1. ABONMAJSKI CIKEL ZA MLADE

 

SEZONA 2003/2004

Koncerte sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor


Bo že res, da na mladih svet stoji, pa naj bo še tako na glavo obrnjen. Res bo tudi, da jim naprtimo nemalo stvari, ki nam niso pogodu, pa se nikoli ne vprašamo, ali nismo sami krivi za to, kar se med njimi negativnega zgodi, za njihovo odklonilnost do z naše strani vsiljenih vrednot, za njihovo otopelost do spoznavanja »drugačnih«, nepopularnih, medijem nedomačih (beri: ne agresivno oglaševanih), redko predvajanih in s preteklostjo odmaknjenih glasbenih svetov.

Da bi omilili krivice in resnice, ki »krožijo po vasi«, smo se odločili pripraviti abonmajski cikel, ki bo namenjen mladim tako po letih kot po srcu. To ne bo resnobni, klasični cikel za redke izbrance, poznavalce oziroma ljubitelje »vrhunske in visoke« umetnosti, ampak atraktiven, razgiban in poln presenečenj glasbeni krog, ki bo zadovoljil vsakega glasbe žejnega mladeniča ter mladenko, pa tudi zahtevnejšega poslušalca. Upam, da bodo informacije segle pravočasno, sploh pa celovito do vseh, ki bodo morali najprej odvreči oklep raznorodnih predsodkov, povezanih z vrstjo, simfoničnim orkestrom, koncertno dvorano, »muzejsko« glasbo… Nasprotno se bodo mladi po srcu, ampak starejši po slušnih izkušnjah, morali spopasti z drugo vrsto stereotipov – češ, da glasba za mlade ali tista, ki jo izvajajo mladi, ni za njihovo raven, da je amaterska, da še niso zrele izvedbe… Če bi bili na koncertu, bi bili precej presenečeni. Kolikokrat se je že zgodilo nasprotno, in to v Mariboru!

V cikel smo vključili različne glasbene zvrsti, ki so se skozi čas uveljavile v poplavi vsega glasbenega in hrupnega, vendar z izborom. Na koncertih edukativnega pomena ne bo manjkalo teatraličnih prizorov in smeha, v ponos nam in publiki pa se bomo potrudili z izbiro »akterjev«, da bodo izvedbe na čim višjem tehničnem in umetniškem nivoju, da kakovosti ne bo mogoče oporekati.

Sicer pa, ne hodite na koncert zato, da boste šteli napake, te najdete tudi pri največjih zvezdnikih. Ne zamahnite z roko že vnaprej, če bo na odru osemnajstletni še mozoljavi mladenič. Radovednost je tista, ki v nas ohranja mladost, zato ne oklevajte – Cikel za mlade čaka na vas v prihodnjih letih z veliko razburljivih in prijetnih zvočnih trenutkov.

 

Manč Kovačič


1. ABONMAJSKI KONCERT

Sobota, 27. september 2003, ob 11.00

Velika dvorana Narodnega doma Maribor

 

V svetu bajk

 

 Dénes VÁrjon  Midnight Sun Trio

Sodelujejo

Radovan Vlatković – rog, Dénes VÁrjon – klavir, Isabella Simon – klavir, Arvid Engegard – Hardangerfelle (norveška ljudska violina, Susanne Lundeng – violina, Oyonn Groven Myren – glas, Brina Vogelnik Saje – glas, Vlado Batista – violina, Marijan Dović – violina, Matjaž Zorko – kontrabas, Boštjan Gombač – klarinet, piščali, Blaž Celarec – tolkala

 Brina Vogelnik Saje  Radovan VlatkoviĆ

 

Prvi abonmajski koncert za mladino se bo odvijal v okviru Mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september 2003. Zanimiv bo že zaradi tega, ker pri nas redko slišimo glasbo severnjaškega melosa, ki temelji na ljudskih motivih glasbe nordijskih dežel. Ta je odsev bogate zgodovine tam živečih ljudstev, izhaja pa iz ljudskih legend, sveta »trollov« (škratov) in drugih vilinskih bitij. Ob svetovno uveljavljenih glasbenikih – hornistu Radovanu Vlatkoviću, pianistu Dénesu Várjonu, violinistu Arvidu Engegardu in drugih – si posebno pozornost zasluži projekt Norveških ljudskih pesmi in plesov, ki bo nastal v sodelovanju slovenskih in norveških umetnikov, zvočno pa ga bodo obogatila izvirna ljudska glasbila, med njimi »hardangerfelle«, arhaična norveška violina. Zato projekt, ki bo nastal posebej za to priložnost in pri katerem bo sodelovala tudi pevka Brina Vogelnik Saje, predstavlja pomembno novost v našem prostoru.


