FESTIVAL GLASBENI SEPTEMBER 2005

 

V DESETIH DNEH OKOLI SVETA

 Generalni pokrovitelj


Z Glasbenim septembrom okoli sveta!

Potovanje od Cape Towna do Tierre del Fuego, od tržnice v Maroku do samostana v Nepalu, od Zimskega dvorca v Peterburgu, do zapuščene vasice na Durmitorju in neukrotljive narave Lofotskih otokov na Norveškem. Glasbeno potovanje okoli sveta, poklon neizmernim glasbenim širinam in navdihu, ki izhaja iz korenin človeške različnosti. Prvine glasbe – tudi klasične – so v zakladnicah starih ljudstev, zato Glasbeni september 2005 združuje ljudsko in klasično glasbeno dimenzijo z različnih kontinentov sveta. Raziskujte z nami, kje so zibeli klasične glasbe in kam nas popeljejo različne interpretacije današnjega časa.

Glasbeni september 2005 obenem nadaljuje in odpira nove razsežnosti izobraževanja naše mlade publike. Na njej bomo gradili in ustvarjali še boljše pogoje in možnosti za vedno več kvalitetnega izobraževalno-ustvarjalnega dela z mladimi na področju glasbe. Prav člani zasedb Carnival Band in Classic Buskers sodijo med v evropskem smislu najbolj priljubljene izvajalce mladinskoizobraževalnih programov in zato smo jih za pričetek in zaključek festivala povabili, da jih ob koncertih osrednjega programa predstavimo tudi našemu mlademu občinstvu.


PONEDELJEK, 19. SEPTEMBER, OB 19.30

DVORANA UNION MARIBOR

Otvoritveni koncert

 

THE CARNIVAL BAND

Ko se izvrstni glasbeniki vkrcajo v renesančne glasbene oblike in ko že mislimo, da smo se skupaj z njimi ujeli in globoko zadržali v tem času, nas presenetijo z odlično transformacijo renesančne strukture v balkanski jazz ali kakšno drugo obliko ali stil glasbe. Zasedba ubira glasbeno pot okrog sveta in v živopisani zvočni »povorki« spretno povezuje ljudsko in klasično glasbo.

 

THE CARNIVAL BAND: http://www.thecarnivalband.com/


TOREK, 20. SEPTEMBER, OB 19, 30

DVORANA UNION MARIBOR

Mladinski koncert

 

THE CARNIVAL BAND

 

Ste si kot otrok vedno želeli dotakniti se lesene piščali ali škotskih dud? Ste med samim koncertom želeli skočiti z gledališkega stola in pocukati dirigenta za frak ter ga vprašati, zakaj vam kaže hrbet? Ponujamo vam priložnost, da se skupaj z vašimi najmlajšimi podate na glasbeni izlet in izveste še več o glasbi na preprost in zanimiv način. Prirodnost, spontanost in sproščenost so odlike Carnival Banda, ki se zlivajo in komunicirajo z vsako generacijo ob vsakem trenutku. Njihov pristni »dotik«, humor in dialog vedno dosežejo iskrice v očeh otrok, ki se skupaj z njimi podajo v igrivo raziskovanje sveta glasbe.

 

THE CARNIVAL BAND: http://www.thecarnivalband.com/


SREDA, 21. SEPTEMBER, OB 19.30

DVORANA UNION MARIBOR

Koncert

 

GODALNI KVARTET SONTONGA

Na naši skupni poti okrog sveta postanemo tudi na afriškem kontinentu, zibelki človeštva in glasbe. Godalni kvartet Sontonga predstavlja in z velikim uspehom izvaja skladbe iz afriške glasbene tradicije in je ponos klasičnega muziciranja v Južnoafriški republiki. Imena sodobnih afriških skladateljev, kot so Priaulx Rainier, Mokale Koapeng, Nofinishi Dwili, Justinian Tamusuza, so za večino evropskih ljubiteljev klasične glasbe neznanka. Glasbeni september nam ponuja v evropskem smislu redko in v slovenskem kulturnem prostoru prvo priložnost doživeti klasičnoglasbene zvoke in harmonije z vroče, črne celine.

 

GODALNI KVARTET SONTONGA: http://www.sontongaquartet.com/


SOBOTA , 24. SEPTEMBER, OB 19.30

SLOVENJ GRADEC, GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI

GODALNI KVARTET SONTONGA

PONOVITEV KONCERTA

 

GODALNI KVARTET SONTONGA: http://www.sontongaquartet.com/


PETEK, 23. SEPTEMBER, OB 19.30

DVORANA UNION MARIBOR

Koncert

 

GODALNI KVARTET SONTONGA

Mate BEKAVAC – klarinet

Po hebrejskem ljudskem izročilu in njegovih motivih v klasični glasbi so posegali številni židovski skladatelji. Eden najbolj vidnih sodobnih komponistov, ki v svojih delih prepleta elemente tradicionalne klezmer glasbe z mojstrskim obvladovanjem klasičnoglasbenih zakonitosti, je Osvaldo Golijov. V njegovem delu The Dreams and Prayers of Isaac the Blind, se bo ob Godalnem kvartetu Sontonga predstavil Mate Bekavac, mlad in odličen slovenski glasbenik, klarinetist in dirigent, ki ga odlikujejo izredna muzikalnost ter vedno novi izzivi in odlične izvedbe.

