladba Cirkus 1913, nagrajena na Festrivalu šansonov 2001; skladba Zdravilo sveta je bila finalistka na slovenskem izboru pesmi za Evrovizijo EMA 2002). Junija 2002 je pri založbi ZKP RTV Slovenija izšla njihova prva zgoščenka Moj svet. Značilnosti glasbe, ki jo ustvarjajo in izvajajo člani skupine NORDunk sta prefinjenost in pretkanost. Njihova glasba je popularne usmeritve, sodobne produkcije in dostopna širšemu občinstvu ter sloni na izvirnih tekstih znanih umetnikov Ferija Lainščka in Tomaža Letnarja.

   


5. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 16. marec 2006, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

SKRITI KONCERT

 

Tudi v tej sezoni bo eden izmed naših glasbenih dogodkov ostal neznanka do zadnjega trenutka. Po izkušnji iz pretekle sezone je mlada publika radovedna celo takrat, ko govorimo o koncertih klasične glasbe. In zna zaupati. Zato naj ostane tako. Naj »skrito« ohrani svoj čar, mi pa se bomo potrudili, da bosta vaša dobra volja in pričakovanje nagrajena s prijetnim presenečenjem – kakovostjo izvajalcev in zanimivim programom.


6. ABONMAJSKI KONCERT

Torek, 25. april 2006, ob 18. uri, dvorana Union Maribor

SIMFONIČNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO V LJUBLJANI

 

RENÉ GULIKERS - dirigent

Slaven Kulenović – klavir

 

SPORED

Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura k operi Idomeneo

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klavir in orkester, KV 491 v c-molu

Béla Bartók: Koncert za orkester

 

Naše sodelovanje s študenti Akademije za glasbo iz Ljubljane postaja že tradicionalno. Njihovi ambiciozno zastavljeni načrti in skupine so postali vzor kakovosti in resnosti umetniško–pedagoškega procesa. Glasbena vnema in žar mladosti sta izstopajoči značilnosti njihovega študentskega Simfoničnega orkestra, ki pri mladem poslušalcu nehote izsilita pozornost in odobravanje. V njem delujejo vrstniki naših zvestih poslušalcev, ki vsako leto pripravijo koncert simfonične glasbe, pod taktirko gostujočega dirigenta.

RENÉ GULIKERS je študiral dirigiranje, glasbeno pedagogiko in violo na Akademiji za glasbo v Maastrichtu (Nizozemska). Udeleževal se je različnih dirigentskih tečajev doma in v tujini, pozneje pa je študiral tudi pri Ferdinantu Leitnerju v Salzburgu, kjer je leta 1985 zmagal na tekmovanju mladih dirigentov. Leta 1992 je osvojil eno izmed Telecomovih nagrad na velikem dirigentskem tekmovanju v Besançonu. René Gulikers je umetniški vodja Ensemble ’88, komornega ansambla, specializiranega za manj znano sodobno glasbo. Dirigiral je Orkestru Moskovske filharmonije, nastopal je v Južni Koreji in na Japonskem, udeležil se je koncertne turneje po Rusiji s komornim orkestrom BACH Ekaterinburg, vodil je Simfonični orkester iz Čila, Filharmonični orkester iz Urala, med drugim pa je bil tudi gost Simfonikov RTV Slovenija. Obenem je zelo dejaven tudi v svoji deželi. V njegovi dosedanji diskografiji prevladujejo dela sodobnih skladateljev. Med letoma 1988 in 1990 je René Gulikers poučeval na Maastrichtskem konservatoriju, trenutno pa poučuje orkestrsko dirigiranje in sodobno glasbo na Visoki šoli za glasbo v Münstru ter na Visoki šoli v Hamburgu.

 

 


CENIK

3.000 SIT (12,51 €) abonma

800 SIT (3,33 €) posamezna vstopnica

 

Ob predložitvi potrdila o šolanju ali fotokopije indeksa, lahko dijaki in študenti uveljavljajo pri nakupu abonmaja

dodaten popust, ki ga je omogočila Študentska organizacija Univerze v Mariboru ŠOUM.

Cena abonmaja s subvencijo ŠOUM 5.000 SIT (20,86 € )

 

V primeru, da bi posamezne šole želele za svoje učence in dijake odkupiti predstave cikla za mlade, bomo ponovitve predstav oz. koncertov izvajali tudi v dopoldanskem času.


Dodatne ugodnosti, ki vam jih nudimo ob nakupu abonmajev:

– stalni sedež v Unionski dvorani za abonente orkestrskega cikla;

– 10% popust ob nakupu dveh abonmajev;

– 20% popust ob nakupu treh abonmajev;

– dodaten 10% popust vsakemu abonentu, ki pripelje novega abonenta;

– imetnikom dveh ali treh abonmajev podelimo brezplačno vstopnico za obisk koncerta Marijane Lipovšek in koncerta Donavske filharmonije;

– imetnikom enega abonmaja nudimo 50% popust pri nakupu vstopnice za koncert Marijane Lipovšek in koncert Donavske filharmonije;

– Ob vpisu lahko vplačate abonmaje z gotovino ali s kreditnimi karticami Mastercard, Eurocard, Activa, Diners, Visa in s plačilno kartico BA.

Informacije v zvezi z obročnim odplačevanjem nudi informacijska pisarna Narodnega doma Maribor,

tel: +386 (0)2 229 40 11, +386 (0)2 229 40 50,+386 (0)40 744 122, +386 (0)31 479 000


NOVOSTI LETOŠNJE SEZONE:

 

Kartica VAŠ IZBOR

Nakup kartice VAŠ IZBOR je namenjen vsem tistim, ki se ne želijo odločiti za posamezni abonma in raje izbirajo abonmajske koncerte, ki bi jih želeli obiskati. Ob tem lahko uveljavljate poseben popust glede na višino vplačanega zneska:

10% popust ob vplačilu 12.000 SIT (50,07 €) in 20% popust ob vplačilu 25.000 SIT (104,42 €).

– Izbirate lahko med abonmajskimi koncerti vseh treh koncertnih ciklov;

– Pri dvigu vsake vstopnice vam Narodni dom Maribor priznava popust na redno ceno vstopnice;

– Stanje dobroimetja na vaši kartici se vam ob nakupu zmanjša za ceno predstave s priznanim popustom;

Dobroimetje na kartici lahko obnovite tudi med letom in ga prenesete v naslednjo sezono;

– Imetniki kartice lahko dvignejo tudi več vstopnic hkrati.

 

● DARILNI BONI

Pripravili vam bomo posebne darilne bone, saj je lahko koncertna vstopnica zelo lepo in izvirno darilo. Vrednost darilnega bona je 1.000 SIT in velja kot plačilno sredstvo.

 

● Vstopnice ZADNJI HIP

20 minut pred pričetkom koncerta lahko kupite vstopnice po znižani ceni, za samo 1000 SIT ((4,17 €), če so v dvorani še prosti sedeži.


STROKOVNI SVET NARODNEGA DOMA MARIBOR

MARKO LETONJA – predsednik

ALDO KUMAR – član

VLADIMIR JURC – član

HELENA MEŠKO – članica

BRIGITA PAVLIČ – članica


INFORMACIJE IN PREDPRODAJA VSTOPNIC

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Za prireditve v Unionski dvorani: uro pred prireditvijo na blagajni dvorane Union.

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, 229 40 50, 040 744 122, 031 479 000

Teletekst RTVS: stran 460

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si