2. ABONMAJSKI KONCERT

Sreda, 19. november 2003, ob 19.30

Velika dvorana SNG Maribor

 

MLADI SOLIST 2003

 

Mariborska filharmonija

 

Dirigent

ŠTEFAN GARKOV

 ŠTEFAN GARKOV

 

Solisti

TOMAŽ MARČIČ – harmonika

MATEJ MERTIK – pozavna

MARTIN BELIČ – flavta

LUKA ŠULIĆ – violončelo

 TOMAŽ MARČIČ  MARTIN BELIČ  LUKA ŠULIĆ  MATEJ MERTIK

Spored

O. SCHMIDT, L. GRONDAHL, G. PUCCINI, A. DVOŘAK

 

Ste že kdaj pomislili, koliko odrekanja prostemu času, nočnemu življenju in zabavi je potrebno, da postaneš glasbenik? Brez velike mere discipline, trdega dela, znanja in nadarjenosti se mlad umetnik nikoli ne more postaviti na oder, kjer za dobro izvedbo skladbe požanje aplavz…

Vsemu odrekanju navkljub si nekateri izberejo prav to. Ob vsej prekipevajoči mladosti v njih jim glasba pomeni vse. Te posebneže bomo spoznali na koncertu, ki ima v Mariboru že svojo tradicijo. Namenjen je mladim mariborskim talentom, ki so v predhodnem obdobju dosegali priznanja na glasbenih tekmovanjih in drugih nastopih. Nastop z orkestrom Mariborske filharmonije je nagrada za njihov trud in vzpodbuda za prihodnost.

Prijetno in sproščeno vzdušje pri delu z mladimi je postal zaščitni znak simfoničnega orkestra Mariborske filharmonije, saj se vsi njeni člani dobro zavedajo, kako pomembno je pomagati mlademu glasbeniku na poti do zvezd..


3. ABONMAJSKI KONCERT

Sreda, 17. december 2003, ob 19.30

Velika dvorana Narodnega doma Maribor

 

I. STRAVINSKI: ZGODBA O VOJAKU

 

Dirigentka

ANDREJA ŠOLAR

 

Sodelujejo

ANDREJA LUKEŽIČ – violina

GAŠPER TROHA – klarinet

FRANCI KOSEM – trobenta

ANDREJ SRAKA – pozavna

BOŠTJAN ŽEKAR – fagot

MATEJA MURN – kontrabas

MATEVŽ BAJDE – tolkala

GAŠPER JARNI – pripovedovalec

DUNJA ZUPANEC – hudič

JAN BUČAR – vojak

 SAVIRTA

 

Vojak se je pustil pretentati, v zameno za bogastvo in srečo je dal vragu svojo dragoceno violino. Ali je napravil dobro kupčijo ali ne, bomo videli na pričujočem koncertu v Zgodbi o vojaku enega najpomembnejših klasikov 20. stoletja, Igorja Stravinskega, kjer se prepletajo glasba, dramska igra in ples. Glasba tega malega baleta je tako zanimiva in samosvoja, da predstavlja biser v umetnosti 20. stoletja. Ker delo v celoti redko izvajajo, bo uprizoritev kulturnega društva Savitra še toliko bolj privlačna, saj bo predstavila delo v izvirniku.

Društvo Savitra je nastalo na pobudo akademskih umetnikov, navdušencev mlajše generacije, ki ustvarjajo s srcem in jim umetnost pomeni vse. Skozi umetnost se izražajo in vanjo vlagajo svojo osebnost. Orkestri v društvu Savitra delujejo širom Slovenije in se pojavljajo v različnih zasedbah.


