Generalni pokrovitelj


SPOROČILA ZA JAVNOST


Maribor, 26. september 2007

 

Festival zaključujemo z veliko operno divo

V četrtek, 27. septembra, bo zadnji koncert 14. mednarodnega Festivala Glasbeni september 2007. Zaključni koncert bo v znamenju Camerate Bern in ene najbolj iskanih mezzosopranistk današnjega časa, Angelike Kirchschlager. Koncert bo v Dvorni Union v Mariboru, diva pa se bo ob spremstvu orkestra pod umetniškim vodstvom Ericha Höbartha, predstavila s svojimi najljubšimi deli Respighija in Schuberta.

 

Za Angeliko Kirchschlager pravijo, da je operna diva postala po naključju. Svetovno priznana mezzosopranistka in redna gostja vseh najeminentnejših opernih odrov sveta, se je v dekliških letih namreč šolala za pianistko, vendar je klavir nikoli ni v resnici prevzel in je nadaljnje šolanje opustila. Vedela je, da se v življenju želi ukvarjati z glasbo, postati ali glasbena novinarka ali kritičarka, nato pa se je pri osemnajstih letih, brez posebnih ambicij in formalnega šolanja glasu, udeležila avdicije na Glasbeni akademiji na Dunaju. »Zapela sem Schumannovo skladbo. Nosila sem zelen pulover. Pela sem o zeleni travi. Čisti slučaj je bil, da so me sprejeli. Šest članov komisije je glasovalo proti, sedem pa zame.« danes so vsi ljubitelji opere lahko hvaležni, da se je njeno življenje obrnilo v tej smeri. Profesor Gerhard Kahry naj bi iz nje naredil pevko, profesorja Walterja Berryija pa je oklicala za svojega mentorja. Njen prvi nastop, ki ga je imela  leta 1993 v Gradcu, je v medijih in javnosti povzročil pravo senzacijo. Odpela je izredno težko vlogo za mezzosopran: najstniškega Octaviana v Straussovem Kavalirju z rožo. Še istega leta je postala članica dunajske Državne opere. S svojim glasom ter vitkim stasom, se je hitro identificirala z vlogami, ki so bile v resnici pisane za kastrate, in v njih naravnost blestela (Mozartov Cherubino, Schumannov Skladatelj iz opere Ariadna na Naxosu). »Te vloge v resnici niso bile moja izbira, čeprav je res, da so mi večinoma ljubše moške vloge. /… / Ko igram moškega, imam občutek, da sem zadela smer«, je povedala v enem svojih intervjujev. Odpela je še cel niz drugih vlog, seveda tudi ženskih, za katere pravi, da ji ne predstavljajo tolikšnega izziva. Mezzosopranistko bo spremljala Camerata Bern. Orkester se je v dobrih 40-ih letih delovanja razvil v enega najbolj cenjenih komornih orkestrov, sestavljenega iz 14 članov, ki jih vse zbližuje ideja o igranju v majhnem orkestru brez dirigenta. Vsi člani so tudi solisti in sodelujejo še v različnih drugih komornih zasedbah. Ansambel je nastopil že na mnogo svetovnih turnejah in izdal kar nekaj zgoščenk. Pod umetniškim vodstvom na Dunaju rojenega Ericha  Höbartha, Camerata Bern ponuja širok repertoar glasbe, vse od zgodnjega baroka pa do sodobnejših skladb. Njihove izvedbe odlikuje oster in popolnoma homogen zvok, njihov stil pa je svež in izjemno samozavesten.


Maribor, 25. september 2007

 

Glasbeni september za mlade

V sredo, 26. septembra, bosta v okviru mladinskega programa Festivala Glasbeni september 2007, ob 11.00 in nato še 18.00 uri, koncerta Imate radi Bacha?, ki ga je avtor projekta, Boštjan Gombač, skupaj z ostalimi člani zasedbe, prilagodil mlajšemu občinstvu. Koncerta, ki bosta v Dvorani Union v Mariboru, sta predvsem  izobraževalne narave.

