Mate Matišić: CINCO IN MARINKO

Režija: Branko Kraljevič

Igrata: Vlado Novak, Konrad Pižorn - Kondi

Koprodukcija: Produkcija Oskar in Narodni dom Maribor

 

KOMEDIJA O NEVERJETNIH IDEJAH IN VSEMU, KAR JIH USTAVLJA

 

Dragi, spoštovani rojaki!

Pred vami je komedija o dveh gastarbajterjih, ki že enajst let opravljata pomožna dela na različnih nemških »bauštelah«, hrepenita pa po domu in svojih bližnjih.

 

Prvi, Cinco, se nekega dne odloči, da si bo s podkupninami zdravnikom pridobil potrdilo o svoji nesporni smrti. V krsti ga bodo pripeljali domov, tam pa bo urno skočil iz nje in svoji ženi Marici naznanil veselo novico o penziji, ki jo bo po njem dobivala na svoje ime in ki jo bosta skupaj uživala pod štajerskimi brajdami.

Marinko je politični emigrant. Že enajst let ni videl žene Stane, tudi javil se ji ni, iz strahu, da ga ne bi izsledila udba. S Cincovim potnim listom bo končno, kljub strahu, odšel v svojo ljubo dolenjsko vas k svoji dragi ženi...

 

Naša prijatelja sta preprosta človeka. To ostajata kljub vsem svojim fantastičnim zgodbam in idejam. Njuni špetiri o belih in rdečih so drugačni od foteljskih razprav v domovini. Želita si le domovino. Zanjo bosta tvegala in dala vse. Po svoji kalvariji življenja, ki je smešno-žalostna, malce burleskna, včasih deležna krohota, kdaj pa kdaj pa vesele solze ali bridkega nasmeha, bosta zna biti izgubila vse, kar se prime in otipa, pridobila pa še več človečnosti in prav norega upanja.

 

Kakšno je to upanje? Kako se bo končala njuna komedija o umetnosti preživetja? Odgovor lahko ponudita le dva, vesela »žalostineka« Cinco in Marinko.

 

Oskar


Informacije O PREDSTAVI:

Marjan Rajbenšu

Narodni dom Maribor, kneza Koclja 9, 2000 Maribor

Telefon: (02) 229 40 05

E-pošta: pifke@nd-mb.si