4. ABONMAJSKI KONCERT

Sreda, 18. februar 2004, ob 19.30

Velika dvorana SNG Maribor

 

VSE O GLASBI

ALI KAJ MORA VEDETI NEPOZNAVALEC O GLASBI

 

Dirigent

JURE IVANUŠIČ

 JURE IVANUŠIČ

 

Sodeluje

JURE IVANUŠIČ, MARIBORSKA FILHARMONIJA

 

Blef je v bleferskem svetu, kjer blefiranje izredno močno razsaja, pomembna panoga, ki bi jo moral obvladati vsak. Da bi v očeh drugih izpadli čimbolj pomembni, morate izbrati kar se da pravilno taktiko. Prvo pravilo, ki se ga morate držati je, da so vaše ugotovitve trdne in odločne. S tem boste zmedli sogovornike, zbrano družbo pa kmalu prepričali o vašem brezmejnem znanju. Vsa ostala pravila in še kup zelo koristnih podrobnosti vam bo razkril znani slovenski igralec Jure Ivanušič, ki vas bo na šaljiv in duhovit način uvedel, ob nazornih glasbenih primerih Mariborske filharmonije, v veščino in tehnike blefiranja. Le te boste lahko s pridom uporabili v družbi z večjimi in manjšimi bleferji, z boljšimi in slabšimi poznavalci glasbe. Pa še nasmejali se boste do solz.


5. ABONMAJSKI KONCERT

Marec, april 2004, ob 19.30

Velika dvorana Narodnega doma Maribor

 

DUKE’D’DUKE

 DUKE ELLINGTON

 

Dirigent

JANEZ VOUK

 

Pripovedovalec

PETER AMALIETTI

 

Sodelujejo

BIG BAND SGBŠ MARIBOR in solisti, ki bodo javljeni naknadno

 

Jazz, ta kontroverzna glasbena zvrst 20. stoletja, enkrat preganjana, zaničevana, drugič ekspanzivno popularna, s svežino novosti, ki so na trenutke oplodile tudi druge zvrsti, celo klasično glasbo, je še danes za nekatere edina navdušujoča glasba, za druge pa tuja in nepotrebna neznanka. Ko je mladi Edvard Kennedy Ellington začel obiskovati prve ure klavirja, se mu še sanjalo ni, kaj ga čaka v njegovi bogati glasbeni karieri. Vedno uglajenemu in urejenemu so mu dali vzdevek Duke (vojvoda). V zlati dobi jazzovske glasbe je veljal za eminenco orkestralnega jazza in njegov ansambel je gostil skoraj vse legende jazzovske glasbe. Skozi kakšne dogodivščine in kam sta ga vodili življenjska ter glasbena pot pa se boste lahko prepričali na petem abonmajskem koncertu za mlade.

V projektu Duke’D’Duke bodo nastopili: pisec in prevajalec njegove biografije Peter Amalietti, Big band SGBŠ Maribor pod vodstvom Janeza Vouka, profesorja trobente in mednarodno priznani solisti jazzovske glasbe.


6. ABONMAJSKI KONCERT

Četrtek, 15. april 2004, ob 19.30

Unionska dvorana Maribor

 

SKRITI KONCERT

 MATEJ ŠPENDL

 

Ali lahko skrivnostnost pritegne mlade tudi v klasični glasbi? Zakaj pa ne! Čeprav bi bila to verjetno ena zahtevnejših tem za glasbene sociologe, bomo mi odgovor poiskali kar v praksi. Ker smo optimisti in ker se bomo še posebej potrudili, da vas izbrani izvajalci ne bodo razočarali. Nekaj posebnega bodo, ti izvajalci in prav tako program, s katerim se bodo predstavili. Do takrat pa bo oboje naša skrbno varovana skrivnost, ki vam jo bomo razkrili neposredno pred koncertom. Izdamo lahko le to, da bo glasba orkestralna oziroma koncertantna, zvok poln, bleščeč… Izvajalci bodo mladi, nadobudni in nadarjeni, prišli bodo iz različnih koncev Slovenije… Vas je začela mučiti radovednost? Pustite se presenetiti.


Koncertna poslovalnica si pridržuje pravico do spremembe programov.


CENIK

Posamezna vstopnica 800 SIT

Abonma 3.000 SIT

 

Dodatni popusti

Ob nakupu dveh abonmajev – 10 % na njuno skupno vrednost

Ob nakupu treh abonmajev – 20 % na njihovo skupno vrednost


Informacije in predprodaja vstopnic:

Informacijska pisarna, kneza Koclja 9,

vsak delavnik od 9.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 12.00 ter uro pred vsako prireditvijo

Informacije po telefonu : (02) 229 40 11, (02) 229 40 50

Teletekst RTVS: stran 254

Rezervacija vstopnic: info@nd-mb.si