 

Boštjan Gombač je nedvomno zaznamoval slovensko akademsko glasbeno sceno mlajše generacije z njemu lastnim, duhovitim in vsestranskim odrskim nastopom. Na koncertu bo mlado občinstvo vodil skozi predstavo kot igralec, pripovedovalec, pevec in imitator, predvsem seveda kot klarinetist, pa celo kot godbenik na pojočo žago. Ko je pisal Johann Sebastijan Bach, klarineta še niso poznali, kar pa ne pomeni, da se Bachove glasbe z njim ne da izvajati. Ob Boštjanu Gombaču bodo mladim poslušalcem to dokazali še pianist Blaž Pucihar, basist Žiga Golob in bobnar Krunoslav Levačič. Izvajanje baročne glasbe v sodobno-glasbeni zasedbi. Zakaj pa ne? Gombač je glasbo baroka in sedanjosti združil tako, da mladim na lahkotnejši način približa Bachovo glasbo. Za poustvarjanje del, ki jih je skladatelj napisal za violino, violončelo, orgle in lutnjo, se v projektu združujeta klasični klarinet in klavir. Do tu je vse zasnovano po pravilih, ki jih je zapustil veliki umetnik, ki se je že toliko stoletij pred našim časom približal jazzovski glasbi. Na tem mestu pa vstopijo še kontrabas in bobni. Današnji mladini neobičajno zveneči naslovi skladb kot so: Dvoglasni intervenciji v E- in F-duru ter dela Bourree iz partite za klavir v a-molu, Air iz suite za flavto in klavir v h-molu, Koncert za čembalo in orkester v a-molu, Moderato, Largo, Vivace, Improvizacija za klavir solo, Bach Ballade, Menuet v G-duru iz zbirke za Anno Magdaleno, koral Jesu bleibet meine Freude in Ave Maria, bodo na privlačen pa tudi poučen način ponudili dokaz, da je veliki baročni mojster še živ, mladim in starim zanimiv in da bo tak za vse večne čase tudi ostal. Program je namenjen osnovnošolcem tretjega triletja in srednješolcem.

Biografije: Boštjan Gombač, Blaž Pucihar, Žiga Golob, Krino Levačićl


Maribor, 24. september 2007

 

Danes na sporedu baročna glasba

 

Danes, v ponedeljek, 24. septembra, bo ob 19.30 v Dvorani Union v Mariboru v okviru Festivala Glasbeni september 2007, nastopila belgijska zasedba Il Fondamento. Orkester sodi med vodilne izvajalce stare glasbe na svetu. Il Fondamento je leta 1989 ustanovil Paul Dombrecht, sicer njegov umetniški vodja, ki ga svetovna glasbena javnost pozna kot "pionirja pristne izvedbe". So dobitniki mnogih prestižnih glasbenih nagrad in medijskih pohval. Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor pri organizaciji tega koncerta sodeluje s partnerskim festivalom, hrvaškimi Varaždinskimi baročnimi večeri.

 