 

GODALNI KVARTET SONTONGA: http://www.sontongaquartet.com/


NEDELJA, 25. SEPTEMBER, OB 11.00

DVORANA UNION MARIBOR

Matineja

 

TRIO DIO Z GOSTI

PIHALNI KVINTET MARIBORSKE FILHARMONIJE

 

Z domačimi izvajalci se bomo v nedeljskem dopoldnevu najprej odpravili na indijsko celino, kjer so skladatelji kot Ravi Shankar ostali zvesti dvatisočletni tradiciji indijske klasične glasbe, ki temelji na melodiji in ritmu starodavnih Rag. Melodija in ritem sta obenem osnovno vodilo uspešnega brazilskega skladatelja Maria Tavaresa. Njegova dela so prepojena s prvinami sambe in brazilske ljudske glasbe, kar velja tudi za temperamentno Sonato Latino angleškega skladatelja in flavtista Mikea Mowerja.


PONEDELJEK, 26. SEPTEMBER, OB 18.00

PREDBALKONSKA SOBA DVORANE UNION MARIBOR

Predstavitev knjižne izdaje izbranih kritik

 

OBE PLATI MEDALJE

BOSILJKA PERIĆ KEMPF

 

Bosiljka Perić Kempf je ena izmed najbolj kontroverznih glasbenokritiških osebnosti na Hrvaškem. Njeno pisanje kvalitetno, jasno, brezkompromisno, s čistimi linijami in s sočnostjo v izražanju že vrsto let sledi dogajanju in razvoju na področju glasbene produkcije in reprodukcije, umetniških dosežkov in kulture v širšem prostoru. Odlikuje jo tudi njena strokovnost, preciznost, odlično glasbeno znanje in izvrsten vpogled v najaktualnejša dogajanja na glasbenem področju v Evropi. Knjiga zajema izbor kritičnih zapisov o glasbenem dogajanju, polemik in drugih zapisov o glasbi, objavljenih v hrvaškem tisku med leti 1984 in 2004, med katerimi so tudi številne strokovne ocene slovenskega glasbenega dogajanja in koncertov Glasbenega septembra v preteklosti.


PONEDELJEK, 26. SEPTEMBER, OB 19.30

DVORANA UNION MARIBOR

Koncert

 

FESTIVALSKI KOMORNI ORKESTER

Arvid ENGEGARD – dirigent, violina

Festivalski komorni orkester je stalnica Glasbenega septembra, nepogrešljiv pa je tudi znameniti violinist in dirigent, Norvežan Arvid Engegard. Izrednega poznavalca skandinavskega ljudskega izročila bomo ponovno doživeli za dirigentskim pultom in kot solista na znameniti norveški ljudski violini, imenovani »hardangerfiddle«. Kontrastno grajen program, v katerem se Griegovi avtentični motivi in prispodobe skandinavskega ljudstva zlijejo s temperamentnim izročilom madžarske glasbe v Bartókovem Divertimentu.


SREDA, 28. SEPTEMBER, OB 19.30

DVORANA UNION MARIBOR

Koncert

 

TRIOLOGY

Odlična trojica izredno dinamičnih godalnih performerjev in virtuozov izvaja lastno komponirano glasbo v stilu različnih tradicij in z odlomki prastarih melodij, ritmičnih arabesk in fraz povezuje ljudstva vsega sveta v pisano glasbeno paleto časa, v katerem živimo. Ljubljenci občinstva in kritikov so stalni gostje eminentnih dvoran kot sta Musikverein na Dunaju in Gewandhaus v Leipzigu, redno koncertirajo na festivalih v Bregenzu, Rimu in v Raveni, za njimi pa je tudi že nekaj odmevnih svetovnih turnej. Njihovo unikatno glasbo obenem odlikujejo vse finese klasične godalne tehnike. Izjemno, briljantno in osupljivo potovanje okrog sveta.

 

TRIOLOGY: http://www.triology.cc


ČETRTEK, 29. SEPTEMBER, OB 11.00

DVORANA UNION MARIBOR

Mladinski koncert

 

CLASSIC BUSKERS

Piščal kot osnovno ljudsko glasbilo poznajo vsa ljudstva sveta. Dolga je pot od koščenih, lesenih in glinenih piščali različnih oblik, velikosti in zvenov do današnje flavte. Odlična glasbenika bosta v svoji, z obilico angleškega humorja zasoljeni predstavi, predstavila mladim brezštevilne možnosti uporabe različnih piščali in jim na zabaven in privlačen način odkrila prenekatero skrivnost uporabe različnih glasbil.


ČETRTEK, 29. SEPTEMBER, OB 18.00

SLOVENJ GRADEC, GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI

CLASSIC BUSKERS

 

PONOVITEV KONCERTA


PETEK, 30. SEPTEMBER, OB 19.30

DVORANA UNION MARIBOR

Zaključni koncert

 

CLASSIC BUSKERS

Oba člana zasedbe sta izvrstna glasbenika in virtuoza na svojih instrumentih. Z več kot tridesetimi različnimi pihali in harmoniko zazvenijo tako priznana in poznana dela klasične glasbene literature kot različni tradicionalni ritmi na sto in en način. Povezava ljudske glasbe, njune virtuoznosti in klasičnih interpretacij daje edinstveno glasbeno popotovanje.


Prireditelj si pridržuje pravico do spremembe programa!


NARODNI DOM MARIBOR, KONCERTNA POSLOVALNICA,

v sodelovanju z:

Mestno občino Maribor

Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije

Mestno občino Slovenj Gradec

Kulturnim domom Slovenj Gradec

Generalni pokrovitelj: Zavarovalnica Maribor


Informacije in prodaja vstopnic:

Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor, Kneza Koclja 9, 2000 Maribor

Ob delavnikih od 9. do 17. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure

tel.: +386(0)2 229 40 11, +386(0)2 229 40 50, +386(0)31 479 000, +386(0)40 744 122

Koncertna poslovalnica: +386(0)2 229 40 07, +386(0)2 229 40 25

info@nd-mb.si