Gre za izvajalce danes pogosto poslušanih in priljubljenih baročnih skladb in hkrati raziskovalce manj znanih ali že pozabljenih del glasbene literature. Občinstvo pogosto presenetijo s programom, ki ne sodi v običajen repertoar zasedb za staro glasbo. Posneli so že kar nekaj zgoščenk, prejeli številne odmevne nagrade in priznanja, kot so Diapason d’Or, štiri zvezdice v glasbenem Le Mondeu, naziv Pizzicato’s Supersonic ter najboljša zgoščenka meseca v Toccati in časniku The Early Music Review, eno najboljših mednarodnih kritik pa je Il Fondamento požel za Faschevo Uverturo, izdano pri založbi Fuga Libera. Kljub temu, da je ansambel poznan po tem, da stopa po še neuhojenih poteh, Il Fondamento občasno izvaja tudi večja Bachova dela in poznane Händlove oratorije. Svoj repertoar je v preteklih letih razširil s skladbami Mozarta in Haydna, v prihodnji sezoni pa mu namerava dodati še dela Beethovna in Schuberta. Paula Dombrechta ne odlikuje zgolj poglobljeno poznavanje zgodnje glasbene umetnosti, med drugim je tudi velik virtuoz moderne oboe. V Evropi je zelo iskan solist, ki redno sodeluje tudi z drugimi znanimi glasbeniki in baročnimi orkestri. Znan je predvsem kot »pionir pristne izvedbe«. Njegov glasbeni pristop je odkrit in intuitiven, dirigent in umetniški vodja pa ni samo Il Fondamentu, temveč tudi ansamblu Octophorus in Paul Dombrecht Consort. Za sodobno oboo izvaja celovit repertoar, vključujoč tudi dela devetnajstega in dvajsetega stoletja. Posnel je veliko zgoščenk za založbe, kot so Seon, Harmonia Mundi, Astrée, Opus 111, Accent, Vanguard, Passacaille in Fuga Libera. Dombrecht je profesor na Konservatoriju Royal v Bruslju, predava pa tudi povsod po svetu. Orkester nam bo predstavil znana in manj poznana dela severnonemških baročnih skladateljev, pri organizaciji tega koncerta pa bomo sodelovali s tradicionalnim hrvaškim mednarodnim festivalom baročne glasbe, imenovanim Varaždinski baročni večeri. Varaždin je namreč ohranil največ baročnih elementov na področju Hrvaške, od tod mestu tudi inspiracija za organizacijo tega festivala, ki se, tako kot naš Glasbeni september, dogaja v prvem jesenskem mesecu. Il Fondamento bo tako nastopil tudi pri njih, promocija orkestra bo skupna, varaždinske organizatorje festivala pa bomo gostili tudi pri nas. Pričarali nam bodo gostoljubje svojega kraja.

Biografije: Il Fondamento


Maribor, 20. september 2007

 

Vikend pričenjamo z Bachom

 

Festival Glasbeni september 2007 s prihajajočim koncem tedna vstopa že v drugo polovico svojega programa. V petek, 21. septembra, bo v Dvorcu Dornava ob 19.30 prvi koncert Imate radi Bacha?, avtorski projekt priznanega slovenskega multiinstrumentalista, Boštjana Gombača. Koncert bo na sporedu ponovno v soboto, 22. septembra, ob 19.30, v Dvorani Union v Mariboru. Boštjan Gombač je projekt prilagodil tudi za mlajše občinstvo. V okviru Glasbenega septembra za mlade bosta koncerta v sredo, 26. septembra, ob 11.00 in 18.00 uri v Dvorani Union v Mariboru.

 

Imate radi Bacha? je avtorski projekt multiinstrumentalista Boštjana Gombača: »Ideja za projekt izhaja iz nesebične ljubezni do glasbe nasploh, Bacha in jazza. Na drugi strani je dobro znano, da v baroku še niso poznali klarineta, torej tudi skladatelji niso pisali del za ta instrument. Kako skladbe, ki jih je skladatelj napisal za violino, violončelo, orgle, lutnjo itd., zvenijo na instrumentu, ki ga v baroku ni bilo, si lahko predstavljate tisti, ki poznate zvok klarineta. Do tu je vse zasnovano po pravilih, ki nam jih je zapustil veliki mojster, eden redkih skladateljev, ki se je že toliko stoletij pred jazzovsko glasbo približal prav tej zvrsti. Na tem mestu pa v tipično jazzovski maniri vstopijo še kontrabas in bobni …«, je projekt opisal Boštjan Gombač in nadaljeval: »Dandanes je zlivanje različnih glasbenih zvrsti vedno bolj popularna panoga, hkrati pa opomin za vse tiste, ki trdijo, da obstaja samo določena zvrst glasbe, na vse druge pa se iz takih ali drugačnih razlogov preprosto požvižgajo. Ne smemo pozabiti, da je glasba najbolj abstraktna od vseh umetnosti, hkrati pa tako obširen medij, da je ‘greh’, če glasbenik – umetnik v ustvarjanje oziroma poustvarjanje ne vloži veliko sebe. Seveda je jasno, da ima umetnik pri poustvarjanju originalnih del manj možnosti, kot pri ustvarjanju nečesa novega. V projektu so združeni: klarinetist, multiinstrumentalist in komponist Boštjan Gombač, pianist, skladatelj in aranžer vseh skladb Blaž Pucihar, kontrabasist ter občasni žametni glas Radia Slovenija, Žiga Golob, ter zagrebški bobnar in tolkalist Kruno Levačić.

Biografije: Boštjan Gombač, Blaž Pucihar, Žiga Golob, Krino Levačićl


Maribor, 18. september 2007

 

Četrti koncert Festivala Glasbeni september 2007

 

Po izjemnih nastopih vrhunskega akordeonista, Richarda Galliana, ki je minulo soboto s stoječimi ovacijami ob spremstvu Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije odprl že 14. mednarodni Festival Glasbeni september, naslednji dan pa občinstvo nič manj navdušil s svojim kvartetom Tangaria, bosta danes, v torek, 18. septembra 2007, ob 19.30, nastopila priznana slovenska glasbenika: harfistka Mojca Zlobko Vajgl in flavtist Martin Belič. Duet je nastopil že včeraj, v ponedeljek, 17. septembra, v partnerskem mestu festivala, Slovenj Gradcu, danes pa bo koncert v mariborski Dvorani Union. Na sporedu bodo dela Damasea, Zanettovicha, Bacha, Ramovša, Paganinija in Fauréa.

 

Flavtist Martin Belič in harfistka Mojca Zlobko Vajgl sta našemu občinstvu dobro znana. Za skupno koncertiranje na tokratnem Glasbenem septembru sta izbrala po času nastanka in slogu raznovrstne skladbe, ki nam bodo pričarale lirično vzdušje, tako značilno za kombinacijo flavte in harfe. Mojca Zlobko se je po študiju kmalu razvila v koncertno solistko z bogatim in raznovrstnim solističnim ter komornim repertoarjem. Umetniška pot jo je ponesla po vsej Evropi. Kot solistka je v minulih letih med drugim nastopila z Berlinskimi simfoniki, s Stockholmskim komornim orkestrom, s komornim orkestrom Hamburške filharmonije, z ansamblom Ars Amata Zürich, … Večkrat se je kot solistka predstavila tudi s komornim orkestrom Dunajskih simfonikov, s katerim je začela sodelovati, ko je nekaj časa živela in delovala v avstrijski prestolnici. Tam je za založbo Camerata Tokyo posnela eno izmed svojih zgoščenk, s prvim flavtistom Dunajskih filharmonikov, dr. Dietrom Fluryjem. Pri nas smo jo kot solistko pogosto videli nastopiti s Slovensko filharmonijo in s simfoniki RTV Slovenija. Še posebej pomembno je njeno sodelovanje s slovenskimi skladatelji, ki je rodilo kar nekaj izvirnih del za harfo, posvečenih Mojci Zlobko, ki so jih napisali Primož Ramovš, Ivo Petrič, Uroš Krek, Jani Golob, Aldo Kumar, Aleš Strajnar in Milko Lazar. Martin Belič je po končani Srednji šoli v Mariboru nadaljeval študij flavte pri prof. Ireni Grafenauer na Mozarteumu v Salzburgu. Svoje znanje je izpopolnjeval pri uglednih pedagogih, kot so Michael Martin Kofler, Draga Ažman, Matej Zupan, Herta Mergl in Eckart Haupt. V vseh letih nastopanja je prejel vrsto nagrad na domačih in mednarodnih  tekmovanjih, med katerimi so najpomembnejše prva nagrada in zlata plaketa z mednarodnega tekmovanja »Citta di Pietra Ligure« v Italiji leta 1998 ter prva nagrada in zlata plaketa na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov leta 2004. Sodeluje v komornih zasedbah, solistično je nastopil z orkestrom Mariborske filharmonije in orkestrom Mozarteum v Salzburgu, nedavno pa je postal tudi redni član Münchenske filharmonije. V okviru Festivala Glasbeni september 2007 se bo zvrstilo še šest koncertov: avtorskemu projektu priznanega slovenskega multiinstrumentalista, Boštjana Gombača, z naslovom Imate radi Bacha?, bo odraslo občinstvo lahko prisluhnilo na dveh koncertih (poleg Maribora še v partnerskem prizorišču - Dvorcu Dornava), koncerta, prirejena za mladino, pa bosta prav tako dva. Nastopili bodo še belgijski orkester Il Fondamento, zaključni koncert pa bo pripadel veliki operni divi, eni najbolj iskanih mezzosopranistk današnjega časa - Angeliki Kirchschlager. Slednjo bo spremljal orkester Camerata Bern.

 

Biografije: Martin Belič, Mojca Zlobko Vajgl


Maribor, 14. september 2007

 

Richard Galliano odpira Festival Glasbeni september 2007

 

V soboto, 15. septembra 2007, se bo z otvoritvenim koncertom svetovno priznanega akordeonista, Richarda Galliana, in Komornega orkestra slovenske filharmonije, ob 19.30 pričel Festival Glasbeni september 2007. Na otvoritvenem koncertu tega mednarodnega festivala, ki ga Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor letos prireja že štirinajstič, se bo orkester v Dvorani Union v Mariboru poklonil osebni noti in Gallianovi skladateljski žilici. Festival bo svečano odprla skladba vse bolj priznanega slovenskega skladatelja, Nina de Glerie, posvečena prav Glasbenemu septembru.

 

S svojim doživljanjem glasbe, z interpretacijo ter predvsem z lastnimi skladbami, ki temeljijo na melodiji, ritmu in harmoniji, je Gallianu uspelo uveljaviti in na novo ovrednotiti svoj, tako v klasični kot v jazzovski glasbi velikokrat zapostavljeni instrument. Richard Galliano je harmonikar od malih nog, saj je bil njegov oče učitelj harmonike. Tudi njega je začaral Astor Piazzolla s svojim novim tangom. Leta 1983 je Piazzola povabil Galliana v Comédie Française, kjer je kot solist na bandoneonu izvajal glasbo, ki jo je Piazzola napisal k Shakespearovemu »Snu kresne noči«. To je bil začetek prijateljstva, ki je trajalo vse do Piazzolove smrti leta 1992. Pod vplivom Piazzole je Galliano, izhajajoč iz tradicionalnega francoskega valčka, ustvaril »novo musette«, ob skladateljskem ustvarjanju pa vse bolj postajal eden najbolj vznemirljivih harmonikarjev – dinamično, ritmično in harmonsko neprekosljiv. Danes lahko rečemo, da je Galliano navdušil in navdihnil celo generacijo akordeonistov po vsem svetu. Številni mladi glasbeniki igrajo njegovo glasbo in posnemajo njegov stil; znano je, da recimo obstaja več kot 50 verzij Gallianove skladbe »Valse à Margaux«. Med glasbeniki, ki so sodelovali pri njegovih projektih in s katerimi je delil koncertni oder po vsem svetu, naj omenimo le najpomembnejše: Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Philip Catherine, Charlie Haden, Enrico Rava, Toots Thielemans, Jan Garbarek, Paquito D’Rivera, Michel Petrucciani, Gilberto Gil in številni drugi. Veliko njegovih projektov, zgoščenk in skladb je bilo nagrajenih s prestižnimi nagradami, vendar pa naj na tem mestu omenimo vsaj nagrado Victoires de la Musique, ki jo je prejel za projekt s Komornim orkestrom iz Toskane. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je bil ob podpori Ministrstva za kulturo ustanovljen leta 1993 in je sestav štirinajstih godalcev, sicer članov simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije.

 

Biografije: Richard Galliano, Nino de Gleria, Komorni godalni orkester slovenske filharmonije


Maribor, 10. september 2007

 

V pričakovanju Festivala Glasbeni september 2007

 

Danes, v ponedeljek, 10. septembra 2007, je Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor, ob 11. uri v Dvorani Union v Mariboru priredila novinarsko konferenco, na kateri so organizatorji svečano podpisali pogodbo z glavnim pokroviteljem, Zavarovalnico Maribor, predstavili program in spregovorili tudi o viziji in spremembah, ki jih festival prinaša že prihodnje leto. 14. Mednarodni festival Glasbeni september, ki je namenjen ljubiteljem kakovostne glasbe, bo med 15. in 27. septembrom potekal v Mariboru, Slovenj Gradcu in Dornavi. Program bo zajemal različne glasbene zvrsti, vse od klasike do jazza in tanga, obiskovalci festivala pa bodo lahko prisluhnili šestim koncertnim programom na skupno desetih koncertih. Tudi letos bo eden od koncertov namenjen mlajšemu občinstvu. Zvezdniški imeni letošnjega festivala bosta operna diva, ena najboljših mezzosopranistk našega časa, Angelika Kirchschlager, in revolucionar na področju akordeona, Richard Galliano.

 

Richard Galliano je tudi skladatelj, oče novega musettea, glasbenik, ki je svoj instrument uveljavil v jazzu in drugih nekonvencionalnih glasbenih zvrsteh ter osebni prijatelj velikega Astorja Piazzolle. Galliano se bo v okviru festivala predstavil dvakrat: na otvoritvenem koncertu (sobota, 15. 9., ob 19.30, Dvorana Union Maribor) se bo Komorni orkester slovenske filharmonije poklonil njegovi veliki skladateljski žilici, že naslednji dan (nedelja, 16.9., ob 19.30, Dvorana Union Maribor) pa se bo akordeonist predstavil skupaj s svojo zasedbo, Tangaria, katere člani prihajajo iz Venezuele, Združenih držav in Evrope. Operno divo bo na zaključnem koncertu (četrtek, 27.9., ob 19.30, Dvorana Union Maribor) spremljala Camerata Bern. Med izvajalci letošnjega festivala je potrebno še posebej omeniti Boštjana Gombača, priznanega slovenskega multiinstrumentalista, ki bo skupaj še s tremi uspešnimi glasbeniki predstavil svoj nov avtorski projekt z naslovom Imate radi Bacha? Koncerta (petek, 21. 9., ob 19.30, Slavnostna dvorana, Dvorec Dornava in sobota, 22. 9., ob 19.30, Dvorana Union Maribor), na katerima bo zasedba na izjemno izviren način predstavila Bachovo glasbo, združila bo namreč dve čisti glasbeni zvrsti - klasiko in jazz, bo namenila tudi mlajši populaciji. Slednji bosta v sredo, 26. 9., ob 11.00 in 18.00, v Dvorani Union Maribor, namenjena dva, mlajšim ušesom posebej prilagojena koncerta. V okviru Glasbenega septembra bomo lahko prisluhnili tudi Il Fondamentu (ponedeljek, 24.9., ob 19.30, Dvorana Union Maribor), belgijskemu orkestru, po svetu poznanem predvsem po obujanju starih in nepoznanih, a fascinantnih del, ki jih pred njimi ni interpretiral še nihče. Orkester bo nastopil še na Varaždinskih baročnih večerih, hrvaškem festivalu komorne glasbe, s katerim Glasbeni september sodeluje pri gostovanju omenjene zasedbe. Predstavila se bosta tudi flavtist Boštjan Belič in harfistka Mojca Zlobko Vajgl (ponedeljek, 17. 9., ob 19.30, Dvorana Huga Wolfa Slovenj Gradec in torek, 18. 9., ob 19.30, Dvorana Union Maribor). Nastop teh uspešnih mladih glasbenikov gre pripisati tudi želji po podpiranju in vzpodbujanju mladih umetnikov s strani Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. Več o programu, vsebinah koncertov in prihodnosti festivala, najdete na spletni strani www.music-september.nd-mb.si


Dodatne informacije:

Matea Verhovčak

Vodja PR-projektov

Koncertna poslovalnica

Narodni dom Maribor

E-pošta: kp@nd-mb.si

Tel: 02 229 40 25, GSM: 051 63 98 98